Katera goba je to?

Začel/a beko.star, 29 Maj 2007, 20:50

Prejšnja tema - Naslednja tema

beko.star

Lep Pozdrav  ;D

Zanimiva novica za vse gobarje!!!! Sneg je skopnel in v gozdu so trenutno dobre razmere za rast gob, saj temperature niso pretirano nizke. Danes sem se odpravil na sprehod po gozdu in nabral pol košare majhnih jurčkov... zaradi dežja so bili precej namočeni, drugače pa so bili zelo lepi. Našel sem tudi precej ostalih gob, ki ponavadi ne rastejo tako pozno.

Prilagam še fotografijo "zimskih jurčkov":

lp
Blaž  ;)

klavir

Beko.star, hvala ti za tole. Sam sem mislil, da jesenskih gob ni več... Ko sem to prebral, sem šel v Slovenske gorice na en plac, kjer bi lahko bili gobani. No, žal jih ni bilo ( >:(), zato pa je zraslo za pol kile snežk in še nekaj drugih gob, med njimi mislim, da pozna polževka (Hygróphorus hypothéjus):

P.S. Sem mislil, da sem edini, ki hodi decembra s košaro po gozdu in me ljudje čudno gledajo... Težko je biti najnenavadnejši. :)

beko.star

Lep pozdrav!

Končno je popustil zimski mraz in prvič letos so pri nas pognale Bezgove uhljevke in Zimske panjevke. Lepo se je bilo spet sprehodit po gozdu in poiskat nekaj gob za večerjo.  :)

Lansko leto mi je ostalo nekaj vrst, ki jih nisem uspel določit, zato pošiljam fotografije in vas prosim za pomoč pri določanju.

Na nslednjih dveh slikah gre za isto vrsto. Našel sem jo oktobra na travniku:

Na naslednji fotografiji je vrsta, ki je rasla v bukovem gozdu... ko sem jo hotel odtrgat sem opazil, da je imela dolgo korenino (kot bi iz zemlje vlekel korenje):

Ta vrsta je rasla v smrekovem gozdu:

Na naslednjih dveh fotografijah gre za isto vrsto:

Tukaj gre verjetno za eno izmed kolobarnic:

Za odgovore se vam lepo zahvaljujem!!!

lp
Blaž  ;)

slavko

Na prvih dveh slikah mislim da gre za eno od kolesnic (Lepista), morda poprova kolesnica (Lepista ricekii), http://www.gobe.si/Gobe/LepistaRicekii, pri gobi z "dolgo korenino" gre najverjetneje za zavito širokolistko (Oudemansiella radicata), http://www.gobe.si/Gobe/OudemansiellaRadicata, sledi lep posnetek pekočega bakrenopora (Chalciporus piperatus), http://www.gobe.si/Gobe/ChalciporusPiperatus, na naslednjih dveh slikah sta mlada velika slinarja (Gomphidius glutinosus), http://www.gobe.si/Gobe/GomphidiusGlutinosus. Na zadnji sliki je morda res ena od kolobarnic (Tricholoma). Na sliki se ne vidijo dobro lističi. Od kolobarnic bele barve sta blizu bela kolobarnica (Tricholoma album) in golobičja kolobarnica (Tricholoma columbetta).

Lep pozdrav,
Slavko

beko.star

Lep pozdrav!

Včeraj sem se sprehajal ob reki Sori in nabiral Bezgove uhljevke (Našel sem jih le toliko, da sem si pripravil večerjo).  ;D Potem pa sem na veji Bezga našel te gobice... predvidevam, da gre za zimsko panjevko, vendar nisem popolnoma prepričan. Me lahko prosim popravite, če se motim?

lp
Blaž  ;D

slavko

Na sliki so zimske panjevke (Flammulina velutipes). So še majhne in bodo lahko zrasle tako velike, da ima klobuk premera preko 10 cm. Seveda takrat niso več uporabne za uživanje.

Te gobe je možno umetno gojiti; največ jih gojijo na daljnem vzhodu. Na japonskem so znane pod imenom Enokitake, na kitajskem pa kot Jin Zhen Gu.

Lep pozdrav,
Slavko

beko.star

Lep pozdrav!

Sporočam vam, da so zrasle prve Marčnice  ;D
Razmere v gozdovih so trenutno idealne za rast teh
zelo dobrih gob! Za vse tiste, ki jih še niste poskusili
naj povem, da spada Marčna polževka med najokusnejše
gobe nasploh  ;)

lp
Blaž

j4n3z3k

Pozdravljeni !
Bi to lahko bil tartuf ? najden pred kratkim, bil je skoraj cel pod zemljo.

Hvala za odgovor.
LP

slavko

Po obliki bi lahko bil. Vendar je premalo podatkov. Mora se videti še struktura ob prerezu gobe.

Lep pozdrav,
Slavko

j4n3z3k

Tukaj je slika prereza, kako kaže :)) ... kako pa naj gobo shranim, da se ne pokvari, jo zamrznem ?

LP

gobar666

Lep pozdrav janezek,po vsej verjetnosti je to beli tartuf,vsaj tako zgleda ob prerezu,in če je ,je še zelo lep..Povohaj ga ,če ima ful močan vonj,podoben plinu,potem je sigurno beli tartuf..Ker ob prerezu ima čiste značilnosti tartufa,glede vonja pa sam veš..Če je tartuf,kar mislim ,da je,in to je beli tartuf..veš kaj naredi,naribaj ga,in potem segrej maslo,in spravi naribanega v skatlico ali več,ker zgleda kar velik,in potem polij z vročim maslom,zapri posodico in zamrzni..na tak način ti bo obdržal največ arome,najbolj pa da kr svežga poješ..lep pozdrav

j4n3z3k

Vonja skoraj nima, ko sem ga izkopal je imel vonj podoben krompirju, ko sem ga očistil in prerezal pa ni oddajal nobenih posebnih vonjav.

gobar666

Ne vem čudno,ker zgleda res lep ,nič črviv,in zgleda tudi ob prerezu kot beli tartuf,edino kar me moti je to,da je zelo zelo svetel,mogoče je pa kaka vrsta tartufa,ki se ne je..Hmm,ker to bi moglo imeti vonj,da ga zavohaš na pet metrou,čudno,iz kje pa si?mogoče je pa kak drug gomolj,samo zgleda res čist isto kot beli tartuf..bi ga bilo treba v roko prijet pa videt v živo in po vonju..

j4n3z3k

Sem iz okolice Medvod, najden je bil v mešanem gozdu... lahko ga prinesem tudi kam pokazat, če niste predaleč :) drugače pa ni tako zelo velik kot izgleda.. tam nekje za pol pesti ga je

slavko

Mislim, da ste našli zgodnjo prstenico (Choiromyces venosus), ki je pogojno užitna (surova strupena).

Lep pozdrav,
Slavko