Determiniranje 2013

Začel/a Lemedis, 01 Januar 2013, 15:21

Prejšnja tema - Naslednja tema

slavko

PravaBiBa, žvepleni lepoluknjičar je parazit. Gobe, ki rastejo na tak način je možno gojiti. Lahko pa zraste kjerkoli. Našel sem ga že na lesenem drogu.

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

Na posnetkih je prožna lupljivka (Suillus bovinus), ki je užitna, dokler gobe niso mehke.

Lep pozdrav,
Slavko

sehlica

Pozdravljeni,
tole sem našla danes na strmem travniku, oranžnordeč klobuk, spodaj izrazito rumen:

Oprana rdeča mušnica ali kaj drugega? Najdišče je na Gorenjskem, okolica Škofje Loke.

slavko

Na posnetkih je knežja mušnica (Amanita caesarea), po domače karželj, blagva, ki je užitna, vendar v Sloveniji zaščitena vrsta gobe.

Lep pozdrav,
Slavko

sehlica

Hvala, hvala, se mi je zdelo, da bi lahko bil karželj, pa si nisem upala upati. Vem, da je zaščiten, zato ga tudi nisem odtrgala, da bi fotografirala še dno.
Najbrž se na Gorenjskem ne pojavlja prav pogosto?
Lep pozdrav!

lukar

Pozdravljeni

Danes sem nad Šumikom na planoti v travi med smrekami našel priloženo gobo. Rasle so v skupinah.
Klubuk je ful lepljiv.
Hvala v naprej.

Lp, Luka

BubikolRamios

Tole zgleda kot en Suillus/Lupljivka.

amanita_muscaria

Lepljiv klobuk, rast v skupini, koloniji ("da bi jih lahko s koso nabiral")... Moje amatersko oko bi te gobe proglasilo za kravjače (prožna lupljivka?). Užitne, ampak težke, jih je fajn mešat še s čim drugim.

Ampak, prosim, ne se zanašati na mojo presojo, počakaj na strokovni komentar.

(BubikolRamios, se opravičujem, očitno sem istočasno pisala)

slavko

lukar, na posnetku so macesnove lupljivke (Suillus grevillei), po domače macesnovi gobani ali macesnovke, ki so užitne. Na posnetku so že malce starejši primerki. Ko so gobe mlade, imajo klobuk živo oranžnih barv.

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

sehlica, težko ocenim kako pogosto se pojavlja ba gorenjskem. Mislim, da prav pogosto ne, ker ima ta vrsta rada bolj toplo klimo. Največ jih raste na primorskem, dolenjskem in v beli krajini. Tudi pri nas na štajerskem niso pogoste. Več jih je v prekmurju.

Lep pozdrav,
Slavko

lukar

Se mi je zdelo da so macesnove lupljivke, sem se zmotil ko sem napisal srekov gozd, sem se kasneje spomnil da so bili res macesni tam ja :)

Tokrat pa se obračam na vas z drugo gobo, ki mi liči na žametastega gobana, potrdili boste prosim vi.
Enega sem vrezal in je takoj pomodrel. Najden v mešanem gozdu (Žavcer).

Hvala.

Lp, Luka

slavko

Na posnetku je žametasti goban (Boletus erythropus), pogojno užiten (vre naj vsaj 5 minut; vodo odlijte).

Lep pozdrav,
Slavko Šerod

Mitch

Pozdravljeni! Prosim za determinacijo spodnjih dveh gob.
Hvala in LP.

slavko

Na levi je polsteni goban (Boletus subtomentosus), užiten. Goba na desni pa ima premalo podatkov za zanesljivo določitev. Verjetno je en od gobanov ali pa dedov. Glede na barvo trosovnice lahko sklepam, da gre za užitno vrsto (te ne grenijo).

Lep pozdrav,
Slavko