Gobarjenje 2014

Začel/a kragulj, 01 Januar 2014, 21:18

Prejšnja tema - Naslednja tema

Lemedis

miško #884 našli ste poprhnjeno livko (Clitocybe nebularis) oz. meglenko, ki je pogojno užitna vrsta. Potrebno jo je prekuhati, vsakomur ne odgovarja, sicer je okusna, zlasti vložena v kis je dobra.

lp, Luka
Prepustimo se naravi, učimo se od nje!

marjeta

Pozdravljeni

Hvala Martin. Res je najti jurčka prava premija, sva pa za letos končala. Danes sva našla še enega malega jurčka, par lisičk in na jasi malo marelo. Ostalih mladih gob pa ni. Ko potegneva črto, je to najina najslabša  sezona, kar se kvalitete gob tiče. V celi sezoni sva samo enkrat nabrala lepe, zdrave gobe in sicer pod Malim Travnikom. V domačih gozdovih (Resevna - Bohor) pa je bilo kar je bilo.  70 % je ostalo v gozdu, od ostalega pa je polovica šla na kompost. Jesen pa je tako poglavje zase. Ni se še zgodilo, da jeseni ne bi nabrala gob... Upava, da bo prihodnje leto bolje.
Pa lep pozdrav vsem

Marjeta

Martin

 :P

dans sem naletel na te gobe res lepe sveže mmmmmm-prosim za dterminacijo kaj so to za ene -bi jih šel jutri pojest-no pobrat pa pol doma pripravit.
hvala za odgovor že v naprej

Martin

gal

Jaz sem bil včeraj na sprehodu v gozdu in sem pogledal na eno standardno mesto za lisičke - in ena se je našla, verjetno zadnja letos.




slavko

Martin na posnetkih so poprhnjene livke (Clitocybe nebularis), po domače meglenke, ki so pogojno užitne gobe.

Lep pozdrav,
Slavko

Martin

 :P
Slavko hvala za odgovor. :'(

frodo

Citat od: Martin dne 22 November 2014, 21:09
:P

dans sem naletel na te gobe res lepe sveže mmmmmm-prosim za dterminacijo kaj so to za ene -bi jih šel jutri pojest-no pobrat pa pol doma pripravit.
hvala za odgovor že v naprej

Martin

Le poberi jih, pokuhaj in nato pripravi po želji, meni so bile zelo dobre, še bom jih pobiral.

frodo

Iskal malo snežke, žal nobene, nekaj kostanjevk,...

grgr

Čudna je tale jesen, čudna! Tintnice rastejo kot nore, sinoči pa sem imel za večerjo sirovke, ki so ponovno na polno odgnale. Fino to! ;-)

lukar

Frodo
kak pa pripraviš te polstenke?
jaz sem danes tut nabral te, sirovke (kar velike, čvrste, do 8cm premera- še vedno uporabne?) in par lisičk, ter neko zlatobarvno golobico...
hvala v naprej,
Luka

frodo

Nazadnje čisto preprosto, narezane sem prelil za 1 minuto z vrelo vodo, nato oplaknil.Potem  pa v ponev z vročo maščobo, kjer sem jih do dobra prepražil, tokrat same brez čebule. Začinim vedno na koncu, dodal sem še 1 jajčko. Bile so zelo okusne. :)

brodvay

danes sem našel jurčka

klavir

#897
Danes smo pa še zadnjič šli na Goričko in našli lepo bero gob... In to same mlade. Za razliko od prejšnjega vikenda, ki sem ga zapravil za ništrc v notranjskih gozdovih, tukaj gobe še so. Največ se je dalo najti mišk (prstenih kolobarnic), čisto zadosti (eno košarico) pa tudi snežk, rasejo še tudi navadne lisičke in marele ter celo sirovke. Po pravici povedano, so snežke nabrane (na črno ;D) izza državne meje (Gradiščansko), kjer še ni vse pobrano. Na naši strani je bila nato le ena snežka. Tako da ja, lep zaključek sezone, pozna se, da še ni bilo zmrzali, zato gobe še niso poležane... No, takele so danes zgledale v ponvi, pripravljene za speči (za hec lahko uganete, katere vrste so v ponvi, vsega skupaj 5 vrst):





lp

lukar

Kul, jaz spoznam samo sirovko pa tintnico :)
samo jih pa kr fajn spečeš ti, ko sm sirovke nazadnje peko so še vse ble oranžne in čvrste ko sem jih jedo, pa tut ble ful dobre in čvrste ;)

lukar

gorenc

Najboljše,( tintnice ,sirovke in ostale gobice.......) ki se jih da popečti  v ponvi se jih najlepše in najboljše popeče na starem "šporgetu"-štedilniku na drva kar direkt na plošči brez olja goba spusti sama sok in ko ga spusti se samo malo posoli  odvisno od okusa.
PREVERJENO!!!!