Determiniranje 2013

Začel/a Lemedis, 01 Januar 2013, 15:21

Prejšnja tema - Naslednja tema

iti

To so poletni gobani značilno je da so nekateri bolj beš majhni skoraj zelenkasto beli, nekateri pa temno rjavi gre pa za isto vrsto zelo dobrih jurčkov.

iti

Kar se tiče rjavih oziramo bolj beš..sedaj vidim da so na sliki poletni in jesenski gobani, pač rastejo na isiti lokacij :)

mimimimi

kepica, to so prekrasni jurčki, čeprav so različne barve, super za vlaganje :)

kepica

Juhu. :D Bera je bila točno 1.5 kg v 1 in pol urnem pohodu po službi, večinoma takšnih kot so na sliki, nič odpada pri čiščenju. Sedaj so že vloženi - 8 kozarcev. :D

Hvala še enkrat. :D

Ta Pravi Gobar

Ne vem, no, "KEPICA" takih malih gob se ja ne pobira, bog pomagaj.  Bi šel čez par dni, pa če bi od teh osem samo eno našel, bi imel več od tega.  Tudi "MIMIMIMI" ne razumem komentarja, da so to čudoviti jurčki ??? Še okusil jih ne bo ...  Sam še nisem pobral jurčka pod 5 cm višine, ponavadi raje nekje od 8 cm naprej... Zakaj ljudje take malenkosti pobirate ?  In kaj boš zdaj vložil, četrt deci flaško ?  To se jih boste najedli ... Z zobotrebcem med zobi potem celo gobico ven pobral ...

To me res razkuri.  >:(

Saj še bo gob, take pustit, pa bomo vsi večje pobirali in več nabrali.

Hkrati je seveda tako malo gobo hitro možno zamenjat s kakim strupom.

Gospod Slavko, a bi lahko še kaj vi pokomentirali, kako eni nabirajo take male zadeve ?  Vidim, da jih enih par res take malenkosti pobira, to se pa ja ne dela !!!

Sem gobar 35 let, od malega so me starši učili " to pusti, boš že še našel lepše ... ".

Lep pozdrav vsem pravim gobarjem :)

kepica

ta pravi gobar, ti pa si res "ta pravi"!

Jaz si bom vložil male in mlade jurčke, ti pa si vloži stare in velike jurčke, če ti je tako ljubše.

slavko

Ta Pravi Gobar, bom kar citiral 6. člen Uredbe o varstvu samoniklih gliv:

Kdor nabira gobe, mora spoštovati naslednja pravila:
1. goba mora imeti razvidne tiste morfološke značilnosti, na podlagi katerih je mogoče zanesljivo določiti vrsto,
2. prepovedana je takšna uporaba pripomočkov za nabiranje gob, ki lahko poškoduje rastišče ali podgobje,
3. gobe je treba grobo očistiti že na rastišču,
4. gobe je dovoljeno prenašati le v trdni in zračni embalaži.

V 1. točki je tisti del, ki govori o velikosti gob, ki jih lahko pobiramo. Če so gobe premajhne, jih ni dovoljeno pobirati, ker še nimajo razvitih morfoloških znakov. En od zelo pomembnih morfoloških znakov je trosovnica, kjer se razvijajo trosi za razmnoževanje. S pobiranjem takih gob naredimo največ škode, ker preprečimo razmnoževanje gob. Pri nabiranju odraslih gob so trosnjaki že razviti in goba je v času rasti že odvrgla trose. Nekaj trosov pa odrasle gobe odvržejo tudi zaradi nabiralcev gob, ki z raznašanjem gob v košari "sadijo" gobe po gozdu. Drug razlog zakaj ni dovoljeno nabirati premajhnih gob pa je, da lahko pri nabiranju premajhnih gob pride do usodne zamenjave. Male gobe je težje pobirati kot odrasle, zato si hočeš nočeš treba pomagati s pripomočki in tako zapademo pod kršitev točke 2. Na nekaterih posnetkih na forumu je opaziti, da gobe niso bile očiščene, kar predstavlja kršitev točke 3. O zadnji točki pa je bilo že veliko povedanega, a je vseeno še vedno opaziti nabiralce z vrečko.

Omenjena pravila se nanašajo le na način pobiranja gob. Za količino pa vemo, da je omejena na 2 kg dnevno po osebi. Najpogosteje se kaznuje prav zaradi zlorabe količine nabranih gob. Sledijo kazni zaradi nepravilno parkiranega vozila v naravi. Namen tega foruma je, da opozarjamo tudi na nepravilnosti. Zato je prav, da si občasno pogledamo pravila.

Lep pozdrav,
Slavko

PravaBiBa

No tole sem danes ujela na brzino med sprehodom skozi naš park

katera goba bi to lahko bila?

Lp
M

Ta Pravi Gobar

Gospod Slavko,

Hvala lepa za odgovor - komentar. Je žal tako, kot je, menda bo ja bolje, mislim, da ta forum kar prispeva k lepšemu obnašanju v naravi. Danes sem imel še nekaj placa v košari, pa sem pobral enih deset plastenk, eno steklenico, pa eno folijo od lučke, je vse že doma v odpadkih sortirano, da Snaga odpelje ...
Če ne drugo, da naslednjič teh smeti tam ne gledam. Vidim pa, da s kroserji še kar pridno norijo, žal tudi preko enega mojega krasnega placa, phe ...

