Katera goba je to?

Začel/a beko.star, 29 Maj 2007, 20:50

Prejšnja tema - Naslednja tema

Pet5ra

Tele lepoglavke smo nabrali in jih pripravili..tako da, edino kar lahko rečem je, da so res zelooo slastne :P

Še enkrat, hvala za pomoč
Lp, Petra

robb

pozdravljeni,

tudi jaz sem našel malo časa in sem se odpravil k miklavškemu ribniku (semnamreč iz miklavža) in seveda tudi v gozd ob dravi. našel sem predvidevam da češkega ali šiljastega smrčka (prva slika)? prosim za pomoč pri natančni determinaciji.
našel pa sem tudi gobe, ki jih ne znam determinirat. rasle so na preperelem deblu, imajo zelo fino, belo trosovnico (satovje). prosmim tudi za pomoč pri tej determinaciji.

pa lep pozdrav,
robert m.

beko.star

Lep pozdrav!

Goba, ki ste jo našli je Zimski luknjičar (Polyporus brumalis).
Tudi sam sem jo našel in poslikal:



Spet sem našel gobo, ki jo ne poznam. Te dni jih je po travnikih zelo veliko.





Za odgovor se lepo zahvaljujem  ;D

lp Blaž :)*





robb

hvala za odgovor,
sem pogledal celo skupino luknjičarjev, vendar po slikah iz naše strani ima zimski večje satovje ter je bolj rdečkast, kar pa v tem primeru nekako ne ustreza. bolj bi ustrezal ščetinasti luknjičar. a je ta?

lep pozdrav,

robert m.

cordyceps

Citat od: robb dne 21 April 2008, 20:08

našel sem predvidevam da češkega ali šiljastega smrčka (prva slika)? prosim za pomoč pri natančni determinaciji.

Mitrophora semilibera


Citat od: robb dne 21 April 2008, 20:08
našel pa sem tudi gobe, ki jih ne znam determinirat. rasle so na preperelem deblu, imajo zelo fino, belo trosovnico (satovje). prosmim tudi za pomoč pri tej determinaciji.

Polyporus ciliatus

cordyceps

Citat od: beko.star dne 21 April 2008, 20:49

Spet sem našel gobo, ki jo ne poznam. Te dni jih je po travnikih zelo veliko.

Jedna od otrovnih proljetnih Entoloma. Moguæe Entoloma vernum - bez mirisa ili Entoloma hirtipes - neugodan miris na užeglo brašno ili riblje ulje.

dennis



 

Prosim za pomoč,rastejo na Vrbi in ob vodi(Trojica).
Hvala za odgovor.

LP

cordyceps

Citat od: dennis dne 03 Maj 2008, 11:05


Prosim za pomoč,rastejo na Vrbi in ob vodi(Trojica).
Hvala za odgovor.

LP

Lentinus tigrinus - http://www.gobe.si/Gobe/LentinusTigrinus

Piše na stanicama da je neužitna, no iz vlastitog iskustva mogu reæi da je  goba užitna dok je mlada. I sasvim je dobre kvalitete i okusa. Kad je starija onda je prežilava. U Hrvatskoj se u Slavoniji puno skuplja i jede i neki ju smatraju jednom od najboljih jestivih gljiva. Tamo ju narod zove - vrbovača.

Janco



Starša sta danes našla tole drevesno gobo na deblu divje češnje. Žal s seboj nista imela fotoaparata, tako da sem jo slikal doma. Mesnat klobuk je lepe oranžne barve. Trosovnica je svetlo rumena (vidna na spodnjem delu slike, kjer sem en del obrnil naokrog), rahlo žametna - skoraj gladka in se težko loči od mesa. Meso je svetlo oranžno, čvrsto, sočno in se ob prerezu ne spremeni. Vonj in okus sta prijetna. Zdi se mi, da je goba mlada, pravita pa da je zelo razraščena in starejših delov ni bilo videti.
Ali mogoče veste kaj je to?

cordyceps

Citat od: Janco dne 08 Maj 2008, 19:51
Ali mogoče veste kaj je to?

Laetiporus sulphureus - popularna jestiva gljiva u Britaniji i Americi gdje ju simpatično zovu "Chicken of the woods"
http://www.gobe.si/Gobe/LaetiporusSulphureus

slavko

Slovensko se tej gobi reče žvepleni lepoluknjkičar (Laetiporus sulphureus), http://www.gobe.si/Gobe/LaetiporusSulphureus. Goba je pogojno užitna in jo je pred uporabo treba prekuhati (vre naj vsaj 10 minut) ter nato vodo odliti. Meso ima podobno teksturo kot piščančja prsa. Okus je prijeten; za uživanje nabiramo le mlade gobe, ko so še mehke.

Lep pozdrav,
Slavko

beko.star

Lep pozdrav!

Tudi sam sem letos našel Žveplenega lepoluknjičarja... zrasel je na ogromnem deblu češnje, ki je ležal v gozdu.



Goba je bila naravnost čudovita... ko sem se čez nekaj tednov ponovno sprehodil je zrasla do neverjetne velikosti... premer je meril nekaj manj kot en meter.

lp Blaž  :)

slavko

Goba, ki ste jo našli se imenuje žvepleni lepoluknjičar (Laetiporus sulphureus), http://www.gobe.si/Gobe/LaetiporusSulphureus. Je pogojno užitna in jo je pred uporabno treba prekuhati (vsaj 10 mniut naj vre). Ima podobno teksturo kot piščančja prsa. Zato jo v angleški literaturi najdete pod imenom "Chicken of the wood".

Lep pozdrav,
Slavko

beko.star

Lep Pozdrav vsem skupaj.

Danes sem se po dolgem času spet odpravil v gozd... našel sem nekaj Medlorumenih mušnic in nekaj gob, ki jih ne poznam. Prilagam tudi slike in vas prosim za pomoč pri določanju vrste.

Te gobe so množično zrasle na travniku.


Teh gob je v gozdu zelo veliko. Našel sem jih na hrastovi veji, ki je ležala v gozdu.


Te pa so zrasle pod leskami v gozdu. Našel sem samo nekaj primerkov.




Za odgovor se lepo zahvaljujem!

lp Blaž :)


klavir

Pri prvi sliki bi znalo iti za eno od gostolistk (Melanoleuca), za drugi dve pa rajši ne rečem nič.