Gobarjenje 2013

Začel/a Lemedis, 01 Januar 2013, 15:19

Prejšnja tema - Naslednja tema

slavko

Če bo dovolj dežja, bodo gobe zanesljivo rasle. Običajno sta september in oktober optimalna meseca za rast gob. Dovolj je dežja, tudi toplote je dovolj in to gobam ustreza. Vendar bo trajalo nekaj časa, da si micelij opomore od suše.

Lep pozdrav,
Slavko

vrtna bučka

torej bi bilo skoraj za pričakovati malce daljšo jesensko sezono?  :) ob kolikor toliko normalnem vremenu seveda...


slavko

Gobarska društva imamo razstave gob konec septembra ali v oktobru prav zaradi obilne rasti gob. Tudi letos pričakujemo obilno rast. 

Lep pozdrav,
Slavko

Martin

 ;D
pozdrav
Vrtna bučka hm :D :P ??? :angel: lepo,da ste se pridružili dobrodošla med nami.Gobarim že več kot 20,let že kot otrok sem gobaril in tako ničle slabe sezone poletne mislim ne pomnim .ne pomnim pa tudi,da v septembru nebi bilo gob ker so vedno in tako bo tud letos september oktober morda tud delček novembra bo naš. Gobe bodo množično pognale tako gobani kot veliko ostalih vrst gob tmperatura se prične nižat in z njo prihaja dež morda bodo ta prvi gobani že konc avgusta :police:.

Pa lep glivarski pozdrav
Martin

vrtna bučka

Hvala Martin :-) Jaz gobarim ne ravno dolgo, sem v primerjavi s tabo pred "kratkim" odkrila to sprostitev, mi ni pa zato v nič manjši užitek ;-)

Upam, da se tvoje napovedi uresničijo! :-)

Lukap8

Zaliva prfektno ampak nažalost je pred nami še 1 vročinski val :(
Luka Prezelj

vrtna bučka

Dolenjsko - posavski konec je prav lepo deževno dopoldne imel.

Hm, katere pa so najbolj optimalne temperature za rast gob (ker praviš, da prihaja še en vročinski val - domnevam torej, da z rastjo še bolj švoh kaže, bo prevroče)? Sama sem imela namen jutri malo pogledat... Mislite, da bi znalo kaj bit?  :) Hlad je bolj, dež tudi... Jaz bom probala srečo  ;)

andekk

Hej, sem nov na tem forumu, spremljam ga pa že nekaj časa.
Me pa zanima isto kot Vrtno bučko, saj imam namen jutri in v petek it malo pogledat in sicer pod Roglo na okoli 1000-1200m. Radarska slika kaže, da kar lepo zaliva na tistem koncu že celi dan, me pa zanima če bojo po takile suši vseen tak hiter prbodle ven?! :)

lep pozdrav,
andekk
glumim gljivu!...

Nagi Bator

Citat od: andekk dne 14 Avgust 2013, 14:02...me pa zanima če bojo po takile suši vseen tak hiter prbodle ven?! :)
Se zmeraj je to bilo premalo dezja. Po taksni susi mora zmocit precej v globino, da micelij "pride k sebi" ter se "odloci" pognati trosnjake.
Na vrtu v Mariboru je mokro dobrih 10 cm v globino, kar verjetno pomeni, da je po Pohorju, v gozdu, pod krosnjami dreves in odpadlim listjem se manj.
Tudi, ce bi bilo dezja dosti vec, je pricakovati gobe dva dni kasneje precej optimisticno. Bi pa pogledal po travnikih za travniskimi vrstami, ce bi ze bil tam.  ;)

Lemedis

Kot je rekel že Nagi Bator je prehitro iskati užitne gobe tako hitro po dežju. Ko so tla dobro namočena in temperatura optimalna se prve pojavijo različne neužitne sluzavke (Myxomycota). Te lahko najdemo že isti dan ali dan po dežju. Kak dan kasneje se pojavijo saprofiti (tintnice, ščitovke,...). Mikorizne gobe (gobani, golobice, kolobarnice), ki se najpogosteje nabirajo začnejo običajno svojo rast komaj kak teden po deževju.
Sedaj prihaja počasi čas, ko gobe ne rastejo le po zgoraj opisanem scenariju pač pa jih zaradi vlage v obliki jutranje rose najdemo že prej tudi ob robovih gozdov.
Lep pozdrav, Luka
Prepustimo se naravi, učimo se od nje!

vrtna bučka

Hvala za poučno pojasnilo!

Ja nič, bomo pa še malo počakali, a ne  ;D

ROGLA

pravijo stare ate in ome , ko na pohorju megla  in  rosa...takrat rastejejo jurčki

Martin

 ;)

Nekaj dežja je padlo bolše to kot nič a dež še prihaja po 25.8. je napovedano kar nekaj dežja sploh v septembru .takrat bodo gobe pognale.

Sam pa grem v petek na pohorje pogledat stanje. Ne če so jurčki pognali ampak kok je po mojih terenih namočlo in če so že pognale kakšne druge gobe bilokakšne. Kot je napisal Lemedis vedno prvo pričnejo rasti kakšne druge gobe ampak to je znak,da se v podrasti nekaj dogaja.

A seveda,da ne pozabim pozdravljen Andekk dobrodošel med nami.

Andekk preverit svoje terene kakšno je stanje je najzaneslivejši dokaz ali gobe rastejo. Zato jaz zelo veliko hodim preverjat svoje terene in iz izkušn povem,da sem bil mnogokrat zelo presenečen največ gob sem nabral ravno takrat ko nisem skor nič pričakoval.

Vsem želim veliko gobarske sreče
Nož in košara sta obvezna ko gremo gobarit gozd a pustimo za sabo neuničen in čist. :police:

lp
Martin

martinko

Tudi jaz se nadejam kaj kmalu kakšnega lepega jureta pa dežnike in tudi seveda štorovke.

gorenc

Grem na Kobansko pa bomo videli iz čiste radovednosti......če nebo drugega bo ena mala rekreacija...mogoče pa zna kaj presenetiti..........