Gobarjenje 2014

Začel/a kragulj, 01 Januar 2014, 21:18

Prejšnja tema - Naslednja tema

Boletus31

Prva letošnja najdba  :)  15 komadov  :)

rotor

Danes zjutraj samo tole:

klavir

Dragi gobarji, pozdrav.

Kadar v gozdu ne rasejo jurčki in lisičke, ali vsaj ne obilneje, je velikokrat slišati nepriljubljeno reklo: v gozdu ni gob. Kako napačno je lahko takšno posploševanje, se zavemo že hitro, ko nas, najprej zaradi praznega želodca, kasneje pa še iz radovednosti, pričnejo zanimati že kakšne druge gobje neznanke. Ozremo se naokoli... in naenkrat je povsod vse polno gob! Zdaj jih še ne poznamo, a za to bomo poskrbeli. Z vsemi naenkrat se ne moremo seznaniti, a zakaj ne bi začeli počasi? In morda celo na začetku? - Če je ta konkretni začetek slučajno prva polovica julija, nam je vsekakor lažje kot septembra ali oktobra, ko v gozdu vlada zmešnjava, vsaj kar se tiče pestrosti gobjih vrst. Sedaj pa še ne... In ko gremo s to namero v gozd, se nam lahko v tem času pred očmi kaj hitro prikažejo številčnejši primerki dokaj zajetne, srednje velike oranžne gobe, od katere neprestano curlja nekaj belega. Fuj, tega pa že ne bomo jedli! Ali pač? In predvsem, kaj je zdaj to?

Ena izmed slastnejših gobjih poslastic, ki ima svoj vrhunec rasti v prvi polovici julija, je sočna mlečnica ali domačneje mlečna pečenica (z učenim imenom Lactarius volemus). Izkaže se, da poleg sirovk verjetno naša najokusnejša mlečnica. Pa tudi tako rekoč nezamenljiva, saj ima le malokatera druga goba tako poseben vonj in okus, nobena pa podobnega (približno po prekajenih slanikih), zato jo priporočajo tudi začetnikom. - S to gobo je tako, kot je pravzaprav z vsemi specifičnimi rečmi našega sveta: lahko jo samo obožujemo ali pa nam je odvratna. Zato tudi ni primerna za karkoli, najboljša je pečena in na hitro soljena. - Enkrat pa se nam lahko zgodi, da smo na primer zamešali le en primerek med nekaj, kar je menda nameravalo biti gobja obara, in tistega potem ni hotel nihče jesti; kot bi iz dimljene ribe delali juho, malo preveč za nas, Evropejce. - No,kakorkoli, ko koledar kaže nekaj v prvi polovici julija,se lahko človek v gozdu dostikrat razveseli, teh velikih oranžnih gob, ki izcejajo obilo belega mlečka na prste, ki nato rjavijo, vendar nas ta kulinarično ustvarjalni vonj ne sme motiti. Potem pa doma... no, dosti dela ne ostane, kar pa ga je, je prijetnega značaja; gobe le še v ponev in na kuhalnik z njimi, da se zlatorjavo zapečejo in teknejo vsaj tako kot jurčki. Pa še lažje jih je najti, no vsaj pri nas, ponekod v Srednji Evropi bi naj postale že zelo redke. Mi na srečo še nismo tako daleč, kakor nam tudi ni treba daleč iti po njih, saj rastejo skoraj za vsakim vogalom. Tako da malo (več) sprehoda ne sme škoditi, če pa najdemo še nekaj mlečnih pečenic, ki so se ravnokar odločile, da se bodo spolno s trosi razmnoževale, je pa to tako to...pravi razlog za slavje!  

lp

JANEZ L

Dobro napisano, Klavir.

...nor je tisti, ki ne poskusi in poskusiti ni greh...

strastengobar

Klavir barvo, super post. Že večkrat sva se z mojo pogovarjala, da bova začela nabirati več vrst gob.. Ampak vedno je bil prisoten strah kaj pa če je strupena. In glede teh oranžnih gob, definitivno naslednjič romajo v košaro, posebej vredu se mi zdi to,da so nezamenljive. Super opis.
LP strastengobar

anica

Potrjeno nepisano pravilo, da 10. dan po dežju začnejo rasti jurčki.
Danes sem našla 10 kom čisto mladih jurčkov in dober kg lisičk. Upam, da je to
začetek za kaj več! LP A.

rotor

Današnja jutranja bera je bila kar solidna:

JANEZ L

Dobra bera, dobrih fotografij. :laugh:

...nor je tisti, ki ne poskusi in poskusiti ni greh...

mato2

Zelo lepo a je kdo kaj v halozah biu mam namen jutri malo preverit lp mato

Miha89

Lepe fotografije... še lepši jurčki =) Ali kdo ve, če že kaj poganja v okolici Ljubljane? Janče, Litija ?

golobaj-milan

do okoli 600m že vsepovsod v zasavju. Včeraj in danes najdeni prvi primerki na višini 500m.

tomo

Zelo lepo a je kdo kaj v halozah biu mam namen jutri malo preverit lp mato

MATO2.     Začelo se je.....včeraj v Žetalah najdeno 40 primerkov, sicer še majhnih cca. do 5 cm. lp.

mato2

jasem biu danes  zjutraj za urco pa najdo skoraj 2kg jurčkov in nekaj lisičk lp mato

romar

Zdravo. Par postov višje je bilo govora o sočnih mlečnicah, ki naj bi sedaj rasle po gozdovih.
No danes sem med gobarjenjem naletel na tele gobice na slikah. Na oko so mi kar podobne tistim, ki jih je opisal klavir, res pa da ne zaznam nekega izrazitega vonja po ribah.
Glede na to, da sem nekje zasledil, da naj bi bile užitne samo mlečnice, ki izločajo oranžen mleček, te pa izločajo bel lepljiv mleček, nisem popolnoma prepričan kako gre to skupaj.
Hvala za potrditev vrste in lep dan še naprej.
Aja, kar se tiče posavskega konca, se vsaj na mojih terenih nič pretresljivega ne dogaja z rastjo jurčkov. Samo za vzorec.
lp

strastengobar

Če se ne motim je klavir napisal, da iz njih curlja beli mleček, tako da bi naj bile te prave..