Gobarjenje 2013

Začel/a Lemedis, 01 Januar 2013, 15:19

Prejšnja tema - Naslednja tema

anica

Pozdravljen KLAVIR!

Če ni skrivnost, vas prosim, če mi izdate, kaj delate z bezgovimi uhljevkami! Jaz sem jih našla na več mestih pa enostavno ne vem
kaj bi z njimi, ko so pa tako čudne trde oz. žilave. A se še niste naveličali čistit marčevk? Nabirat jih je lepo, posebno letos, ko jih je
res ogromno. Jaz jih nabiram bolj na južnem delu Goričkega pa jih je tudi veliko samo mesta moraš poznat.

Zato PrviProgram namig, da ne boste iz Term L. hodili na drugi konec Goričkega. Mogoče se tudi srečava v gozdu!

g. MARTIN, zdaj se pa ne čudim, če še niste našli marčevke, ker čakate sonce, one pa rastejo pod snegom. Se hecam, jaz pa nisem
našla niti enega mavraha!

lp. A.

pomladmarec

Letos nisem  nabrala še nobene gobice, sem pa vesela uspehov drugih. Res pa je, da sem bila samo dvakrat v gozdu, za pisalno mizo v službi pa ne rastejo :'( Nimam časa, ampak bo bolje! Lep pozdrav vsem.

mato2

lep pozdrav vsem skupaj v novi sezoni. Ja Martin začnem po 1. maju zdaj mam posla z gradnjo, upam da se bomo kaj srečali letos na terenu ;D

lp Mato

6ar

par fotk z današnjega potepanja






darkoh

 V Nedeljskih novicah iz dne 14.04.2013 sem zasledil članek , ki govori o slastnosti in dobroti Hrčkov. ( Verjetno na datum nabiranja je govora o Pomladanskem hrčku. )
Rad bi opozoril, da je goba pogojno užitna v surovem stanju in pri kuhanju pa smrtno nevarna. Zaradi lahko hlapljivega strupa. (Giromitrin)
Na koncu pa bi še opozoril, da je Pomladanski hrček kot redka vrsta gob uvrščen na rdeči seznam ogroženih vrst gliv in se naj nebi nabiral.
Vsem skupaj želim ob nabiranju gob, veliko veselja in uspehov.
L. p.
         DarkoH.

Nagi Bator

#80
Citat od: darkoh dne 16 April 2013, 12:49Rad bi opozoril, da je goba pogojno užitna v surovem stanju in pri kuhanju pa smrtno nevarna. Zaradi lahko hlapljivega strupa. (Giromitrin)

To si narobe, ali pa zelo nesrecno zapisal. Surov Pomladanski hrcek je smrtno strupen, kuhan, kjer se ob ustrezni pripravi izloci (izhlapi) vecina Giromitrina, pa tako imenovano "pogojno uziten". Ker je govora o Giromitrinu, strupu, ki je hlapljiv in v zadostnih kolicinah smrtno strupen, tudi ce ga le vdihavamo, velja Pomladanski hrcek za smrtno strupeno glivo, s katero se lahko zastrupimo ze ob sami pripravi, brez da bi jo sploh zauzili.

Clanka nisem videl, ampak bi rekel, da gre verjetno spet za ignoranco slovenskih "novinarjev" in mesajo hrcke s smrcki.

6ar

danes na sprehodu našel ene sedem komadov, lepo pozirali im ostali v gozdu






Lemedis

Hrčkov je te dni opaziti res kar nenavadno veliko, ker jih ne najdemo vsako sezono je potrebno biti previden, da jih ne zamenjamo z kulinaričnimi vrstami. Jaz osebno sem to vrsto videl v domačih gozdovih letos prvič, tudi starši, ki tukaj gobarijo že 35 let in več se toliko hrčkov na enem mestu ne spomnijo.
6ar lepe fotografije ste posneli.

lp, Luka
Prepustimo se naravi, učimo se od nje!

klavir

Utrinki z zadnjih potepanj po (končno) pomladanski naravi...

