Gobarjenje 2013

Začel/a Lemedis, 01 Januar 2013, 15:19

Prejšnja tema - Naslednja tema

marjetica

Pozdravljeni, zanima me če gobe rastejo tudi kaj na savinjskem koncu :)

janko71

Danes pa našel dva junaka,pa marele že rastejo.
lp janko

štajercMB

Lepa bera Anica...a vendar ( brez faušije  ;D) ni to malo več kot 2kg na osebo?  ;)

marjank

#558
Danes gobaril na Kozjaku. Razen štirih vražjih gobanov ni bilo duha o gobah  :-[. Po treh urah sem se odpravljal domov. Pri umivanju rok v potoku pa sem zagledal štiri lepotce :o.

Lani sem 3 metre vstran našel spodnje lepotce, ki pa so vsekakor bili v boljši kondiciji kot današnji.

anica

 
Najprej odgovor "strasntnemugobarju" o lokaciji, če ste iz Goričkega boste že vedeli po kraticah o katerih vaseh govorim. Jaz nabiram tam kjer jurčki
trenutno rastejo ; Dom. , Šal., Bud., do tja naredim v eno stran 50 km in toliko nazaj. Vendar je tisti tridnevni bum, ko so "jurčkarji" nabrali po 4 krat
več kot jaz včeraj mimo zato lepo uživam sama v gozdu. Meni gozd pomeni veliko več kot polna košara gob. Zame je gobarjenje skrb za zdravje, kondicijo
predvsem pa občutek svobode. Žal ne nosim s sabo tehnice zato ne vem koliko je bilo včeraj, vem pa, da nikoli zares nikoli ne bom pustila v gozdu gobe,
ki bo za dva dni itak razpadla samo zato, ker si je ta zakon izmislila neka b. v pisarni.

LP A.

amanita_muscaria

Anica, goba, ki razpade v gozdu, se tam zaseje in so drugo leto spet gobe. ZATO ne smemo biti pohlepni in ne zaradi zakonov na papirju.

hugo

gospa Anica

čestitke za lepo bero.
Tako kot ste povedali,da so si neke pisarniške budale(Jelinčič) izmislile,da je največja količina nabranih gob dva kilograma,je bedarija.
Jaz naprimer ko grem po gobe na Goričko,napravim v obe smeri okrog 200 km.Petkrat grem domov "prazen",enkrat pa naberem tri-štiri kg. gob.
Malo si izračunajte,moram pa povedati,da v življenju nisem prodal niti ene gobe.
Zato, kateri pišejo o več nabranih gobah kot dva kilograma je to čista slovenska faušija.
Še enkrat čestitke gospa Anica in še več gob v prihodnje.

Lp

vrtna bučka

#562
Jaz pa menim, da je to pravilno, da je uradno neka meja. V konkretno naših domačih gozdovih je leta hodila naša soseda, nabirala gobe in jih prodajala. Ob svitu je že šla z dvema lockama, polni nabrala, prodala ob lokalni prometni cesti. Dan za dnem, mnogo let. Včasih je šla popoldne še v sosedovo nabrat. Potem sta ji je pridružili še hčeki, ena je vozila prodajat v Koper, ena pa v Lj. Danes gob (jurčkov) v naših gozdovih sploh ni, se moram za to vsesti v avto in odpeljati nekaj km stran. Včasih sem šla iz travnika, z grabljami na ramenu, domov samo po poti čez gozd in sem jih nabrala celo naročje za kosilo. danes prehodim naš cel gozd in dobim enega, lani, v rekordni sezoni kakšnih deset tekom cele sezone.

Pa človek ne reče, če si nekdo nabere več, si da v skrinjo za ozimnico. Eno takšno zmerno gobarjenje. Samo ljudje prepogosto nimajo meje... V tem je pogosto težava.

Gobarska kultura je še vedno pod nivojem pri nas (moje mnenje na podlagi izkušenj v lanski sezoni)


rotor

Pozdravljeni vsi.

Sem novinec na forumu. Do pred par let nazaj sem bil strasten gobar, v smislu nabiranja vsega užitnega. Pa ne za prodajo. Večino gob sem porazdelil...
Ko sem začel hodit v gozd s fotoaparatom, pa nabiram samo še "digitalno".
Včerajšnja "bera"...







tole prelepo zeleno golobico sem na žalost malenkost pohodil  >:(

Lp rotor

slavko

#564
Verjetno gobe s posnetkov poznate, za druge obiskovalce foruma, ki gob še ne poznajo dobro, pa jih bom poskusil določiti. Od zgoraj navzdol:
- rumeni goban (Boletus appendiculatus), užiten; če ne spreminja barve, bi lahko bil tudi kraljevi goban (Boletus regius), užiten (na rdečem seznamu gliv Slovenije)
- nekoliko starejši in zdelan leponogi goban (Boletus calopus), neužiten (greni)
- rdečkasta mušnica (Amanita rubescens), pogojno užizna (za uživanje obvezno termično obdelati)
- žametasti goban (Boletus erythropus), pogojno užiten (za uživanje obvezno termično obdelati)
- zelenkasta golobica (Russula virescens), užitna

Lep pozdrav,
Slavko

MIČO

Zdravo

Danes sem v gozdu našel 8 jurčkov.Rasli so v travi pa tudi na iglicah.Je pa v gozdu zelo zelo suho in drugih gob enostavno ni!No ja v gozdu sem srečal gobarja ki je imel celo košaro maslenk ki jih je nabral na travni jasi.

lp MIČO

iglica

Tole je pa rezultat našega včerajšnjega gobarjenja na Jelovici. Vse gobice so čvrste in
zdrave, popolnoma brez črvičkov  :)
Lep pozdrav z  Gorenjske !


sabincica

Zdravo.

Iglica- čudoviti jurčki ;) .

Sem šla včeraj pogledat v libojsko hribovje. Je pognalo nekaj neužitnih, pa tudi 3 male prašnice sem našla, in eno malo marelo. Je nebi niti vzela vendar je bila zlomljena in sem jo popokala v košarico.
O čem drugim ni bilo sledu, je bil pa vsaj lep sprehod. ;)

Lp
Lep gobarski pozdrav,

Sabincica

Ljubljančan

Pozdravljeni!

Vsem, ki radi nabirate gobe na Pokljuki sporočam, da je bilo danes v gozdu že veliko gobarjev, pa tudi gob (jurčkov) je že kar nekaj. Po moje bo pravi bum (jurčkov in gobarjev) v prihodnjih dneh. Nabiral sem pa na vrhu-smer Šport hotel-biatlon strelišče...

lp

vrtna bučka

Dolenjsci, posavci - ste že kaj našli?  :)