Gobarjenje 2013

Začel/a Lemedis, 01 Januar 2013, 15:19

Prejšnja tema - Naslednja tema

Sonček

Danes sem v gozdu naletela na veliko (okoli osem do deset) prevrnjenih oz. obrnjenih in pohojenih knežjih mušnic. Očitno v naših koncih (Obsotelje) te gobe ne poznajo. No, sem se razjezila, ker je bila vsaka druga goba (od splošno poznanih do tistih bolj redkih) obrnjena oz. izruvana. Kaj je narobe z ljudmi? Če poznajo in nabirajo le gobane in lisičke, zakaj morajo vse druge gobe uničevati, tudi takšne, ki so zaščitene ...

Bi vas pa prosila, če lahko pojasnite (množični) pojav knežjih mušnic. Kako to, da kar naenkrat množično rastejo na območju, kjer prejšnja leta niso bile videne. In ali res drži, da so to izjemno redke gobe?

Hvala.

vrtna bučka

mimimimi - nekaj se tudi na Dolenjskem že najde, moja soseda je včeraj nabrala celo zakladnico, druga soseda pa popolnoma nič.

V mojem gozdu kjer so desetletja poprej rasle knežje mušnice pa ravno letos nisem videla še nobene.

Res je narobe svet tole  :)

mimimimi

vrtna bučka, res je narobe svet, ampak narava vrača to, kar mi z njo delamo. Ne vsi, ampak večina.

mm1

karželj, kot mu pri nas pravimo, je res izredna redkost

po mojem mnenju pa najboljša goba

Ta Pravi Gobar

Martin, nekje enako količino sem danes jaz nabral, a imaš morda temno zelen avto ?  Sva se mogoče srečala danes ...  :)

mimimimi

Ta pravi gobar, ali bi tudi vi lahko objavili kakšno sliko od vaše bere, da vidimo, če res ne nabirate takšnih kot Kepica. Me res zanima, če greste mimo njih? pa brez zamere.

Ta Pravi Gobar

MIMIMIMI  ;D,  ... lahko, bom probal jutrii, sem hodil danes 6 ur, po puklih pa grapah, vlačil iz grap kar količino dve uri nazaj do avteka, pa še velik žulj na petin, je po meni prvo uro in pol lil dež, pa vse mokro do amena, bogi čevlji, pa prvih 5 minut mokre tudi nogavice, phe ...  Me vse boli, takih malih sem pustil kakih 5 - več jih na mojih placih danes niti ni blo, sem pa zraven našel večje. Eno 60 komadov. Od 8 do 20 cm cca... Bom probal jutri objavit foto - samo ne znam, bo treba sprobat, sem že parkrat probal, pa neki problemi - frdamana tehnika...

Lep pozdrav ...  ;)

PravaBiBa

No danes sem se zopet zapodila na en moj teren v dolini. Po desetih metrih jurček. Sem si rekla to pa bo bera to...in hodim in hodim najdem nekaj zelo zanimivih gobic, ki jih na žalost nisem poslikala (fotkič ostal doma, na mobiju pa crknila baterija), vem pa de je bila ena od njih http://www.gobe.si/Gobe/PseudohydnumGelatinosum , kar nekaj mušnic in gob , ki rastejo na štorih. Najdem še nekaj borov gliv, dve mareli in to je to. Teren je bil dobesedno preoran čez vikend. No, čez kakšen dan bom šla gobarit na južno stran Pohorja pa takrat poročam.

mimimimi

Ta pravi gobar, mogoče bodo slikice uspele, pa brez zamere.

knavs

Citat od: ubisoft dne 10 September 2013, 20:22
Mene pa zanima, če je tu na forumu kdo, ki je že kaj nabral na primorskem koncu ali pa v okolici Postojne?

Jaz sem v ponedeljek šel malo pogledat v gozd med Postojno in Pivko pa ni bilo čisto nič. Tudi kot slišim od drugih gobarjev naj ne bi bilo še nič. Se vidi da je ob zadnjem deževju (24.8.) padlo premalo dežja in ni dovolj namočilo. To je bilo v bistvu prvo resnejše deževje po poletni suši saj so nas tiste redke poletne fronte pustile suhe. Ta teden pa kar lepo dežuje in mislim da bo sedaj začela gobarska sezona tudi v naših koncih.

medvedka

Gobarski zdravo,

na kočevskem je pognalo...včeraj popoldne polna košara jurčkov, zanimivo, da na mojem placu drugih gob skoraj ni.
Je pa na žalost tudi na naših koncih ogromno ljudi, ki brcajo nepoznane gobe, smetijo in se odpravljajo v gozd s plastičnimi vrečkami in brez nožev....se bom javila na občino za gobarskega redarja :)
Popoldne se zopet odpravim v gozd, pa morda še kaj pofotografiram!
Lp

ljubmatjaz

Jaz sem včeraj gobaril na Jelovici in v dveh urah nabral polno košaro. Ampak zanima pa me nekaj drugega, če mi kdo ve pomagati? Ko sem prišel domov in začel čistiti jurčke in predvsem, ko sem jih umil pod vodo, so iz vsakega začele lesti čisto majhne živalce kot nekakšne mušice. Nekatere so lezle, nekatere so pa kar skakale. Bolj kot sem jih čistil, bolj so se pojavljale kar nove in nove :) .

Kaj so te živalce in kako se ostali spopadete z njimi? :)

vrtna bučka

Ravno iz gozda (Dolenjska). Pognale so razne glive, tako da je nekaj užitnih in neužitnih. Jurčkov pa bolj malo. Štiri sem vzela, enega pustila za seme. Imajo pa zelo črvive peclje. Našla sem še eno borovo glivo, ne vem, mogoče jo bom šla nazaj iskat, bolj iz radovednosti kakšnega okusa je ta zadeva.

Nadmorska nekje 250m.

Nimam pojma kje sta moja soseda nabrala, na mojih rajonih ni. Mogoče tudi celo ne bo letos veliko. Ne vem, bomo videli.

camellong

Pozdravljeni gobarji. Včeraj sva se z ženo odpravila gobarit na Klopni vrh in sva se po uri in pol odločila za drug teren. Na Klopni vrh se vijejo kolone avtomobilov (najmanj 100),gozd je popolnoma izropan in poln smeti-totalna norišnica. Sva pa na svojih terenih nabrala kar nekaj gob. Lep gobarski pozdrav.

bukvan

to se bo zdaj dogajalo povsod saj eni gobe nabirajo, kot, da so na pikniku in imajo celo kosilo s sabo, pospravijo pa ne za sabo.