Hrčki, hrčki, hrčki...





















Čeških hrčkovcev pa je bilo nebroj (kjer niso reke preveč poškodovale rastišč)...





lp

slavko

#84
Kaže, da bo letos ugodna letina za rast pomladanskih gob, hrčkov, smrčkov in podobnih. Zato morda ni odveč nekaj informacij, tudi zaradi člankov v časopisju, ki kar vabijo k nabiranju.

Pomladanski hrček (Gyromitra esculenta) je dolgo veljal za užitno gobo. Sem in tja pa so se posamezniki zastrupili, vendar ne vsi, čeprav so pojedli enako količino gob. Največkrat so gobe škodovale majhnim otrokom.

Uživanje pomladanskih hrčkov in podobnih gob, kot npr. orjaški hrčak (Neogyromitra gigas), rogljati hrček (Gyromitra infula), loputarji (Helvella spp.) in podobne, ki vsebujejo smrtno nevarno snov giromitrin, nikakor ni priporočljivo, čeprav se odlije voda, v kateri so se kuhale gobe. Pri posameznikih namreč lahko pride do nevarnih alergičnih reakcij (Ewald Gerhardt: Der große BLV Pilzführer, 2001), ki so podobne kot pri navadni podvihanki (Paxillus involutus).

Znano je, da se je po večkratnem uživanju navadnih podvihank pri posameznikih razvila preobčutljivost na določeno kemično sestavino v gobah, ki jo imenujejo "involutin". Na to sestavino se organizem odziva z izdelovanjem protiteles, hemolizinov. Zastrupitev je zelo neugodna, saj rdeče krvničke prično razpadati - nastopi hemoliza in smrt zaradi odpovedi ledvic. Povedano drugače - pomladanski hrček in podobne vrste vsebujejo tudi določene snovi, ki se nabirajo v telesu oz. se iz telesa ne izločijo. Ko je kritična količina te snovi presežena, lahko nastopi hemoliza.

Hrčki tudi močno pospešujejo raka in se jih že zaradi tega ne splača uživati.

V zvezi z užitnim smrčkom (Morchella esculenta), ki je pogojno užiten in ga je pred zaužitjem treba prekuhati, pa bi vas opozoril na informacijo, ki jo je pred časom objavil Jernej. Zaradi poplav reke Drave, so v krajinskem parku Šturmovci pri Ptuju zaznali povečano količino težkih kovin v tleh. Zagotovo je podobna situacija še kje drugje. Zaradi velikih površin micelija gob, ki se razprostira pod zemljo, je znano, da gobe vsrkavajo snovi iz tal, seveda tudi težke kovine in druge morebitne škodljive snovi. Zato lahko v telo vnesemo večjo količino škodljivih snovi tudi z uživanjem neproblematičnih vrst. Nabirajmo torej preudarno.

Lep pozdrav,
Slavko

Borgia

Pozdravljeni!
Pri men su marčnice out,  in smrčki že  in ! 
Lep pozdrav.

 


 

Martin

 ;D
Bravo lepi primerki smrčka super. Ta tedn mam dopust grem tud sam v akcijo upam da bo kaj sreče.

Lp
Martin

Borgia

#87
Citat od: Martin dne 20 April 2013, 14:26
;D
Bravo lepi primerki smrčka super. Ta tedn mam dopust grem tud sam v akcijo upam da bo kaj sreče.
Lp
Martin

Hvala!
Želim ti svo srečo in polno košaro smčkov!  Jaz sem zadovoljen z današnje pol košare  ;) ;) ;)





Leon

Zdravo

Letos se mi zdi da je več škrlatnih čašic kot prejšnja leta.. upam da bo tudi smrčkov kaj več :). Zanima pa me, katera goba je na 3. in 4. sliki, če se jo da določiti.. rastla je na prisojni legi.

Lep pozdrav
Leon

kragulj

Pri nas pa še nič o smrčkih... samo pomladni hrčki...
V katerem koncu Slovenije pa nabirate smrčke?
lp,
IVan