Katera goba je to?

Začel/a beko.star, 29 Maj 2007, 20:50

Prejšnja tema - Naslednja tema

slavko

Ni problema. Ko bo, pač bo.

Če gre za prstenico, je to podobno kvalitetna goba kot gomoljike (tartufi). Drugič gobe ne vreči v smeti; raje nazaj v gozd. Še bolje pa bo, če jih boste naribali na omako z rezanci.

Rod Choiromyces niso gomoljike; latinsko se gomoljike imenujejo Tuber. Poletno gomoljiko (Tuber aestivum) imamo tudi na naši spletni strani, na naslovu http://www.gobe.si/Gobe/TuberAestivum. Našli smo še rdečkasto gomoljiko (Tuber rufum), http://www.gobe.si/Gobe/TuberRufum.

Sicer so gomoljike v našem SV delu Slovenije bolj redke, ker imamo praviloma kisla tla. Gomoljike imajo raje apnenčasta, bazična tla. Potrebno je imeti tudi dresiranega psa, ki zna poiskati tartufe, saj jih je drugače skoraj nemogoče najti.

Vendar so tartufi v Sloveniji zaščiteni in jih je prepovedano nabirati. Mandatna kazen je 200,00 EUR. Prstenice pa v Sloveniji niso zaščitene. Ker so podobnega okusa kot gomoljike, so odlična alternativa. Zato jih je dobro spoznati.

Lep pozdrav,
Slavko

Tamara

Slavko, najlepša hvala za hiter odgovor.

cordyceps

Choiromycesi su jako ukusne i kvalitetne gljive. Uvjerio sam se to ove godine 31.5. kad sam ih našao u smrekovoj (Picea) šumi oko 1 kilogram. Evo tih slika.

Slavko, ako želite možete ih staviti u katalog gljiva.

Tamara

Danes sem našla tele gobice:
  - Navadna lisička, luskati različek - užitna, vendar zaščitena, kot sem videla sedaj na vaši strani
- mislim, da je ta vrsta, nisem pa povsem prepričana Macrolepióta próminens, Beli dežnik
- tega pa še ne poznam, verjetno spada pod vrsto gobanov. Naj povem, da je postal čisto temen in ob prerezu moder, vijoličen. Prijetnega vonja.
Prosim za pomoč.
Hvala, Tamara

slavko

Res je, na prvi sliki je zaščitena vrsta lisičk. Na drugi sliki bi tudi lahko bil beli dežnik, na tretji sliki in opisu pa ustreza svinjski goban (Boletus luridus), http://www.gobe.si/Gobe/BoletusLuridus. Ker je še mlad, nima razvite mrežice, ki je pri starejših primerkih izrazitejša.

Lep pozdrav,
Slavko

Tamara

Slavko, najlepša hvala za odgovor.

beko.star

Ponovno lep pozdrav iz gorenjske  ;D

Za vse tiste, ki boste v teh dneh gobarili po gorenjskem naj povem, da je trenutno  zelo veliko lisičk. Najdemo tudi precej golobic... pojavile pa so se tudi prve Žolte lisičke. Ponavadi smo jih nabirali šele konec septembra in oktobra, letos pa že precej prej. Najverjetneje so letos vremenske razmere idealne za rast vseh vrst lisičk, saj zelo pogosto dežuje (popoldanske plohe in nevihte).

Ponovno vam pošiljam nekaj fotografij in vas prosim za pomoč pri določanju vrste:

Nikakor mi ne gredo iz glave golobice, ki jih ne znam določiti.

Pri tej vrsti je klobuk izrazito rdeče barve, bet pa je vedno popolnoma bel:

Pri tej golobici pa je klobuk oranžno rdeče barve, bet pa je v dnišču oranžen:

Tudi tukaj je bet popolnoma bel, klobuk pa je vijolično rdeč:

Ta primerek ima vse značilnosti lupinarjev, vendar nisem še nikjer zasledil popolnoma belega lupinarja:

Za vse odgovore se vam že v naprej zahvaljujem!!!

lp Blaž :)

slavko

Pri preverjanju užitnosti golobic (ki jih je več kot 200 vrst) se lahko poslužite splošnega pravila:

1. najprej morate popolnoma zanesljivo ločiti golobice od drugih vrst gob (golobice ne rastejo iz lupine, nimajo obročka, če jih ranimo ne sočijo mlečka in na zraku ne spreminjajo barve, imajo bele ali okraste barve lističev, bet se praviloma prelomi trdo, kot šolska kreda),
2. preizkusimo košček golobice. Če ne peče in je prijetnega vonja ter okusa, gre za eno od užitnih vrst.

