Gobarske vinjete...???

Začel/a tdk, 02 Januar 2013, 16:57

Prejšnja tema - Naslednja tema

tdk

jok

Težka tema !
Prebral sem ponujeno informacijo.

Mislim, da odgovor ni ne bel in ne črn. Vsak ima po svoje prav. Konec koncev se tudi pravi gobarji zavzemamo za red. Osveščanje sicer počasi deluje in vsako leto ( upam ) bo bolje. Zakonodja je pa itak svetlobna leta zadaj ( količina nabranih gozdnih sadežev, zaščitene vrste, onesnaževanje, uničevanje travnikov za parkiranja, povzročanje hrupa .... ), tega preprosto nihče ne kontrolira in zato je tako kot je - anarhija v gozdu in njegovi bližini.

Sploh nisem za zaprtje gozda ali kaj podobnega, vendar dokler ne bo učinkovitega nadzora oziroma omejitev ropanj in uničevanj, toliko časa so pobude iz omenjenega članka več kot legitimne ( moje laično mnenje ). Koliko kršiteljev so lani ( 2012 ) ujeli inšpektorji ? mogoče pet...  Vsak od nas, ki po gozdu in naravi hodi z odprtimi očmi, je videl tega ogromno.... mnogo več kot inšpektorji .... če samo beremo naš forum je tega več kot preveč ...

Nekaj bo treba ukrenit, tudi ribiči so morali sprejeti določene ukrepe za zajezitev "ravbšicev".

Vsak dan sem v gozdu in upam, da bom še vedno lahko, ampak včasih me je sram, da pripadam eni čudni živalski vrsti - človeku....

lp

Janez

slavko

Tema je res težka in tudi sam mislim, da ni črnobelega odgovora. V Avstriji denimo takšne vinjete že imajo. Če sem prav obveščen, je cena letne vinjete okoli 20,00 EUR. Del tega denarja prejmejo lastniki gozdov kot odškodnino. Mislim, da so podobne želje tudi pri nas.
Vendar brez konkretnih podatkov ne gre. V teku je projekt, kjer je ena od mnogih točk projekta tudi ocena iznosa gob iz gozdov. Ministrstvo za kmetijstvo in okolje potrebuje oceno o tem kakšen je iznos gob iz gozdov. Na osnovi takšnih podatkov bo mogoče ovrednotiti kakšno "škodo" delamo gobarji.
Mislim, da je mnenje tajnika Zveze lastnikov gozdov Slovenije, Jožeta Morija, da ... v Sloveniji nimamo rekreativnega nabiranja gozdnih sadežev, ampak gre že kar za ropanje gozdov, pretirano. To mnenje zagotvo lahko ovržemo v našem gobarskem društvu (prepričan sem, da tudi v drugih gobarskih/mikoloških društvih v Sloveniji), kjer je rekreativno nabiranje gob del naših rednih aktivnosti. Še pomembnejši del aktivnosti pa je raziskovanje in poučevanje o teh gozdnih sadežih.

Lep pozdrav,
Slavko

Nagi Bator

Jaz bom pa cisto konkretno rekel.
Vcasih se je z gozdovi resnicno gospodarilo, beri - se jih je urejalo, cistilo, grablo listje, odnasalo odpadle veje itd.
Danes pa se glagol "gospodarjenje" razume in bere kot izkoriscanje in sluzenje denarja.
Vecina lastnikov gozdov (svetle izjeme seveda so), bi celotni gozd ob prvi priloznosti podrla, samo da pride do hitrega zasluzka. In v lesu je dober denar!
Zdaj bi vinjete, cez par let vstopnino, potem se bodo postavile ograje - nekateri jih ze sedaj, enkrat kasneje pa se bodo spomnili, da gre kasirat tudi na dekagrame!?

