Katera goba je to?

Začel/a beko.star, 29 Maj 2007, 20:50

Prejšnja tema - Naslednja tema

jernej

Lycogala epidendrum - razbarvana grahovka
Russula lepida - trda golobica
Russula aurora - rožasta golobica

jesen

Sem dokaj nova v nabiranju gob. Me je pa tale goba nabrana danes spravila v dvome..Ji lahko sploh rečem goban ali ne?Sumim, da bi lahko bil pisani ded, a sem nesigurna zato vprašam raje vas. Najdena je bila malo stran od roba gozda, ki je bil mešan. V tem istem gozdu sem opazila zelo primerno rastišče za lisičke. Ne vem, če je to v kako pomoč pa vendar. Drugače ostalih gob ni bilo.
Sedem takih "gobanov"pa se je skrivalo na kupu v borovničevju. Ko sem prerezala klobuček ni spreminjal svoje bele barve. Klobuk je suh, gladek in ne sluzast. Bet je prevlečen z črno mrežico, ki je še bolj potemnela po nekaj urah. Je kar prijetnega vonja, okus je mislim, da grenek.
Prilagam slike, ki pa niso ravno najbolj kvalitetne, posnete so z mobilnim telefonom.
Hvala za vaš odgovor. Upam, da moj opis ni preveč skromen in da boste na podlagi napisanega imeli ideje katera goba naj bi to bila.Hvala!

SLIKA1

SLIKA2

SLIKA3

jesen

Ceka smo tut uspešno spravili iz hiše..:)

slavko

Goba na vaših slikah je žolčasti grenivec (Tylopilus felleus), http://www.gobe.si/Gobe/TylopilusFelleus.

Marsikaterega gobarja je ta goba že potegnila za nos in potem se je čudil, ko je okus juhe bil tako grenak, da ni bila užitna. Goba sicer ni strupena ampak tako greni, da nam pokvari vsako jed. Ne spada med gobane, a jim je precej podobna, predvsem ko je še mlada. Takrat je trosovnica žolčastega grenivca bele barve, podobno kot pri mladih gobanih. S starostjo gobe postaja trosovnica vse bolj rožnate barve in tako žolčastega grenivca zlahka ločimo od jurčkov.

Lep pozdrav,
Slavko

jesen

dennis

Lep pozdrav!

Kaj sem te našel to za eno "lesno čudo"?

Ali je možno kje dobit ali kupit seznam gob s slovenskimi imeni(še obširnejši od vašega)?

Hvala za odgovor.

cordyceps

Citat od: dennis dne 17 Julij 2008, 19:26
Lep pozdrav!

Kaj sem te našel to za eno "lesno čudo"?

Phaeolus schweinitzii

slavko

Glede seznama gliv s slovenskimi imeni je takole - dobijo ga le društva. Tako bi vam priporočal, da se včlanite v kakšno gobarsko oz. mikološko društvo, da bi lahko prejeli seznam gliv Slovenije. V tem seznamu je opisanih približno 3000 vrst gliv s slovenskimi in latinskimi imeni. Nova, ažurirana verzija, ki bo tudi v sozvočju z zapisi iz baze podatkov Index Fungorum, bo na razpolago za društva predvidoma konec leta 2009.

Gozdarski inštitut Slovenije pa je izdal monografijo "Seznam vrst in razširjenost makromicet v Sloveniji z analizo stopnje ogroženosti", kjer so opisane najdbe gliv v Sloveniji glede na koordinate najdbe. Monografijo lahko snamete z naše spletne strani na http://www.gobe.si/Mikologija/Porocilo. Je v formatu .pdf, velikosti približno 35 MB. Žal pri opisih gob ni slovenskih imen, ampak le latinska, saj je monografija namenjena strokovnjakom.

Slovensko ime gobe na vaši sliki je žoltorobi rjavopor (Phaeolus schweinitzii), http://www.gobe.si/Gobe/PhaeolusSchweinitzii. To je zelo nevaren parazit, ki izdolbe oz. se prehranjuje s sredico drevesa. Doslej smo ga našli predvsem na štorih iglavcev, pa tudi ob deblu še rastočega drevesa.

LP, Slavko

beko.star

Lep pozdrav vsem skupaj!

Vsem gobarjem sporočam veselo novico, da so na gorenjskem množično pognali Jesenski gobani... veliko pa je tudi Poletnih gobanov.

V teh dneh sem spet pridno hodil po gozdu in fotografiral gobe... med njimi pa sem spet našel nekaj takih, ki jih ne znam določiti, zato vas prosim za pomoč.

