Gobarjenje 2013

Začel/a Lemedis, 01 Januar 2013, 15:19

Prejšnja tema - Naslednja tema

Martin

 ;D

Včeraj sva z mojo gobarila na 600.mnv gobe so pognale kot nore. Celo moja je več našla kot jaz tak ,da gobe zdaj so na polno tud golobic je dosti .

Lp
Martin

slavko

#1066
fotogobar, spremembe se ne dogajajo le na področju mikologije, ampak tudi na področju drugih ved.

Zadnji seznam gliv, ki smo ga izdali v okviru Mikološke zevze Slovenije (MZS), Seznam gliv Slovenije, ima letnico 1998. MZS je pričela intenzivneje sodelovati z akademskim okoljem, predvsem z Gozdarskim inštitutom Slovenije (GIS). Rezultat tega sodelovanja je tudi novi seznam gliv Slovenije, ki smo ga poimenovali Operativni seznam gliv Slovenije (OSGS), saj so tam omenjene le tiste vrste, ki se na razstavah društev pojavljajo tri ali večkrat. Osnova je slovenska baza gliv Boletus Informaticus (BI), katere avtor je GIS. BI pa se navezuje na mednarodno bazo gliv Index Fungorum (IF). Z OSGS, ki je brezplačno dostopen tudi v elektronski obliki, http://www.gobe.si/dokumenti/OSGS__20130907.pdf, smo se tudi v MZS približali temu mednarodnemu standardu. Tako smo pri razstavah gob v društvih pričeli uporabljati OSGS. Posledica pa je preimenovanje nekaterih vrst gob.

Konkretno ste navedli dva primera: veliki slinar - slinasta koprenka in pšenična poprhnjenka - pšenična koprenka. Ne vem ali sta bila listka pravilno postavljena pod gobo ali ne. Včasih nam obiskovalci malce ponagajajo, zato na razstavah gob redno preverjamo listke.

Veliki slinar (Gomphidius glutinosus) ni spremenil niti strokovnega, niti slovenskega imena, kar lahko preverimo v bazi IF, http://www.speciesfungorum.org/Names/SynSpecies.asp?RecordID=209017.

Pšenična koprenka (Cortinarius caperatus), pa je spremenila strokovno in slovensko ime. Prej je bila pšenična poprhnjenka (Rozites caperatus), http://www.indexfungorum.org/names/NamesRecord.asp?RecordID=414788. Kot je iz povezave razvidno, je označeno novo ime za to vrsto, ki je sedaj Cortinarius caperatus. Seveda pa so ob novem, veljavnem imenu zmeraj navedeni sinonimi, s katerimi so označena tudi druga poimenovanja iste vrste, http://www.speciesfungorum.org/Names/SynSpecies.asp?RecordID=201073.

Razlog za to "zmešnjavo" je v avtorstvu imen. Avtorji IF iščejo uradne zapise prvega poimenovanje gob. Avtorstvo priprada tistemu mikologu, ki je najdbo prvi javno objavil. O tem odloča gremij strokovnjakov na IF. Ozadje teh sprememb tako ni finančno, ampak prestižno. Spremembe v poimenovanjih so bile že v preteklosti, vendar te v javnosti niso bile tako opažene kot sedaj.

Lep pozdrav,
Slavko

kolibri

#1067
Včerajšnja bera (izbor). Ni slabo. Malo se je ozimnica povečala - so pa še vedno črvive :)
Mogoče kdo ve, katera je prva goba. Prvič sem naletel na njo.










