Gobarjenje 2014

Začel/a kragulj, 01 Januar 2014, 21:18

Prejšnja tema - Naslednja tema

frodo

Citat od: romar dne 06 Julij 2014, 22:20
Zdravo. Par postov višje je bilo govora o sočnih mlečnicah, ki naj bi sedaj rasle po gozdovih.
No danes sem med gobarjenjem naletel na tele gobice na slikah. Na oko so mi kar podobne tistim, ki jih je opisal klavir, res pa da ne zaznam nekega izrazitega vonja po ribah.
Glede na to, da sem nekje zasledil, da naj bi bile užitne samo mlečnice, ki izločajo oranžen mleček, te pa izločajo bel lepljiv mleček, nisem popolnoma prepričan kako gre to skupaj.
Hvala za potrditev vrste in lep dan še naprej.
Aja, kar se tiče posavskega konca, se vsaj na mojih terenih nič pretresljivega ne dogaja z rastjo jurčkov. Samo za vzorec.
lp

Te zagotovo niso takšne kot jih opisuje Klavir, saj niti oranžne barve niso, pa mleček ni enak, razlika je očitna.
Bo kdo od strokovnjakov še kaj povedal.

slavko

Romar, mislim, da ste našli sočne mlečnice (Lactarius volemus), ki jih je opisal klavir. Vse vrste morda res nimajo izrazitega vonja po ribah, pa tudi barvno se nekoliko razlikujejo. Več o tej vrsti lahko preberete tukaj, http://www.gobe.si/Gobe/LactariusVolemus. Precej drugačnih barv je denimo sočna mlečnica, debelobetni različek (Lactarius volemus var. oedematopus), http://www.gobe.si/Gobe/LactariusVolemusVarOedematopus.

Res je, da so užitne vse vrste mlečnic, ki izločajo oranžni mleček. Tem pravimo sirovke. Užitne so pa tudi nekatere vrste mlečnic, ki sočijo bel mleček, vendar je teh manj. Sočna mlečnica je ena od teh.

Lep pozdrav,
Slavko

Martin

;
lep pozdrav sem glivarjem -glivarkam ::)

Čestitke vsem,ki ste že našli lepe gobe .
No včeri sem šel tud sam gobarit v naše gozdove in na žalost nisem našel nič lisičk sem pa naletel na par lepih poletnih.

lp
Martin

anica

Datum je spet napačen (se opravičujem), jurčki so pa ta pravi - današnji, okrog
80 kom.
Gospodu, ki je del nasvet glede mlečnic hvala - odlične so.

LP A.

rotor

Nekaj malega mi je uspelo tudi danes nabrati...v gozdu je presuho.

Triglav

ponovno so pričele rasti marele
lp Peter

tomo

A je že kdo kaj hodil po Pohorju?

sabincica

Zdravo. Mi2 sma bila v nedeljo na kopah. Bilo je zelo suho, gleda na to, da je 3 dni nazaj deževalo. No, bera je bila solidna. Največ je mušnic ;), sma pa vseeno nabrala 2 kg lisičk, enge brezovega turka in 2 gabrova, nekaj pšeničnic in lupljivk in pa 4 jurčke, povsem zdrave, samo malo od polža naglodani. Sem našla pa še eno gobico, katere slikca je priložena spodaj. ;)
Lep gobarski pozdrav,

Sabincica

slavko

Na posnetku je najverjetneje sivolupinasti lupinar (Amanita submembranacea).

Lep pozdrav,
Slavko

sabincica

Zdravo.

Slavko, hvala za odgovor. Zanimiva mi je bila, ker ja zgledal tako kod da raste iz jajčke;)

Lp Sabincica
Lep gobarski pozdrav,

Sabincica

Triglav

Na tržiškem koncu so jurčki in ostale gobe lepo pričele osrečevati gobarje
lp Peter

anica

Današnjih 66 juretov in nekaj lisičk. Kvaliteta je pa žal poletna. Nekaj za pojest svežih, nekaj za mrežo,
ostalo pa nazaj v gozd. Datumsko smo vsi še vedno dobri dve leti mlajši! 

Lep pozdrav in čimveč dežja, ker je suho. A.

ROGLA

VRHOLE pred Slovensko Bistrico

Gobar88

Cestitke vsem za lepe najde, grem tudi jaz jutri pogledat, upam da bom lahko kaksno lepo sliko prilepil ko pridem iz gozda. ;)

Martin

;)
;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D
pozdrav

Danes sem se odpravil gobarit v popoldanskem času na moje terene proti kapli.Tega namena nisem imel a mi je oče javil,da je našel lepo bero poletnih gobanov v našem gozdu. in takoj sem šel proti kapli z pričakovanjem, da najdem par poletnih gobanov in nekaj lisičk.Ko sem prišel v gozd sem prvo opazil da rastejo vražji gobani.dober znak- no in po parih minutah našel prvega gobana ampak jesenskega in potem nisem mogo vrjet v gozdu je pognalo povsod polno jesenskih gobanov ja ta dež in sparina jih ženeta na plano škoda le,da so res ful črvivi kajti v gozdu sem jih pusto preko 30.komadov .no našel sem tud dva kozjenoga mesnatovca.

mislim da so gobe pognale sigurno tud na pohorju vsaj na mojih terenih .ker grema z mojo v petek na morje bom preveril pohorje čes teden dni.

lp
Martin