NE! Nikdar ne bom kupil taksne vrste vinjete. Zmeraj sem se do gozda obnasal spostljivo ter kar se gobarjenja tice, bil zmeraj zmeren.
Smatram, da je to, da odidem v gozd in nekaj malega odnesem iz njega moja osebna cloveska pravica!
Ce mi jo bo kdo poskusal odvzeti, ali jo kakorkoli drugace omejevati, si jo bom uzel nazaj. Pika.  >:(

BubikolRamios

Citat od: Nagi Bator dne 03 Januar 2013, 13:54
In v lesu je dober denar!

Ni res.

Povprečno 1m3 smrekovine dostavljene na skladišče 70 EUR (če ni lubadarka), raje manj.
Minus Posek & spravilo, v mojem zadnjem preimer 23 EUR/m3
Minus Prispevek za gozdne ceste, davek na kataster, ... ampak recimo da tega ne štejemo -->
Se pravi prbl . 50 EUR/m3, za listavce manj.

1 smreka ima prbl 3m3. --> 150 EUR (optimistična ocena)

Traktor & oprema minimalno 70.000,00 EUR
Torej zato da si nabavim osnovno sredstvo potrebujem iz gozda prodat reci in piši na okroglo 500 smrek.
Od te točke dalje zaslužim 23 EUR/m3, če znam in če sem dovolj nor da delam sam, sicer pač zaslužim manj.

Ampak gmajne nimam več, glej zgoraj, ravno sem jo posekal (-:

Citat od: Nagi Bator dne 03 Januar 2013, 13:54
urejalo, cistilo, grablo listje, odnasalo odpadle veje itd.

Lepi stari časi, 1 kmetija, gospodarjeva družina, skupaj 6 krav + 2 konja, 4-5 hlapcev & dekel, milijon pomagačev pri košnji. In vse to je ekonomsko delovalo.
Danes je to 1 gospodar, + stroji če ima zanje denar in če jih obvlada. Da bo šel in grabil listje je utopična ideja.

Nagi Bator

Govoril sem o "lesu" ne o smrekah. Kaj jaz morem, ce se zadnja desetletja, ko se pogozduje v resnici "posmrecuje", ker to je pac nahitreje rastoc les.
Seveda se kvalitetni les izvozi ne pa prodaja pri nas.
Listje, grmovnice in ostala "sara", ki zarasca gozdna tla se je cistila se, ko sem jaz bil otrok, pa nisem ravno nek starec, ceprav me je ze vsekalo v krizu  :)

Ampak dobro, tukaj govorimo o "gobarskih vinjetah" in tisti dan, ko so bile omenjene tu na forumu, je bilo nekaj ljudi za in kot je bilo opaziti, so bili to v glavnem ljudje, ki iz gozda odnasajo vecje kolicine gob. Videti je bilo tudi, da nekateri eventualne vinjete razumejo kot bodoce dovoljenje za taksno pocetje, kar sevada ne bi drzalo. Osebno bi se bolj zavzemal za kontrolo prodaje nabranih gob ter obdavcitev tega dohodka, ker danes to laufa predvsem na crno.
Potem je tu se vprasanje kontrole teh vinjet. Na terenu si tezko predstavljam te kontrole. Pa tudi, ce bi obstajale, ze vidim ljudi nabirat gobe namesto v kosaro, v neprosojne vrecke, saj te noben inspektor ne more prisilit, da mu pokazes vsebino vrecke. Ljudje so pac opurtunisti in zmeraj bodo ostali taksni. In prav tu vidim tudi razlog uvedbe teh vinjet, da se pobere se nekaj denarja in se malenkostno napolni proracun.
No, se enkrat: jaz je ne bom kupil nikdar, gobaril bom pa zmeraj.

PS: aja, da dodam, ker sem se ravno na to pomislil... Kazni bodo pa verjetno po 500 in vec evrov za "krsitelje", ne ?!

as

A nam bodo potem, tudi parkirišča na svojih parcelah naredl, da ne bomo še zaradi napačnega parkiranja plačeval?

