Determiniranje 2013

Začel/a Lemedis, 01 Januar 2013, 15:21

Prejšnja tema - Naslednja tema

mattyy

Pozdravljeni

Katera goba je to? Ful lepo diši.

slavko

Lojze07, na prvih treh posnetkih so verjetno užitne sirovke (Lactarius deliciosus), užitne. Lososova sirovka raste običajno le pod jelkami. Na naslednjih fotografijah pa so žaltave korenovke, roženosivi različek (Collybia butyracea var. asema), pogojno užitne.

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

mattyy, verjetno poprhnjena livka (Clitocybe nebularis), pogojno užitna.

Lep pozdrav,
Slavko


BubikolRamios

#439
5. Russula x ? Okus pekoč, trosovica rumeneča, povrhnjica se olupi do 1/2, vsaj v dežju močno sluzava.
http://agrozoo.net/jsp/Galery_one_image.jsp?id_galery_obfuscated=4eabacfc195c43399a7c97b0d300ac4f

6. Hygrophorus x ?  Hygrophorus cossus verjetno ni.
http://agrozoo.net/jsp/Galery_one_image.jsp?id_galery_obfuscated=30df0265d848412d80b94859ea7a5526

romar

Pozdravljeni. Že nekaj časa si želim, da bi si malo razširil gobarsko obzorje z golobicami.
Kot najbolj ziheraška se mi je vedno zdela Zelenkasta golobica (Russula virescens) zaradi razpokanega klobuka.

No danes sem končno našel nekaj gobic, ki so po moje to kar iščem. Preden jih vržem na ponev me zanima ali imam prav, ali ne?

Še nekaj me zanima. Ali se pri prepoznavanju uporablja še kakšen drug znak razen razpokanega klobuka
in ali je med golobicami z zelenimi klobuki katera neužitna/strupena?

Hvala za odgovore.

slavko

Za zelenkaste golobice so gobe nekoliko prveč temnih barv. Mislim, da ste našli modrikasto golobico (Russula cyanoxantha), ki je užitna. Včasih so tej vrsti rekli razpokani različek (f. cutefracta). Sicer je pri golobicah zanesljiv znak užitnosti ta, da meso ne peče oz. ne greni.

Lep pozdrav,
Slavko

BubikolRamios

#442
Mislim da ima r.v vedno razpokano celo površino klobuka, kot tule:http://agrozoo.net/jsp/Galery_one_image.jsp?id_galery_obfuscated=93309e3092f242f49fecd0ca4f4fc10d
r.c.(Russula cutefracta) pa samo po obrobju, kot je razvidno iz zgornjih slik.

Ena modra varianta razpokane r.c.; http://www.pilzkunde-ruhr.de/bilder_eifel2007.htm

romar

Hvala za determinacijo.

Morem pa priznati, da mi je tisto okušanje golobic in prepoznavanje na podlagi okusa (pekoč/nepekoč) malo dvomljivo.
Mogoče imam le tako srečo, vendar sem že kar nekajkrat utrgal in poskusil golobice z rdečo barvo klobuka, z namenom da okusim pekoč okus
Bljuvne golobice (Russula emetica), vendar ga še nisem zaznal.

Zdaj ali imam tako srečo in so bile vse te rdeče golobice neka užitna varianta ali pa je ta pekoč občutek zelo blag in ga jaz sploh ne zaznam?

BubikolRamios

#444
Ene so pekoče takoj, druge pa ne. Tale: http://agrozoo.net/jsp/Galery_one_image.jsp?id_galery_obfuscated=4eabacfc195c43399a7c97b0d300ac4f, preiskušena na betu, pekoča po prbl. 10 sec (prej pa ne.), preizkušeno na koncu jezika.
Se pravi, s sekalci melješ in preizkušaš na koncu jezika.

Včasih je okus pekoč v smislu blage redkvice, ne vem pa, če to šteje, po moje da.

karel

Pozdravljeni!

Prosim za določitev naslednjih gob:

Lp

slavko

romar, ko boste enkrat poskusili bljuvno golobico, boste zagotovo prenehali dvomiti v to pravilo.

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

karel, zgoraj verjetno listaniti livki (Clitocybe phyllophila), sledijo hrastove mlečnice (Lactarius quietus), nato pa pesniške polževke (Hygrophorus poetarum).

Lep pozdrav,
Slavko

Lojze07

Za prve predvidevam, da so hrapavi luskinarji, za druge pa nimam pojma...

Že vnaprej hvala za odgovor.

LP
Le hodi po gobe, dokler je čas;
kajti pride čas, ko ne bo več čas;
in ta čas bo vsak čas:
šel boš po gobe.

slavko

Zgoraj so hrapavi luskinarji, neužitni, spodaj pa milnate kolobarnice (Tricholoma saponaceum), pogojno užitne, a ne veljajo za okusno vrsto gob.

Lep pozdrav,
Slavko