Gobarjenje 2014

Začel/a kragulj, 01 Januar 2014, 21:18

Prejšnja tema - Naslednja tema

tartufar

na današnjem sprehodu sem naletel na te gobice. mislim da je morchella elata. precej stare so pa nisem 100% prepričan. ali lahko kdo pomaga?
lp. Mile

slavko

Lahko bi bil visoki smrček (Morchella elata), ali pa rebravi smrček (Morchella crasipes). Oba sta pogojno užitna.

Lep pozdrav,
Slavko

Mitja

Znanec v tem tednu našel prve jurčke.Na nadmorski višini 400m.Dokaj hitro,vendar niso prvi saj kolikor se spomnim so bili prvi nabrani že januarja na Goričkem.Lp!

Nagi Bator

Glede na to, da letosnje zime nekako sploh ni bilo, se je tezko odlocit ali so bili morda zadnji v lanski sezoni ali pa prvi v letosnji.
Vseeno bi rekel, da so bili bolj zadnji.

uli

lep pozdrav
Mitja moj stric je ribič,pa je ujel v stržunskem kanalu takooooooo veliko ribo

rene

Dober mesec dni nazaj je bil v časopisu Večer članek o najdbi jurčkov. Glede na to, da je bil marec temperaturno nadpovprečen to ni bilo nobeno presenečenje. Sem mnenja, da bodo letos jureti pognali prej, saj tiste prave zime ni bilo.
Lp  :)

Martin

:P
pozdrav

MITJA ja moje mnenje glede jurčkov ja čist možno je da je našel jurćke saj zakaj pa ne nasploh se prvi jurčki najdejo v začetku maja. Tako ,da nevem zakaj nebi pognali tud v sredini aprila saj je bilo zelo toplo in vlažno.

Uli- nevem zakaj,ko je nekaj neobičajnega takoj narediš nekoga za lažnivca,.Kaj ti najdeš prve jurčke junija.

Nagi Bator - lanski jurčki noja mislim da ne ostane dobena goba 5.mesecev ne da bi zgnila al ja.

No to je sam moje mišljenje tako da nebo zamere .vsekakor pa bom tud sam z majem začel gobarit za prvimi lisičkami in jurčki .

Lp
Martin

Nagi Bator

Citat od: Martin dne 27 April 2014, 20:47Nagi Bator - lanski jurčki noja mislim da ne ostane dobena goba 5.mesecev ne da bi zgnila al ja.

Moja izjava se je nanasala na one iz januarja.
Sicer pa mi obcutek pravi, da bi letosnji prvi jurcki res znali pognati zelo zgodaj. Sploh, ce se bo ostalo toplo po tem dezevju.

slavko

V soboto smo se udeležili Smrčkijade pri Čakovcu. Tam smo lahko videli že prve primerke borovih gobanov (Boletus pinophilus). Na razstavi, ki smo jo zaključili v nedeljo, pa je tudi bilo nekaj cevark: macesnova lupljivka (Suillus grevillei), poprhnjeni polstenec (Xerocomellus pruinatus) in rdečebetni polstenec (Xerocomellus chrysenteron).

Lep pozdrav,
Slavko

Hostar

:) :)Pozdrav gobarjem in čakajočim na prve boletuse

MITJA, moje mnenje glede najdbe prvih jurčkov: je možno, glede na ugodne vremenske pogoje. Bilo bi pa koristno in bolj verjetno, da poveš kateri konec Slovenije, pa kakšna fotka. Sicer pa prvi jurčki, predvsem borovniki, v začetku maja niso redkost.

Je pa res in po mojih izkušnjah, da morajo najprej pognati ostali boletusi, npr. rumeni gobani, grive ipd., potem pa po cca 10 dnevih tudi borovniki. Vremenski pogoji za konec aprila, začetek maja s toploto in vlago so primerni. Po mlaju in malo višjih temperaturah, za konec tedna pa se bo verjetno že kaj našlo.

Sam sem v preteklem tednu še dobil smrčke, pod jeseni črne mavrahe, vzorce prvih griv in mlade leponoge gobane.

Lp

strastengobar

Že pred dvema tednoma sem se pošalil za 14dni bojo jurčki. Amapak na koncu pa res vidim na forumu novico o najdenih jurčkih. Sej če realno pogledamo na situacijo zime prave ni blo, zadnje čase je padlo ogromno dežja. Za naslednje 4 dni gledam da bojo nočne temperature 10stopinj, to je super. Sma bila z kolegom v soboto v nočnem ribolovu in sem bil presenečen, do pol 2 zjutraj sploh nisem oblekel jakne, ob 4 zjutraj je blo 8 stopinj, vlage pa ogromno... Mogoče še danes grem pogledat nekatere rastišča. Velja pa tudi omenit, da je letos zaradi mile zime ogromno klopov, tako da previdno...

lp strastengobar

Mitja

Hostar bili so nabrani na sv Slovenije natančneje Pohorje,vsaj kolikor vem znanec hodi nabirat na Pohorje,vzhodno stran Pohorja.Te je našel na višini približno 300-400mnv kolikor sem se pogovarjal z njim o najdbi prejšni teden.Fotk žal nimam saj jih je nabral on,kateri pa ne uborablja fotoaparata.
Ja,borovniki niso redkost v maju ali okoli meseca maja.Sam sem jih nabral predlansko leto,prve v sezoni 13.maja,kasneje pa vse tja do avgusta le enega ali dva poletna(gobana).Sem pa tudi prejšne leto šel pogledat na območje kjer sem jih najdel predlansko leto vendar jih tam ni bilo do jeseni nič.Upam,da bodo zdaj pognali po vsej Sloveniji,da jih bomo lahko začeli nabirati,kar je verjetno možno saj so vremenski pogoji vredu.

Lp!

andrejka

Tudi jaz sem v nedeljo našel prve letošnje gobe .slike še naložim če mi gdo pove kako

Nagi Bator

Citat od: andrejka dne 29 April 2014, 19:15Tudi jaz sem v nedeljo našel prve letošnje gobe .slike še naložim če mi gdo pove kako

Pojdi na nek servis za gostovanje slik, recimo http://shrani.najdi.si/ , ali pa kateri drugi, nalozi sliko tja (navodila so v omenjenem primeru v slovenscini) in potem prilepi sem ustrezen link.
Tudi slednje je tam opisano kako in kaj. Lahko tudi dolocis, da ti sliko avtomatsko pomanjsa na doloceno velikost - direktno s fotoaparata ter tudi telefona so ponavadi prevelikih dimenzij.