Gobarjenje 2014

Začel/a kragulj, 01 Januar 2014, 21:18

Prejšnja tema - Naslednja tema

boy

Sam jih imam najraje vložene ker so čvrste in ne postanejo sluzaste.So nežnega okusa zato so uporabne za vse gobje jedi.Ne vem pa kako je s sušenjem.? LP.

PrviProgram

Gobe rastejo, Pohorje, višina okoli 450 m, dve košari, bila pa je žene zraven.

babolat89

#392
Ponovno standardni "plac" za jurčke - Koroška (Strojna) - okoli 1000 metrov nadmorske višine.
65 pravih čvrstih jurčkov (približno polovica jih je zelo majhnih), okoli 10 brezovih gobanov, ter par lisičk...

1/3 jih je že očiščenih...



Ostalo


mato2

Pozdrav iz krka zau ne morem naloziti slike šeu od bungalova 10 m v gozd in nabrau 2 pesti lisičk tako da malo se grem ko se mali zbudi in vecerja je tu ;D lp matej

robert11

danes zjutraj spet malo pogledal v haloške gozdove. ker se mi je mudilo v službo sem bil v gozdu slabo uro, tako da se je manj nabralo kot včeraj. sem pa opazil, da je ponovno veliko gobarjev v gozdu. ja, se je zvedelo da gobe spet rastejo.
lp
Robert

lukar

Zdravo

danes sem kot vedno v gozdu preživel lepi čas in malo pofotkal pozirajoče gobe =)
bil sem med 400 in 600 metri na Kozjaku.

lepi teden še naprej,

Luka

lukar

Tisti tamiceni primerki pri meni vsekakor ne zaromajo v košarko.
Kolk mi je znano dobi goba okus ko spolno dozoreva, baje je to takrat ko se začnejo odspodaj trosi barvati na rumeno (vsaj pri teh jurčkih)?

Z veseljem jih puščam za sabo, da še malo odživijo v zemljici/gozdu, odrastejo in jih najde pobere kdo drug, ki jih bo ravnotako vesel kot sem biu jaz njihovih večjih brato sester, mam in atov :)


ljubiteljica gob

Prav lepo je pogledati vse te fotografije, me kar pogrejejo pri srcu, a hkrati tudi stisnejo. Letos namreč zaradi poškodbe ne morem na svoje rajone. Prav pogrešam tisto roso jutro, vznemirjenje, ko se odpraviš v gozd, vonj po gobah v gozdu... Vem, da rastejo, slišim od drugih in še toliko bolj obžalujem svojo poškodbo... Nekdo mi je pred kratkim prinesel pest lisičk, dve zeleni pikasti golobici ter enega jurčka - kako veselje, prve gobe letos! In fenomenalna juha!
Pridno nabirajte, pridno objavljajte slikice, da bom imela vsaj malenkost od letošnje sezone, če že ne bo veselja ob nabiranju gob in če pać letos ne bo nič zaloge v skrinji/ozimnice.
Rotor - nadaljuj svoje delo še naprej, meni izgledajo fotografije še lepše kot si jih delal v lanski sezoni.

počasna

Lukar, kaj je na drugi fotki? to rdečo zadevo sem danes srečala v gozdu, prvič videla  >:(

Ljubiteljica gob, če si iz Maribora, lahko dobiš kaj od mene, javi se!

Martin

 ;)
babolat89- ;D ;D :D :D :D
lepe mlade jesenske gobane si našel ni kaj :'(

Lp
Martin

.

ljubiteljica gob

počasna - hvala za tvojo velikodušno ponudbo, sem pa žal iz Dolenjske. No, boš pa koga drugega razveselila mogoče ;)

lukar

počasna,

jaz tudi, ko sem videl prvo sem mislil da je nekdo spet neke smeti vrgo, in šele pri tretji dobro pogledal in bil presenečen.

na forumu sem zasledil eno ki ji je podobna, in sicer Cláthrus árcheri, lovkasta mrežnica.
v mojem priročniku pa ji je ena tut fejst podobna pod imenom veliki lovkar - anthurus archeri.
Zaj pa nevem čist točno =).

lep večer


Citat od: počasna dne 06 Avgust 2014, 21:24
Lukar, kaj je na drugi fotki? to rdečo zadevo sem danes srečala v gozdu, prvič videla  >:(

Ljubiteljica gob, če si iz Maribora, lahko dobiš kaj od mene, javi se!

lukar

Aha, sem našel post o tej gobi od gospoda Slavka in ga bom kar citiral :
''V bistvu je latinsko ime Anthurus archeri sinonim Clathrus archeri. Tako je zapisano v britanski bazi podatkov Index fungorum, ki Mikološki zvezi Slovenije (MZS) služi kot referenčna baza podatkov.
Slovensko ime je bilo določeno že pred časom. Ker gobarska društva spadamo pod MZS, upoštevamo njihova priporočila.
Gre torej za gobi iste vrste, a z drugačnimi latinskimi imeni.''



Primorec

Lep pozdrav vsem skupaj!
Kot navdušen gobar spremljam vaš forum že kar nekaj časa. Opažam, da so gobe poleg jurčkov in lisičk resnično zapostavljene. To ni mišljena kot kritika a kaj ko je še toliko drugih užitnih gob. Lahko bi naši člani mogoče več objavljali o golobicah, smrčkih, kukmakih...
Sicer pa je letošnja sezona izredno radodarna z lisičkami, vsaj tam kjer jaz nabiram (Brkini). Tri tedne zapored sem šel na moja rastišča in vedno nabral polne koše lisičk. Prejšnja leta so bila precej bolj skromna glede tega. Je pa res, da letošnji julij že dolgo časa ni bil tako moker.

gobičke

lep pozdrav vsem na forumu še od mene  ;)
že lep čas spremljam slikice,ki so fenomenalne pogovore o gobah in rastiščih sedaj pa se bom tudi sama malo vklopla vpogovor,ker rada nabiram gobe in večinoma hodim v Lovrenc  ;D v soboto sem bila v Lovrencu in sem nabrala res polno košaro gobanov na eni strani pa sem našla 9 velikih ki so bili skupaj samo eden je bil bolj stari in je imel za polovico odpada :P drugači pa tudi res dosti lisičk raste in to kakšne velike za dlan  :laugh:sem pa imela en svoj plac dolga leta nazaj od mosta za Pečke desno v planino Pohorja pa ni več prevozna cesta :'(tako da se opredeljujem na druge terene.do sedaj nisem nikoli slikala ker se nisem spomnila sedaj naslednjič naslednji teden ko bom zopet zajadrala tja gor pa bom slikala.tako dovolj do naslednjič lepe pozdrave vsem še enkrat  :D