Na naslednjih dveh slikah gre za isto vrsto golobice, ki sem jo našel na poti v smrekovem gozdu:

Na tej sliki golobica izgleda zelo drugačna, kot je bila v naravi... klobuk je bil precej bolj rjav in ne rožnat:

Na naslednjih dveh slikah gre najverjetneje za Zeleno golobico:

Na Naslednjih dveh slikah sumim, da gre za Spreminjavega gobana:

Ta vrsta je rasla na gozdnih tleh iz trohnečih vej. Mogoče gre za katerega izmed ostrigarjev:

Za odgovor se vam uiskreno zahvaljujem!

Lp
Blaž :)*

slavko

Na prvi sliki je ena od sehlic (Marasmius), na drugi in tretji sliki mislim da je užitna golobica (Russula vesca), na četrti sliki bi lahko bila trda golobica (Russula lepida), na peti in šesti sliki je modrikasta golobica (Russula cyanoxantha), na sedmi sliki bi lahko bila rdečebetna golobica (Russula rhodopoda), na osmi sliki je modrikasta golobica (Russula cyanoxantha), na deveti in deseti sliki mislim da je spreminjavi goban (Boletus pulverulentus), na zadnji sliki pa mislim da gre za eno od livk, morda rjavkasto livko (Clitocybe gibba).

Lep pozdrav,
Slavko

dennis

Po krajši odsotnosti,ponovno en lep pozdrav!
Najprej bi se rad zahvalil g.Slavkotu za seznam.
Sedaj pa vas ponovno prosim za pomoč pri mojih najdbah.

ima nekakšne rdečokrvave kapljice na površini klobuka(izjemna goba),raste jih več skupaj.

kateri dežnik?

golobica?

ena izmed mlečnic...

raste iz veje

zelo malo,želatinasto,raste na štoru smreke(žal slika ni najboljša)

Najlepša hvala za odgovore.

koo

kaj pa tale??

pozdrav,

koo.

slavko

Najprej odgovor za Dennisa. Po vrsti:

1. peckova ježevka (Hydnellum peckii)
2. širokolistna velekorenovka (Megacollybia platyphylla),
3. dežnik (Macrolepiota), vendar je premlad za natančnejšo določitev,
4. golobica (Russula); lahko smrdljiva (foetens), mandljeva (laurocerasi), blatna (illota),
5. mlečnica (Lactarius), najverjetneje hrastova (quietus),
6. mislim da je na sliki stari trpki zgručevec (Panellus stypticus),
7. jelenova ščitovka (Pluteus cervinus),
8. ?
9. zavita širokolistka (Oudemansiella radicata),
10. čokata mušnica (Amanita spissa),
11. mislim, da je bolj star žoltorobi rjavopor (Phaeolus schweinitzii),
12. vitka korenovka (Collybia dryophila),
13. mlečnica (Lactarius), verjetno kafrna (camphoratus),
14. kapljasta solzovka (Dycrymyces stillatus).

Še odgovor za uporabnika KOO:

goba je zelo podobna vrsti gomoljike (Tuber) oz. tartufu. Vendar predpostavljam, da gobe niste iskali s psom, ampak ste jo našli na površini. Verjetno ste našli prstenico (Choiromyces). Za natančnejšo določitev bi potrebovali osušek gobe, ki bi ga pogledali pod mikroskopom.

Lep pozdrav,
Slavko
Zato je možno, da je na sliki

koo

to gobo jaz najdem 3-5 krat na leto. letos sem se jo odločil izkopati. navadno gleda malo iz zemlje (za npr 1€ kovanec). goba nima izrazitega vonja (tudi, če jo prerežem).

kako se pa naredi osušek?

pozdrav,

koo.

slavko

Osušek se naredi podobno kot bi želeli posušiti sadje. Gobo razrežete na več kosov in jo posušite na sušilniku za sadje ali v pečici. Nekaj osuškov pošljete na naš naslov in to je vse. Material bomo preverili pod mikroskopom in določili za katero vrsto gre. Odgovor dobite bodisi po mailu ali preko foruma, kakor želite.

Svetujem vam, da drugič gobo prerežete, preden jo slikate. Tako da bo vidna tudi struktura znotraj gobe. Če boste gobo prerezali in jo zaprli v kozarec, vse skupaj pa dali v hladilnik za približno teden dni, bo goba oddala svoj vonj, ki je kar intenziven, če gre za prstenico.

V Sloveniji smo že nekajkrat našli zgodnjo prstenico (Choiromyces venosus). Obstaja pa še Choiromyces meandriformis, ki zaenkrat nima slovenskega imena, kar pomeni, da še je ni nihče določil.

Naš naslov:
Gobarsko društvo Lisička, Maribor
Preradovičeva 1,
2000 Maribor

Lep pozdrav,
Slavko