fotogobar

g.Slavko,

prav lepa hvala vam za izčrpno pojasnilo,

saj potihoma mi je bilo povsem jasno zakaj gre,

seveda obstaja velika verjetnost, da so bili tudi listki na raztavi napačno postavljeni in tudi nekatere vrste so bile napačno določene, kar sva z ženo ugotovila,
   vam pa povem, da so se mi ljudje iz društva kar malo zasmilili, dobesedno so bili zakopani v knjige in se mučili z določanjem in iskanjem novih imen in ko sem vprašal predcednika kaj se dogaja, je samo zamahnil z roko,
enostavno dobiš občutek, da so stvari postale prezahtevne za množice ljubiteljev
   raztava naj bi bila poučne narave za širše množice interesentov, žal pa so bili ljudje iz društva prezaposleni z "novitetami" tako, da je trpel pedagoški vidik raztave,

p.s.  kot pravite, v veliki meri gre za prestiž in žal tudi na veliko drugih področjih kot pravite

slavko

kolibri, na prvem posnetku je ena od koprenk (Cortinarius). Vendar posnetek ni dovolj dober za natančnejpo določitev.

Lep pozdrav,
Slavko

chox

Martin, huda registrska tablica ;)

Lahko morda zaupaš na katerem delu Pohorja sta to nabirala?

ajezovnik

@martin : tudi mene zanima kje sta nabirala, saj drugod ne kaže tako dobro kot je vama.
Jaz sem danes bil na Rdečem bregu, nabrali smo vsak po 10 komadov mladih jurčkov, je pa zelo žalostno videt kako ljudje vse gobe ki jih ne poznajo enostavno zbrcajo. Ko vidim kaj takega kot danes mi postane slabo, in najraje kar odidem iz takega gozda.
So pa spet marele pognale v nižinah na polno ;-)

Lp, A

kolibri

Takole pa je zgledala celotna bera.


ajezovnik

za pogledat !!!!

http://www.youtube.com/watch?v=MPmshqDhfRs

poglejte še predlagane na desni strani....Italija !

Pravila nabiranja v Italiji :
plačilo dnevne karte : 8€ na osebo
količina : 2 kg na osebo
čas nabiranja : od 7.00 do 19.00
obvezna uporaba prezračenih košaric

Lp ,A

Nagi Bator

Citat od: ajezovnik dne 29 September 2013, 16:09
Pravila nabiranja v Italiji :
plačilo dnevne karte : 8€ na osebo
količina : 2 kg na osebo
čas nabiranja : od 7.00 do 19.00
obvezna uporaba prezračenih košaric

Ne kliči vraga  >:(

sabincica

#1075


LIKE  :) vsem ki ste objavili slike :)
Lep gobarski pozdrav,

Sabincica

sabincica

Citat od: nej1 dne 29 September 2013, 01:37
Citat od: sabincica dne 28 September 2013, 21:44
Pa še nekaj...

joj sabinčica ....,te tvoje fotke :) evo, ob 6.30 vstanem in grem na nanos :) izvidnica,čeprav že cel teden pošlušam kako malo je goz pr nas ....ma jst verjamem da bom vsaj nekaj našel .....:)

Si vstal? Je bilo kaj sreče? :)
Lep gobarski pozdrav,

Sabincica

sabincica

Citat od: Leon dne 28 September 2013, 21:36
Zdravo,
danes sem našel jurčka težkega 627 gramov vendar ko ga gledam, niti nisem prepričan ali je jesenski goban ali pa borov goban. Bet in klobuk sta sicer res rdečkasta. Upam da se bo dalo razbrat iz slik.

Lp Leon


Leon, a spremeni barvo na dotik? zgleda kot črni goban, sm me neki moti na njem, zato sprašujem?
Če jo pol nekja ni ok.
Lep gobarski pozdrav,

Sabincica

Leon

Leon, a spremeni barvo na dotik? zgleda kot črni goban, sm me neki moti na njem, zato sprašujem?
Če jo pol nekja ni ok.
[/quote]

Ne, barve ne spreminja. Jurček sigurno je. Črni goban sem skoraj prepričan da ni, saj pri nas (blizu Dravograda) ne rastejo. Deluje mi kot borov al pa jesenski goban.

Lp Leon

mimimimi

Lep borov goban je to :)