Gobarjenje 2013

Začel/a Lemedis, 01 Januar 2013, 15:19

Prejšnja tema - Naslednja tema

Slim Shady

Počasi bo polna luna, menite da bodo gobani pognali? (Notranjska regija)

Nagi Bator

Citat od: Slim Shady dne 19 Junij 2013, 13:52
Počasi bo polna luna, menite da bodo gobani pognali? (Notranjska regija)
So lahko tudi vsi planeti hkrati v konjunkciji, pa ne bo kaj dosti pomagalo, ce ne bo prej dezja.
Cist brez heca.

Martin

;)
Luna gor dol polna, prazna, rdeča, bela po mojih izkušnjah nima vpliva na rast gobanov. Samo dež dež dež in šeenkrat dež le takrat bodo pognali gobani, no nasledn tedn kaže nekaj dežja morda po tem dežju bo kaj za najt.

Lp
MARTIN

martinko

V nedeljo sem bila na 1100m toda o gobanih ali kakšnih drugih gobah ne duha ne sluha, videla sem samo dve sivki, to je pa vse. Zemlja je vlažna, le povrhnjica je suha. Lani sem tukaj nabrala lepe tri jurčke na isti datum, letos pa sem se obrisala pod nosom, lepo pa se je sprehajat po naravi, tako da mi ni žal nobenega prehojenega metra. Če bi imela čas bi vsak dan po dve uri v miru meditirala in se sprehajala po čudovitih gozdovih.

slavko

Sivke so tipične jesenske gobe. Zaradi nekaj časa trajajočega hladnega vremena v maju in še v juniju, je narava "razumela", da je nastopil jesenski čas. Na naših pomladnih razstavah smo tako imeli lepo število tipičnih jesenskih gob. Sedaj je nastopila vročina in narava počasi "preklaplja" na poletno sceno.

Lep pozdrav,
Slavko

klavir

Morda je gospa ali pa gospodična s sivkami mislila na golobice, tudi moji starši so (predvsem) modrikastim golobicam pravili sivke, sivkam pa snežke...

lp

Nagi Bator

Citat od: klavir dne 20 Junij 2013, 11:52
Morda je gospa ali pa gospodična s sivkami mislila na golobice, tudi moji starši so (predvsem) modrikastim golobicam pravili sivke, sivkam pa snežke.

Povsem enako pri nas doma. Sele z vecanjem stevila meni poznanih golobic, sem jih zacel razvrscat v, "ta golobica/ona golobica".
Prej so bile vse sivke, Zimske kolobarnice pa so se zmeraj snezke in nikdar ne bodo sivke  ;D

Borgia

Citat od: Martin dne 19 Junij 2013, 14:15
;)
Luna gor dol polna, prazna, rdeča, bela po mojih izkušnjah nima vpliva na rast gobanov. Samo dež dež dež in šeenkrat dež le takrat bodo pognali gobani, no nasledn tedn kaže nekaj dežja morda po tem dežju bo kaj za najt.

Lp
MARTIN

Martin, pa ni res  8) . Luna zelo vpliva na rast gobanov.
V Halozah od gob ne duha, am pak klopov pa je precej v gozdu >:(

Gobar88

Bil včeraj na goričkem in naletel na gobane, in na enem mestu jih je pognalo okoli 15  :o :o

:o :o :o

slavko

V naših krajih za zimske kolobarnice uporabljamo ime sivke. Ne glede na poimenovanje, na katerega ste opozorili, pa ostaja dejstvo, da so pognale tipično jesenske gobe. To je nekaj posebnega v tem letu in kaže kakšen je odziv narave pri takšnih spremembah.

Lep pozdrav,
Slavko

Martin

;)
BORGIA
Morda vpliva kaj ja, sam če ni dežja vlage , ter je suho kot zdaj gobani nebodo rastli tud druge gobe ne pa je lahko luna polna prazna.... :laugh:
Hja poletna sezona bo bol slaba letos, če nebo dežja bo pa v jeseni morda večja rast.

Lp
MARTIN

anica

G. Martin dež gor ali dol, polna luna ja ali ne - danes sem slučajno šla mimo tržnice v M.S. in sem
samo debelo gledala jurčkov in lisičk vse polno. Pa vam povem, da je že v nedeljo, ko sem bila nazadnje
v gozdu bilo suho, kajti pri nas je bilo zelo malo dežja. Gobe imajo neke svoje zakonitosti.
Lansko poletje so pač najprej rasle na Dolenjskem, letos pa na Goričkem.

lp vsem!

slavko

Morda pa gobe na tržnici niso iz Slovenije.

Lep pozdrav,
Slavko

ajezovnik

Pozdravljeni,
včeraj smo šli s kolegi v gozd, bolj kot ne za zabavo in sprehod.
Našli smo 9 jurčkov, svetle, skoraj bele kape, razpokani. Slike naložim še danes.
Gozd je suh, čakamo na dež. Lokacija : Hočko pohorje, višina cca. 800m

Lp, Andrej

Lojze07

Končno dež  :-*  :-*  :-*

Andrej, si pozabil na slikce?

LP
Le hodi po gobe, dokler je čas;
kajti pride čas, ko ne bo več čas;
in ta čas bo vsak čas:
šel boš po gobe.