Upam, da se kaj vidimo osebno, lep pozdrav ...

Lemedis

PravaBiba#172 v parku, kjer ste se sprehajali je zrasel žvepleni lepoluknjičar (Laetiporus sulphureus) http://www.gobe.si/Gobe/LaetiporusSulphureus, ki je pogojno užitna goba.

lp, Luka
Prepustimo se naravi, učimo se od nje!

PravaBiBa

Citat od: Lemedis dne 11 September 2013, 19:38
PravaBiba#172 v parku, kjer ste se sprehajali je zrasel žvepleni lepoluknjičar (Laetiporus sulphureus) http://www.gobe.si/Gobe/LaetiporusSulphureus, ki je pogojno užitna goba.

lp, Luka

Zanimivo, nekdo si ga je očitno košček že privoščil . Jaz ga ne bom uničevala, je preveč lep okras na tabli za gozdno učno pot. Hvala za razlago.

Lp
M

slavko

Če bi bil na vašem mestu, bi gobo vzel, ker je mlada in sočna. Goba se sprva prekuha (vre naj vsaj 5 minut), nato pa se uporabi kot npr. piščančja prsa. Tudi okus je sličen.

Lep pozdrav,
Slavko

PravaBiBa

Citat od: slavko dne 11 September 2013, 21:12
Če bi bil na vašem mestu, bi gobo vzel, ker je mlada in sočna. Goba se sprva prekuha (vre naj vsaj 5 minut), nato pa se uporabi kot npr. piščančja prsa. Tudi okus je sličen.

Lep pozdrav,
Slavko
Pozdravljeni g. Slavko,

Tale park je na začetku gozdne učne poti, ki se začenja sredi mesta. Verjamem, da je dober, ampak zaenkrat se držim nekega načela, da nabiram gobe tam kjer ji veliko in malo sprehajalcev (beri gozd). Če ga kdaj uzrem v gozdu mi ne bo ušel. V tem primeru pa se bi mi zdelo kot greh. Sem že razmišljala, da bi sprintala ime gobe in opis in ga zraven prilepila. Naj se kdo še kaj nauči ob in o tej gobi.

Lp
M

p.s.: ali bi bilo možno to gobo gojiti?

Lemedis

PravaBiba#177 : Žveplenega lepoluknjičarja je možno gojiti, kar pa ni povsem enostavno. Rentabilnost gojenja je prvič pokazala šele izraelska študija (2010), kjer so tudi razvili protokol za gojenje. Večinoma se goji ta vrsta v vrečah ali posebnih steklenicah. Gre za gojenje v zaprtem prostoru.
Žvepleni lepoluknjičar je hud parazit na listnatem drevju (vrba, kostanj, divja češnja,...). Nedavno je enemu od forumašev zrasel tudi doma na češnji. Tako drevo je tako obsojeno na propad. Zato mislim, da je najbolje da ga občudujemo v naravi in tam tudi naberemo kak lep, sočen mlad primerek.
Sicer je tudi zdravilen, potrjeno ima antimikrobno delovanje in je močan antioksidant. V nekaterih delih srednje Evrope, gobo sušijo in jo zmleto dodajajo v testo za kruh.

lp, Luka
Prepustimo se naravi, učimo se od nje!

PravaBiBa

Citat od: Lemedis dne 11 September 2013, 22:20
PravaBiba#177 : Žveplenega lepoluknjičarja je možno gojiti, kar pa ni povsem enostavno. Rentabilnost gojenja je prvič pokazala šele izraelska študija (2010), kjer so tudi razvili protokol za gojenje. Večinoma se goji ta vrsta v vrečah ali posebnih steklenicah. Gre za gojenje v zaprtem prostoru.
Žvepleni lepoluknjičar je hud parazit na listnatem drevju (vrba, kostanj, divja češnja,...). Nedavno je enemu od forumašev zrasel tudi doma na češnji. Tako drevo je tako obsojeno na propad. Zato mislim, da je najbolje da ga občudujemo v naravi in tam tudi naberemo kak lep, sočen mlad primerek.
Sicer je tudi zdravilen, potrjeno ima antimikrobno delovanje in je močan antioksidant.

lp, Luka

No, tale primerek raste na enem od debel, ki je pred leti propadlo v parku (mislim, da je hrast), deblo so odrezali na obeh straneh, dvignili od tal in nanj pritrdili tablico z razlago drevesnih letnic. To je bilo pred 10+ leti. Prav rada bi gobo poiskusila, ampak naj imajo sprehajalci vsaj kakšen dan lep pogled nanjo, ker je res fascinantna, že sedaj meri  cca 30  x 30 cm. Mi je pa zanimiv tvoj post, ker  pred ene 8-10 let nazaj smo posekali staro jablano, katero je zasenčil velik oreh. Takoj ko jo je zasenčil oz. v roku 5 let je začela rasti na njej goba. Sicer ni bila podobna tej, bila je kar izrazite rumene barve in bolj kot bi se cedila po deblu ne pa izraščala stran od nje. No, ko se je pojavila je drevo v par letih začelo rapidno propadati in smo ga posekali, orehu pa dali prostor da se širi.

Hvala za razlago:)

Lp
M