Determiniranje 2013

Začel/a Lemedis, 01 Januar 2013, 15:21

Prejšnja tema - Naslednja tema

gobar85

Pozdravljeni, danes sva s punco v cca v 1h najdla ogromno gob na majhnem področju cca 100m2, bilo jih je toliko, da si samo obrnil glavo in si videl drugo...pošiljam sliko nabranih gob, zanima me ali je vse užitno? Skrbi me, da ni vmes kakšnega žolčastega grenivca ali še kaj hujšega. Boljše slike žal ni, to je bilo slikano ko sva jih spakirala v prtljažnik, sedaj so že narezane...namenjene so tudi otrokom, zato bi rad čimprejšnji in čimbolj zanesljiv odg.

    hvala.

Nagi Bator

#91
@gobar85

Na sliki so poletni gobani in dve lisicki (tisti majhni rumeni - ena se ne vidi najbolje).
Gob se ne nabira na nacin: "Glej gobe! Dajmo jih pobasat, bomo doma preverli kaj je uzitno in kaj ne!", se posebaj ne, ce jih bodo jedli tudi otroci,
za katere gobe ze same po sebi niso najprimernejsa hrana!

gobar85

Hvala za odgovor. Ko sva nabirala sva bila oba vesela "jurčkov". Šele doma sva se spomnila, da mogoče obstaja goba podobna jurčkom, ki pa to ni. Vse, kar obreževa vedno odneseva nazaj v gozd. Nisva pohlepna, ampak do sedaj sva vedno našla 2 ali 3 v celem dnevu, tole je bilo prav noro... Kamorkoli sva se obrnila je nekaj rastlo. Res pa je, da je bil teren tak, da sva šla po vseh štirih in jih zato verjetno ni nobeden pobral. Za otroke pa ne bi nikoli dala nekaj za kar nisva prepričana, zato sva jih tudi ob obrezovanju ločila. Ampak nikoli se ne ve....


Hvala za odgovor, že razmišljava kaj gre v rižote in kaj v omlete.


Lep pozdrav!

Nagi Bator

No, sam sem pac odgovoril glede na to kako je bilo zapisano.
Drugace pa, tistih nekaj tastarih, ce ze,  naj raje gre na kaksno mrezo, al pa coto ter na sonce, da se posusijo in nato pozimi v zupco z ajdovimi zganci, kot pa zdaj v rizoto  ;)

kragulj

Slavko pozdravljen,
danes sem v gozdu naletel na zanimivo gobo. Z micelijem je bila povezana na majhne veje v zemlji, sestavljena pa je iz stotih majhnih gob. Velikosti je cca 30 cm. Sem jo dal na razstavo v Žamence, v kolikor se potrebuje vzorec...

lp,

slavko

Na posnetkih je hrastova razvejanka (Polyporus umbellatus), užitna in zaščitena.

Lep pozdrav,
Slavko

BubikolRamios

Citat od: BubikolRamios dne 28 Junij 2013, 12:52
Citat od: BubikolRamios dne 25 Junij 2013, 15:30
Travnik, rumena stran gleda proti tlom in je skoraj na tleh, rjava stran je na debelo (~ 5 mm) pokrita s trosi. Zadel s koso in se je pokadilo kot bi zadel suho mravljišče.
Na sliki samo del gobe, 2 primerka, površine vsaj 20 x 20 cm vsak.

http://agrozoo.net/jsp/Galery_one_image.jsp?id_galery_obfuscated=354ef6f79bad4c59b39a99fc03083863 ?


Danes dam na pošto vzorec, po eni teoriji naj bi bila ena od prašnic ...

Če ste dobili , če ste kaj ugotovili ?

Ali je kaj možnosti da ugotovite kateri fungus je tole: http://agrozoo.net/jsp/Galery_one_image.jsp?id_galery_obfuscated=4480e488c28b4fe38cde4d111b1bd3c5
če vam pošljem vzorec ?

slavko

Oblika trosov delčkov gobe, ki ste nam jo poslali, je okroglasto jajčasta. Povprečna velikost trosov je 8-8,5 um x 7-7,5 um, barva pa rjava. Determinacija iz slike ni možna, saj iz nje niti ni razvidno kateremu rodu goba pripada. Glede na obliko in barvo trosnega prahu sklepamo, da bi lahko šlo za gobo iz rodu Lycoperdon.

Na novi sliki, ki ste jo poslali, je vrsta parazitske gobe na pajkovcih. V našem društvu nimamo ustrezne referenčne literature, na osnovi katere bi lahko določili tako vrsto.

Lep pozdrav,
Slavko

MihaJozelj

Lep pozdrav.

Danes sem v gozdu našel gobo, vendar nisem prepričan katera je.
Sumim da je ena izmed golobic (hrastova, macesnova,spolzka).
Prosim za determiniranje .









Vnaprej hvala za odgovor.

slavko

Mislim, da ste našli lepljivo golobico (Russula viscida), ki je neužitna.

Lep pozdrav,
Slavko

MihaJozelj

Lep pozdrav

Ja spet jaz  :) Danes popoldne šel v gozd tudi oče in prinesel ti 2 gobi ..

1. Vem da je eden izmed gobanov ampak kateri točno pa nevem ( glede na opise na forumu in slike bi bil lahko preprosti ali pa žametasti goban )





2. Je ena izmed livk (verjetno da strupena)





slavko

Na zgornjih posnetkih je rumeni goban (Boletus appendiculatus), ki je užiten. Na spodnjih posnetkih pa je nedvomno ena izmed livk (Clitocybe). Na splošno velja, da se v gozdovih gob belih barv izogibamo, saj je med takimi veliko strupenih vrst. Livke na posnetkih so zelo podobne kolobarčasti livki (Clitocybe rivulosta), ki je smrtno strupena.

Lep pozdrav,
Slavko

Sonček


Sonček

#103
Sem opazila, da sem poslala nepopoln link. http://shrani.si/f/M/bo/3uZEkcJ4/gobe2.jpg

Vse te gobe sem nabrala na istem mestu. V bližini so bili tudi ogromni gobani, žal že tako stari in črvivi, da niso bili prepoznavni. Sem pa opazila, da je eden imel rdečkast bet.

Zanima me, kako najlažje ločiti polstenke od gobanov (vem, da je na fotografiji - skrajno levo goban, sicer ne vem, katera vrsta, za ostale tri pa nisem sigurna ...)

Hvala za odgovor.

BubikolRamios

Tisti na levi zgleda kot Rumeni jurček - moji imajo sicer vsi temneši klobuk, so pa starejši: http://agrozoo.net/gallery/Boletus-appendiculatus
Ostale so morda kostanjevke, če so  morajo na pritisk počrneti, ampak to črnenje je realtivno dolgotrajno in slabo vidno.