Gobarjenje 2014

Začel/a kragulj, 01 Januar 2014, 21:18

Prejšnja tema - Naslednja tema

sabincica

Sedaj pa še poročilo včerajšnjega pohoda na mojih standardnih placih:
- bilo je mokro kot po dežju  ;D
- lisičke rastejo kot zmešane, vse rumeno. Sploh ne veš kje bi začel pobirat  :police: očiščenih sem nabrala okoli 3 kg in jih potem malo razdelila in razveselila 3 familije :)
- na cca 12m2, sem našla 12 jurčkov samo na žalost so bili vsi tako stari, :( da sem jih kar tam pustila, da odslužijo svoje :)
- se je pa vseeno našlo še 12 uporabnih jurčkov, samo da sta bila samo 2 povsem zdrava, mislim nečrviva, vsi ostali pa so bili polni obiskovalcev, tako da so bili samo delno uporabni (klobuki) / neuporabni (beti).

prilagam nekaj slikic:)
Lep gobarski pozdrav,

Sabincica

sabincica

Pa še nekaj :)

Za tega prvega na sliki pa ne vem, a je to pravi goban ali ni? Sem ga stila v gozdu, ker je bil že tudi malo bolj star, vendar zdrav.
Lep gobarski pozdrav,

Sabincica

slavko

sabinčica, #479, na vaše vprašanje je posredno odogovoril gozdarski inšpektor mag. Igor Curk na Valu 202. Če povzamem - inšpektor, ki nas ujame s preveliko težo gob, nas oglobi za 208,00 EUR, hkrati pa nam pobere gobe in jih komisijsko uniči na okolju prijazen način - gobe vrne v gozd in jih pohodi. Nisem pa zasledil ali pobere vse gobe, ali le več od dveh kilogramov. Morda lahko kdo odgovori bolj natančno.

Prispevek gozdarskega inšpektorja mag. Igorja Curka lahko poslušate tukaj, https://soundcloud.com/val202/pomembno-gozdarski-inspektor-magister-igor-curk. O komisijskem uničenju lahko prisluhnete okoli 1:40 minute posnetka, o okolju prijaznem načinu uničenja gob pa okoli 7:10 minute posnetka.

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

sabincica, #481, na prvem posnetku je borov goban (Boletus pinophilus), užiten.

Lep pozdrav,
Slavko

sabincica

Zdravo,

G. Slavko, hvala za odgovore glede inšpektorjev.

Moje mnenje je še, da bi morali inšpektorji v prvi vrsti kaznovati tiste, ki gobe nabirajo v vrečke- plastične!Včeraj je z mano vštric gobarilo še 6 gobarjev (verjetno familija ali pa kolegi)  in samo ena gospa je imela košaro, vsi ostali pa so gobe trgali in pipali iz zemlje in metali direkt v vrečko. Sem bila jezna na njih ko sto vragov, samo jim nisem pa nič rekla, ker so bili skupaj in v premoči, in moški del ekipe, me je že tako grdo gledal, češ, kod da sem v njihovem gozdu in da so gobe njihove.

Borov goban? Ali se s starostjo bet in trosovnica obarvata na rdeče? Ker ta, ki sem ga našla, je imel rumeno- zeleno trosovnico in se je že prelivala v rdečo, bet pa je bil že kar precej rdečkast?
Lep gobarski pozdrav,

Sabincica

slavko

Takšna barva beta je značilna za borov goban, trosovnica pa je zaradi starosti tudi spremenila barvo. Dež in starost naredita svoje, zato starih gobanov ni priporočljivo nabirati.

Lep pozdrav,
Slavko

boza

Pozdravljeni, zanime katere gobe so na prvih treh slikah. Ta na prvih dveh je čisto črna, na tretji sliki pa je ta goba rumena kot koruznia polenta.
Hvala in lep gobarski pozdrav.

amic

Ali so to užitne gobe?

Lojze07

Boza, na prvih treh slikah je verjetno črni kuštravec - letos jih je nenormalno veliko...

http://www.gobe.si/Gobe/StrobilomycesStrobilaceus

Tudi mene je vznemirjal - kaj več lahko o tej gobi prebereš še tukaj: http://www.gobe.si/forum/index.php/topic,661.0.html

Doslej še jih nisem poizkusil, ker so mi jih doma obakrat, ko sem jih prinesel iz gozda, zmetali vstran  >:(

LP
Le hodi po gobe, dokler je čas;
kajti pride čas, ko ne bo več čas;
in ta čas bo vsak čas:
šel boš po gobe.

Martin

;)

Evo gobe od petkovega gobarjenja z mojo sva bla proti koroški našla sva lepe kozjenoge mesnatovce pa tud nekaj jurčkov.

Lp
Martin

Lukap8

Martin na kateri višini se trenutno najde taka lepa zaloga :)? Če seveda ni skrivnost

l.p Luka
Luka Prezelj

boza

Hvala Lojze07 za odgovor. Danes sem srečala še enega kuštravca, nisem ga pobrala, ker se mi zdi, da še najbolj paše v gozd, ker rektko vidiš tako posebno gobo. Kaj pa ona goba, ki se na sliki ne vidi dobro, je kot bi polil polento. Tudi nekaj posebnega. Še enkrat hvala.

boza

Zanima pa me tudi, če ima kdo kakšno izkušnjo s srnjaki, mene je že dvakrat letos na rukal ( na lajal pravimo pri nas). Približa se mi ali pa jaz njemu na cca 50m in ruka obrnjen proti meni. Jaz ga opazim, ko ga slišim. Malo me je strah, ker ne vem, ali jaz presenetim njega ali pa mu ni prav, da sem tam in ne vem, če je možno, da me napade. Ko začnem s palico udarjat po drevesu se umakne. Hvala za odgovor, pa prosim ne kakšnih lovskih smešnic, teh sem čula že veliko, da me zamenja s srno itd. hahaha.

Martin

:P

najdeno na 1200mnv

lp

janko

LP

Končno sem na mojih placih v okolici LJ. prvič nabral v nekaj urah 2kg lišičk. Želja, ki sem jo imel pred meseci se mi je izpolnila.

BOZA praviš, da imaš nekaj srečanj z Srnjaki. Poznam na našem območju tudi nekaj lovcev. Moje mnenje, da brani družino, prostor.

Pri nabiranju gob je dobro biti slišen. Če se dva pogovarjata se bo umaknil.

V hosti pa tudi sam poslušam kaj se dogaja v bližini.  Imam izkušnje z srnicami.

Čakajo, da se jim približam, so radovedne, nato se umaknejo.