Nagi Bator

Citat od: as dne 05 Januar 2013, 14:08
A nam bodo potem, tudi parkirišča na svojih parcelah naredl, da ne bomo še zaradi napačnega parkiranja plačeval?
Brez skrbi. To bi se uredilo takoj, ko bi obstajal kakrsenkoli javni predlog za to. Seveda bi hitro bilo prepovedano parkirat kjerkoli drugje.
Ze zdaj cvikam puscat avto nekje ob robu hoste, bogu za hrbtom. Zaenkrat me je to pocetje stalo stirih novih gum in avtovleke.

gorenc

Po dolgem času sem malo pokukal na gobarsko stran da vidim če kdo kaj nabira ker snega ni  zunaj pa brsti pri meni recimo je pred Božičem cvetela breskev imela je okoli 20 cvetov včeraj pa sem našel nekaj ostrigarjev na orehu bili so rjavi na murvinem štoru pa rastejo
Flammulína velútipes, zimska panjevka sem pa pred leti  našel tudi borovnika v takem času bila je podobna zima kot letos
VINJETE zanimivo v naši državi je pač tako da hočejo denar dobiti vse povsod, vsepovsod iščejo luknje da bi zakrpali izropano luknjo nebo dolgo pa te bodo kaznovali za" lulanje" v sili v gozdu
Tudi jaz bom nabiral naprej brez vinjete v svojem gozdu je ne rabim z sosedom sem v dobrih odnosih in vem da mi nebo "utrujal" v njegovem gozdu  ki meji na našega.Drugam pač ne hodim  saj je gozd resnično bogat z sadeži tako da mi ni treba hoditi kam drugam
lep gobarski pozdrav , brez jeze o vinjetah, lepo bero v 2013 in predvsem veliko zdravja

Tone  

mačka27

Citat od: gorenc dne 06 Januar 2013, 12:36

VINJETE zanimivo v naši državi je pač tako da hočejo denar dobiti vse povsod, vsepovsod iščejo luknje da bi zakrpali izropano luknjo

...predvsem "farji", saj je tako večina gozdov njihova... ;)

Res pa je tudi-priznam, da sva z fantom lani 2x nabrala okoli 5-10 kg gob-predvsem sirovke, nekaj jurčkov v borih 3h urah. A bogpomagaj-gobe so šle v večini v roke starejšim sosedov, ki jim je gibanje omejeno in ne morejo uživati več užitkov ob pogledu vsakega "čudeža", ki ga sprehajalcem in gobarjem nudijo čudovite gobice-pa četudi so strupene....Ravno tako so šle v roke družinama-po obeh straneh, saj zaradi bolezni in operacij (po eni strani se še 9 mesecev kasneje borimo z težko boleznijo-po obsevanjih in operaciji....) ne morejo udeležiti pohodov....Pa me zaradi mene "spljuvajte"....Ponovno bi storila isto....
Za lastno uporabo, sem lepo vsak dan po kako uro ali 2 hodila v gozdove (tudi omejena zaradi operacije-hvalabogu za končano leto 2012...).....čist zrak, ptičje petje, običajno mi je pot prekrižal kak zajček ali srnica....kaka žolna...če pa se je našla še kaka gobica...Je pa bil vrhunec... Čeprav me pa je zmotila količina odvrženih pločevink....ki je ob koncu sezone nenormalno narasla....In to res malce težko razumem....

Vinjete-sem proti. Naj se ve, čigav je gozd in za sprehod z veseljem plačam kmetu osebno... Farjem in državi pa definitivno ne (glede na dejstvo, koliko pobere država, bi kmetje v večini mogoče dobili 3 eur-ostalo bi ostalo v t.i."proračunu" takse, prispevke,davki na bogvekaj....primer odkupne cene moke, koruze itn....halo???) Sicer bodo pa tako ali tako po svoje naredili-kot vse drugo....

Pa lep pozdrav in vse najbolje vsem v na novo pečenem letu ;-)

Mojca

Gobar88

Po mojem bi vsak dal 20 eur za celoletno gobarjenje če bi vsaj ta denar šel v prave roke, tako pa ni šans da nas še tako država ožema...