Gobarjenje 2013

Začel/a Lemedis, 01 Januar 2013, 15:19

Prejšnja tema - Naslednja tema

Martin

 :P
pozdrav

Lepo dežuje super bodo gobe kmalu pognala.-Glede gob pa mam zdaj vprašanje za g. Slavkota in druge strokovnjake tega foruma.
Kaj je prav oziroma bolše za ohranjanje narave gob -da ko gobo najdš jo odrežeš in otrebiš, ali da jo ne odrežeš in jo sam spuliš in otrebiš ali ,da jo sploh ne strebiš sam vtrgaš in greš.??????????????????????????????????????????????????????????????????

Jaz gobo vsako odrežem in otrebim na mestu najdbe razen izjem ,ki so res globoko v zemlji.to tud mislim da je prav

Vprašanje sem postavil zato ker sem zdaj čez zimo gledal kar dost gobarskih posnetkov iz youtube ljudje in to predvsem italjani poberejo ogromno gob-jurčkov in večina jih gob ne odreže niti otrebi razen par izjem ampak gob imajo na pretek nenormalni posnetki z množičnimi rastišči gobanov.kljub temu, da ne čistijo gob( kaj je zdaj res vredu za micelije pod-ob gobi)

prosim za komentar

lp
Martin

slavko

Podgobje (micelij) se razteza pod zemljo na veliki površini. Že ko hodimo proti določeni vrsti gobe, se del podgobja pretrga. Vendar zaradi tega podgobje ni uničeno. Vsak pretrgani del se širi na svojo stran.
Ko gobo poberemo, jo v bistvu iztrgamo od podgobja. Ostanek micelija, ki je na gobi, očistimo, saj nam tudi zakon nalaga, da moramo gobe na grobo očistiti že na rastišču. S čiščenjem gob del micelija vrnemo v naravo in lahko uspeva naprej.
Če gobo ne utrgamo, ampak jo le prerežemo, micelija ne prekinemo. Del, ki smo ga prerezali ostane v zemlji in zgnjie, ali pa se posuši. Vendar smo s takim početjem izgubili del informacije o gobi in lahko imamo zaradi tega težave pri določitvi vrste. Zato v gobarskih društvih učimo, da se gobe poberejo iz tal, saj so v tem primeru vidni vsi deli gobe, kar je pomembno za določevanje.
Mislim, da je bolj prav gobo iztrgati iz zemlje in očistiti na rastišču. Na tak način zmanjšamo možnost napak pri določanju vrste.

Lep pozdrav,
Slavko

Martin

 :-\

Slavko hvala za hiter odgovor.

Zanima pa me naprimer,če gobo poznam in nerabim določit katera je. Naprimer jurčke poznam vse vrste a je tu pol za podrast bolše,da jo odrežem in očistim ali iztrgam in očistim.

Lp
Martin

slavko

Svetujem, da gobe iztrgate in potem očistite. To je najbolje storiti tako, da gobo počasi zasučete. Mesto, kjer ste gobo iztrgali in jo očistili, pa je priporočljivo zakriti z listjem, da se ohrani vlaga.

Lep pozdrav,
Slavko

gfbf

mene zanima če mogoče kdo ve po kok se prodajajo mavrahi

Martin

 ;)
pozdrav

Kaj zdaj gobarji je že gdo preverjal za lisičke jaz bom šel v ponedeljek malo v izvidnico.Morda bo pa letos dobra sezona za rast gob upam.

Lp
Martin

Gobar88

Danes malo pogledal če bi se kak jurček našel pa še ni nič na vidiku ;)

Hostar

Jurčki že rastejo. Včeraj našel par borovnikov, danes par poletnih gobanov.

martinko

Hostar čestitke, a poveš na katerem koncu Slovenije, jaz sem sicer s primorske.

Leon

Včeraj je oče našel kar velikega smrčka na kakih 700 m. Žal ni bil več uporaben.

Lp Leon

taciana


pozdravljeni, danes mi je tale junaček polepšal dan :)

Hostar

Borovnike in poletne gobane dobil v okolici Ljubljane. Našel tudi travniški kukmak, rumene grive in več žametastih gobanov. Žal nisem imel pri sebi mobilca, ker gobanov še nisem pričakoval. Ob naslednji priliki pa tudi kakšna fotka, za veselje in da se bodo malo sline pocedile in vas malo v naravo povabim.

Lp, vsem ki komaj čakate na prve boletuse. ;D ;D ;D

Martin

 ;D
pozdrav

Dans tud sam gobaril tu pr nas v poličkih gozdovih a tu še vse mirno no nekaj gob sem našel a jih ne poznam. Lisick in gobanov pa se ni na vidiku.Mislim pa da bodo tud tu kmalu prispele na svetlobo.

Čestitke pa vsem, ki ste že našli gobane res hitro ha dobra sezona se približuje.

Lp
Martin

pomladmarec

Danes je en prodajalec na tržnici v ljubljanskem BTC-ju, prodajal male jurčke  :o. Jutri grem malo povohat v gozd, pa vam javim, če bo kaj sreče.
Lep pozdrav vsem.

klavir

Gobe s Pohorja...

:)