Katera goba je to?

Začel/a beko.star, 29 Maj 2007, 20:50

Prejšnja tema - Naslednja tema

beko.star

Lep pozdrav!

Po dolgem času se spet oglašam. Moram priznat, da v septembru in oktobru v naših koncih skoraj ni bilo gobanov. V novembru pa se je situacija spremenila in Borovi gobani so pognali v velikih količinah... sem ter tja pa je zrasel tudi kakšen Jesenski goban. Prilagam dve fotografij, ki sem jih posnel danes.

Borovi gobani:

Zanima me tudi ali ste dobili osuške, ki sem vam jih poslal pred tremi meseci... predvidevali smo, da gre za Aleuria rhenana. Ali ste mogoče že preverili, če gre res za to vrsto?

Veliko sreče pri nabiranju!  :)

lp
Blaž :)

slavko

Že nekaj časa delamo zelo intenzivno, sedaj zaključujemo projekte. Vaše pismo je prispelo v društvo, vendar še nisem preveril vsebine. Prosim, če mi sliko gobe še enkrat pošljete na mail društva gdlm@email.si. Obljubim, da bom do konca leta gobo mikroskopiral in vam posredoval informacije.

Lep pozdrav,
Slavko

Grega

Hm, tele slike so prelepe :D!! Drugače pa, mi poveš kateri so to tvoji konci, če to ni skrivnost..

larila

Sem nova na forumu pa se lovim? Zanima me katera goba je to?

slavko

Oblika gobe daje slutiti, da gre za eno od livk (Clitocybe). Gobe so videti relativno velike.

Na sliki bi lahko bile pozne livke (Clitocybe geotropa), http://www.gobe.si/Gobe/ClitocybeGeotropa, ki rastejo na bolj bazičnih tleh, ali pa morda velike livke (Clitocybe maxima), http://www.gobe.si/Gobe/ClitocybeMaxima, ki rastejo na bolj kislih tleh, pod jelkami.

Lep pozdrav,
Slavko

larila

Hvala, bo res livka, sicer ne vem katera, klobuki so bili veliki cc. 18cm, bolj rjava livka, samo nikjer nisem zasledila da ima tako velik klobuk. Gobe so rasle na jasi, pod smreko, v kolobarju jih je kar precej, tja 10, morda več. So prijetnega vonja, imajo čvrsto meso, presenetljivo, ker izgleda zelo krhko. Teh par, ki sem jih pobrala sem posušila in začuda kako lepo so se narezane posušile, z resicami vred so ohranile obliko krhlja. Berem da so užitne. Hvala, v veliko veselje mi je, da sem našla ta forum.

nybello

Lepo pozdravljeni. Danes sem malce skakljal po suhih travnikih Podgorskega Krasa in naletel na te livke. Clitocybe gibba ali Clitocybe geotropa?

beko.star

Hm... ti Borovi gobani, ki sem jih poslikal so bili nabrani na gorenjskem... bolj natančno v Poljanski dolini  ;) Danes sem jih ponovno nabral polno košaro  ;D

lp Blaž  ;D

Grega

Hvala za info, bom mogoče jutri malo pokukal tam naokoli (to je ta dolina med gornjo vasjo in škofjo loko ane?), pa mogoče tudi jaz kakšno kosilo najdem :) Upam da najdem kakšno vredu mesto..

LP Gregor

Grega

Živjo!

Evo sem prišel iz gobarjenja. Nabral sem polno košaro ampak na žalost ne jurčkov, sem našel le marele (dežnikov). Drugače pa sem našel še kar nekaj velikih tintnic, ki jih zaradi bližine ceste in pognojenih tal nisem nabral. Poleg tega je bilo tudi kar nekaj prašnic, no sicer je pa teh itak vedno veliko.. Glede Jurčkov pa ne vem, ali nisem poznal pravih področij al kaj. Mogoče sem bil malo previsoko (okoli 900-1000m) in bi se moral spustiti prav res v dolino. Drugače pa imam še dve vprašanji in sicer:
1. Med dežniki na travniku poleg klasičnih velikih primerkov (orjaški, beli,...) velikokrat naletim na manjše dežnike, ki zgledajo kot zakrknjeni orjaški dežniki, pa me zanima, če je možno, da gre za Grbičaste dežnike in ali se pogosto dogaja da najdemo na istem mestu tako orjaške kot tudi grbičaste..
2. Kakšne kriterije uporabljamo za razvrstitev prašnic med užitne in neužitne?

LP
Gregor

jernej

Rjave livke so martinovke- C. geotropa. C. gibba ne raste tako pozno v jesen. Največ raste v začetku poletja(tam junija, julija). Poleg tega je veliko manjša in vitkejše postave.

jernej

Na ohranjenem travniku lahko v tem času najdemo veliko vrst dežnikov. Povsem možno je, da dve ali več vrst raste zelo blizu skupaj. Potrebno je vedeti, da je veliko vrst dežnikov, med katerimi so nekatere vrste tudi bolj manjše. Vendar je pri manjših vrstah treba bit izredno pazljiv, še posebej sedaj ko raste zelo veliko gob. Lahko se namreč smrtno zastrupimo. Pomembno je predvsem to, da imajo dežniki kožast obroček, ki ga lahko pomikamo po betu, ne da bi takoj odpadel. Za začetek pa bi priporočal, da nabirate samo velike dežnike, ki imajo premer klobuka vsaj 10 cm. Previdnost nikoli ne škodi!
Po novem, vsaj kolko sem jaz seznanjen so vse vrste iz družine prašničark užitne- tudi trdokožnice. Vendar so užitne le mlade, ko je meso v notranjosti popolnoma belo, brez kakršnje koli spremembe barve. Vendar niso vse enako dobre. Nekatere so prav ugabnega okusa. Splača se nabirati večje vrste, majnše so za uživanje nepomembne.

jakajsijanor

Na zelenici pred službo, ki je bila včasih gozd pogosto rastejo razne gobe.
Našel sem že razne mušnice, gobane, marele.....

Nazadnje sem opazil dve novi vrsti, ki jih še nisem videl prej.

Prosim, če mi lahko pomagate , kaj bi to bilo. Nobena ni imela posebnega vonja.

hvala in lp

beko.star

Lep pozdrav vsem skupaj  :D

Zjutraj sem peljal psa na sprehod in kar naenkrat naletel na ta dva lepotca. Popolnoma zamrznjena sta kukala iz snežene odeje  ;) Sem tudi poslikal, drugače mi ne bi nobeden verjel, hehe  ;D

lp
Blaž  ;)

slavko

Na prvih dveh slikah, ki jih je poslal "jakajsijanor" mislim, da gre za redkejšo vrsto mušnice, rjavo mušnico (Amanita regalis), http://www.gobe.si/Gobe/AmanitaRegalis, ki je strupena.

Na naslednjih slikah pa se mi zdi, da so redkvičaste medlenke (Hebeloma sinapizans), http://www.gobe.si/Gobe/HebelomaSinapizans, ki so tudi strupene. To bi se dalo preveriti, če se goba vzdolž prereže. Na mestu, kjer bet prehaja v klobuk, je bet nakoliko zvotljen in vidna je struktura kot kapnik, ki visi iz klobika v bet. Goba ima neprijeten vonj, po redkvici.

Blaž, čestitam za prelep posnetek zimskih jurčkov.

Lep pozdrav,
Slavko