Determiniranje 2014

Začel/a kragulj, 01 Januar 2014, 21:21

Prejšnja tema - Naslednja tema

slavko

Po obliki sodeč, v vašem vrtu raste vrsta kukmaka. Precej je podoben ščitkanemu kukmaku (Agaricus praeclaresquamosus), ki je strupen. Mestni kukmak (Agaricus bitorquis) ima bel do sivo rumen klobuk in bet z dvojnim obročkom.

Lep pozdrav,
Slavko

rare

Zdravo.

Ali so tole rumeni ježki ali je to kakšna sorta lisic? A ni malce zgodaj za ježke?
Mimogrede po čiščenju gob imam izredno umazane prste, ki mi jih ni uspelo očistiti. Kakšen nasvet?

lp
d

slavko

Mislim, da je na posnetku rumeni ježek (Hydnum repandum), ki je užiten.

Da v prihodnje ne bo umazanih rok, lahko uporabite lateks rokavice.

Lep pozdrav,
Slavko

psytoma

Lepa goba, ki sem jo danes videl na okoli 1500m višine.

Nagi Bator

Citat od: psytoma dne 02 Julij 2014, 16:44Lepa goba, ki sem jo danes videl na okoli 1500m višine.
Žvepleni lepoluknjičar - pogojno uziten.

d3sp3ro

???

Našel sem eno od griv in nisem prepričan katero. Našel sem jo na rožniku na strani proti mostecu (LJ) Rastla je na davno mrtvem iglavcu ki je po nekem naklučju še stal :) Indentifikacije bi bil zelo zelo hvaležen. Goba je rastla iz enega samega kratkega beta ki se je nato razcepil. Barve je bele/rumenkaste/rjave.

Se veselim odgovora :)

Lp, Nik

slavko

Mislim, da je na posnetkih grmovnata griva (Ramaria flavescens).

Lep pozdrav,
Slavko

d3sp3ro

Hvala za odgovor :)

Uh nisem opazil da mi je slike tako velike naredilo, sedaj pa neznam(nemorem) editirat. Če ima kakšen moderator željo lahko slike pomajnša/skrije .. za boljšo berljivost teme.

Je Ramaria flavescens užitna? V kolikov razumem pravilno je to saprofitska gliva?

Nik

slavko

Grmovnata griva velja za užitno. Ampak bi moral najprej potrditi, da je ta vrsta. Brez mikroskopa je to težko.

Grive, po domače medvedje tačke, so mikorizne vrste gob, kar pomeni, da rastejo v sožitju z drevesnim partnerjem.

Lep pozdrav,
Slavko

Leon

Zdravo
prejšnji teden sem nabiral v Prekmurju ter našel dve zanimivi gobi, ki jih ne poznam. Goba iz prvih dveh slik pa je rasla iz razpadajočega bora. Po obliki je podobna grivam vendar raste iz debla. Vonj pa ima podoben kot borov glivec. Goba na drugih dveh slikah je rastla ob hrastu in jo sestavlja veliko majhnih klobučkov.
Hvala za odgovor.

Lp Leon

slavko

Na posnetkih sta najevrjetneje (od zgoraj navzdol):
- na prvih dveh cvetoča grmulja (Artomyces pyxidatus)
- na drugih dveh hrastov luknjičar (Polyporus umbellatus)

Lep pozdrav,
Slavko

d3sp3ro

Aha, sem glede na rastišče sklepal da je saprofitna (mrtvo drevo)  ??? no mogoče pa koščki ki sem jih spustil na agar vseeno kam pridejo  :D

hvala za info

Nik

slavko

Mislim, da je na posnetku zbledela črnivka (Psathyrella candolleana).

Lep pozdrav,
Slavko

d3sp3ro

Slavko, bi lahko tudi moja goba bila Artomyces pyxidatus ? Rastišče veliko bolj ustreza, prav tako čas pojavljanja. Po okusu pa je bila goba nežna in prijetna(mali košček sem malo požvečil) nobenega okusa po popru ali kakšnegaa drugega neprijetnega okusa ki bi jih pripisal Ramariam.  :) malce razmišljam na glas  :angel:

Nik