Na prvi sliki bi lahko bila jagodna golobica (Russula paludosa), ki je užitna. Če bi jo torej preizkusili, ne bi smela biti pekoča.
Na drugi sliki je zelo verjetno trda golobica (Russula lepida), ki je prav tako užitna in ne peče.
Na tretji sliki je verjetno temnoškrlatna golobica (Russula fuscorubra), ki je neužitna in ima pekoč okus.
Na naslednji sliki je ena od lesnih gob, ki je ne poznam.
Na zadnji sliki pa mislim, da ste našli smrtno strupeno koničasto mušnico (Amanita virosa). Ima kosmičasti bet, kar ni značilno za lupinarje. Je enako strupena kot zelena mušnica (Amanita phalloides) in povzroča faloidni sindrom z dolgim inkubacijskim časom, od 6 do 24 ur. En sam primerek usmtri odraslega človeka.

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

Prej sem spregledal, da ste vabili na žolte lisičke (Cantharellus lutescens), ki so se pojavile na gorenjskem. Moram povedati, da so žolte lisičke v Sloveniji zaščitene (kar pomeni, da lahko računamo z 200 EUR kazni, če jih pobiramo). Pri nas je zaščitenih okoli 70 vrst gob.

Predlagam, da si pred nabiranjem gob natančno ogledate vse zaščitene gobe v Sloveniji, na naši spletni strani, http://www.gobe.si/Gobe/ZasciteneGobe (žolta lisička je 15. po vrsti).

Lep pozdrav,
Slavko

dennis

Lep pozdrav!

Prišel iz dopusta in že takoj v gozd.
Ponovno sem našel nekaj zanimivih vrst,ki jih ne znam določit.
Zelo me pa žalosti,da najdem v gozdu vedno več pločevink in ostale navlake.Te, ki to počnejo in se imajo za gobarje ter ljubitelje narave,sprašujem ali je res ta pločevinka tako teška,da je nemorete odnesti s seboj tudi iz gozda?Res žalostno. >:(

Ali je na prvih dveh slikah Hydnéllum?

Pholióta limonélla, Sluzasti luskinar?

in še ena lesna goba

Hvala za odgovore.

slavko

Na prvih dveh slikah sta predstavnika rodu ježevk (Hydnellum). Mislim, da gre za višnjevo ježevko (hydnellum caeruleum), saj je na fotografiji opaziti vijolične odtenke. Ježevke spadajo med rod gob, ki kažejo na biodiverziteto gozda. Več kot jih je, v boljšem stanju je gozd.

Na tretji sliki je goba iz rodu koprenk (Cortinarius) in podrodu Telamonia. V njem je veliko podobnih gob, zato je določitev brez mikroskopa čista špekulacija.

Na četrti sliki je goba iz rodu luskinarjev (Pholiota). Res je nekoliko podobna sluzastemu lupinarju (Pholiota limonella), a ima za to vrsto premalo luskic. Mislim, da je na fotografiji žolti luskinar (Pholiota aurivella).

Na zadnji sliki je smrekova kresilača (Fomitopsis pinicola).

Lep pozdrav,
Slavko

andymann

Lep pozdrav.
Sicer sem malce pogledal po slikah ampak nisem mogel identificirati te gobe.
Ko sem gobo prerezal, je meso ostalo belo, trosne cevke pa so se na prerezanem mesti ali po pritisku obarvale na začetku rdeče, potem pa so postale rjave. Menim da gre za kakšnega deda.
Zanima me predvsem, če lahko imam te gobe jutri za kosilo. ;D

cordyceps

Citat od: andymann dne 19 Avgust 2008, 19:49
Lep pozdrav.
Sicer sem malce pogledal po slikah ampak nisem mogel identificirati te gobe.
Ko sem gobo prerezal, je meso ostalo belo, trosne cevke pa so se na prerezanem mesti ali po pritisku obarvale na začetku rdeče, potem pa so postale rjave. Menim da gre za kakšnega deda.
Zanima me predvsem, če lahko imam te gobe jutri za kosilo. ;D

Ne bi ti ih preporučio za jelo jer mislim da su to Tylopilus felleus - http://www.gobe.si/Gobe/TylopilusFelleus
Dedi (Leccinum) nemaju mrežicu na stručku.

andymann

uf :o
hvala za odgovor. sem jo poskusil in je grenka.

beko.star

Lep pozdrav!

Najprej se opravičujem, ker sem zadnjič narobe napisal in vabil k nabiranju Žolte lisičke, ki je zaščitene. V mislih sem imel Lijasto lisičko, ki je pri nas precej pogosta. Žoltih lisičk pa pri nas skoraj ni... poznam nekaj rastišč, vendar tudi tam ne zrastejo vsako leto.

Ponovno vas prosim za pomoč pri določanju vrst:

Ta vrsta je rasla na deblu bukve... ali gre za katerega izmed plutačev?

Za odgovore se lepo zahvaljujem!!!

lp
Blaž  :)