vprašanje glede živalic

Začel/a nabiralec, 28 September 2013, 21:33

Prejšnja tema - Naslednja tema

nabiralec

pozdravljeni
danes sem nabral par jurčkov,pa imam eno vprašanje,na vsakem jurčku pod klobukom je bilo vse polno majhnih živalic komaj vidnih s prostim očesom skakale so tako kot bolhe,če je komu kaj znano o tem prosim pišite
hvala

sabincica

Citat od: nabiralec dne 28 September 2013, 21:33
pozdravljeni
danes sem nabral par jurčkov,pa imam eno vprašanje,na vsakem jurčku pod klobukom je bilo vse polno majhnih živalic komaj vidnih s prostim očesom skakale so tako kot bolhe,če je komu kaj znano o tem prosim pišite
hvala

Zdravo,

Meni je, takega jurčka jaz razrežem in dam v sušilnik in pustim pokrov odprt, da ven poskačejo.

Če ne pa....skuhaš in poješ:) morda bodo šle ven, če jih splahneš z vodo in raskiraš, da jih boš imel polno v kuhinji.  :-\

Drugo mnenje? ???
Lep gobarski pozdrav,

Sabincica

ljubmatjaz

Citat od: nabiralec dne 28 September 2013, 21:33
pozdravljeni
hvala

To isto zanima tudi mene. Sprva sem mislil, da so majhni črvički, vendar črvi naj ne bi skakali  :)

Sem pa isto vprašanje že pred časom tudi sam napisal na tem forumu, pa nanj ni bilo nobenega odgovora. Očitno tudi ostali gobarji nimajo nobene pametne ideje kaj naj bi bile male živalce.

janko

LP

Naletel sem na te majhne črne živalce. Če se ne motim so se pojavile v zelo toplih dneh.

Jaz sem jih odpihnil. Ni jih bilo več.

Nisem se pretirano ukvarjal z njimi ker so meni znak da goba ni zrastla v narmalnih pogojih.

Morda so prebivalci gozda, ki so prišli na pojedino.

Sedaj ko se je malo ohladilo jih tudi ne najdem več.

Jaz gobe pregledujem na terasi ali v kletnih prostorih in že dolgo ne več v kuhinji.

schmex

Pri meni so se pa prvič v letošnji sezoni pojavile ravno včeraj. Sicer se z njimi ne ubadam preveč, me pa vseeno zanima kaj to je. V večini primerov pridejo iz trosovnice oz. gobo zagrizejo na stičišču trosovnice in beta.

jernej

Sicer se ne spoznam kaj prida na živali, a po opisu sodeč (skakanje) sklepam, da gre za skakače http://sl.wikipedia.org/wiki/Skaka%C4%8Di_%28%C4%8Dlenono%C5%BEci%29 . Jaz bi rekel, da gre za pogoste talne živali, ki za človeka najverjetneje niso škodljivi, če vas to zanima.  :) Je pa tudi zaradi tega pomembno, da se nabrane gobe čimbolj očistijo na mestu! Te živalce namreč sodijo na gozdna tla, kjer so izredno pomembne. Tudi tako kažemo primeren odnos do narave in vsega živega, vsaj tako sem sam prepričan.

janko

LP

V nedeljo sem pri nabiranju gob našel velikega, starega "ta črnega" jurčka.
Pod klobukom je bilo polno teh malih živalic. Po mojem mnenju so prišle na gostijo.
Torej so koristne za naravni ciklus.