Katera goba je to?

Začel/a beko.star, 29 Maj 2007, 20:50

Prejšnja tema - Naslednja tema

cordyceps

Citat od: jakajsijanor dne 20 Junij 2008, 18:19
Mi lahko kdo pomaga pri določitvi vrste gob na slikah. Zanima me za tri svetle gobane zgoraj (na skupni sliki). Imajo bele trosovnice, belo meso, ki ne pomodri, suh razpokan klobuk, zelo lepo dišijo.
Opis Poletnega gobana ustreza, vendar moji so zelo svetli.

Boletus aestivalis (=B. reticulatus)

Citat od: jakajsijanor dne 20 Junij 2008, 18:19

Spodaj (na skupni sliki) je mali goban, ki je pomodrel takoj pri prerezu, sicer ima blagokus, sumim , da je strupen (Pre)Krasni goban.

Možda mladi Boletus luridiformis (=B. erythropus).

dennis

Lepo pozdravljeni.
Ponovno vas prosim za pomoč.

Najlepša hvala za odgovore.
LP

slavko

Določitev po slikah:

1. Širokolistna velekorenovka (Megacollybia platyphylla), http://www.gobe.si/Gobe/MegacollybiaPlatyphylla,
2. eden od skutovcev (Oligoporus), http://www.gobe.si/Mikologija/Oligoporus, morda beli skutovec,
3. raznolični luknjičar (Polyporus leptocephalus), http://www.gobe.si/Gobe/PolyporusLeptocephalus. Zanj je značilna črna barva v dnišču beta.
4. školjkasta strnjenka (Lentinus conchatus), http://www.gobe.si/Gobe/LentinusConchatus. Na sliki je prikazana mlada goba, ki je vijolične barve. S starostjo je goba bčedalje bolj rjavih barv.
5. navadna belka (Delicatula integrella), http://www.gobe.si/Gobe/DelicatulaIntegrella.

Lep pozdrav,
Slavko

Crillin

Pozdravljeni:
Rabim pomoč pri identifikaciji ''čudne'' gobe

Na našem domačem vrtu pod omoriko je zrastlo tole:
Mere:
Dolžina: 6-6,5 cm
Širina: 4-4,5 cm
Debelina: 2-3 cm

Na začetku je bila površina svetlo rumena, ob slikanju pa že bolj oranžna. Notranjost bo postala črna, kot pri njeni predhodnici. Zrastla je na iglicah. Če kdorkoli ve karkoli, bi bil zelo hvaležen za info. Na sliki se vidi, da nima beta, tole je vse kar je...
LP

jernej

Tale čudna goba pravzaprav ni goba. Pod pojmom gobe v ožjem smislu največkrat razumemo trosnjake, ki jih tvorijo višje glive (nekatere zaprtotrosnice in prostotrosnice), tole na vaši sliki pa ni pravi trosnjak. Namreč organizme v kraljestvu gliv v grobem razdelimo na glive sluzavke in prave glive (prave še nato v nižje in višje glive). In vaša "goba" (bolje gliva) spada med sluzavke. Za njih je značilna ameboidna (spreminjajoča se) oblika in to, da niso zgrajene iz hif. zato se ta gliva kar naprej širi in sproti "požira" substrat. Ker pa njeno telo ni iz hif je čisto mehka in nima trdne strukture. Značilni in najpogostejši predstavnik sluzavk je čreslov cvet (fuligo septica); www.gobe.si/Gobe/FuligoSeptica . Bolj natančno (rod, vrsta) kam spada vaša gliva vam ne znam povedati. Določitev take glive je zelo težka in verjetno brez posebnih pripomočkov skoraj nemogoča.

dennis

Lep pozdrav!

Prosim,pomagajte mi pri določitvi te gobe,jaz mislim da sem našel
Amanita strobiliformis, Velikoluska mušnica,če je to res,potem sem našel eno izmed redkih gob v Sloveniji ki je tudi zaščitena.Dimenzije prevržene gobe na sliki (žal je bila nekomu napoti in sem jo vzel domov) so:premer klobuka 13 cm,višina 14 cm,meso,lističi, bet so  beli.Rastlo jih je šest v nizu na obrobju gozda v družbi   jelše,bukve in enega sadnega drevesa.

slavko

Strinjam se z vami. Res ste našli velikolusko mušnico (Amanita strobiliformis).

Pri nas jo najdemo redkeje. Upam, da lahko objavimo posnetek na naši spletni strani. Zato vas prosim, če mi na mail gdlm@email.si posredujete vaše ime in priimek, da boste navedeni kot avtor posnetka.

Hvala in lep pozdrav,
Slavko

Crillin

Jernej hvala za odgovor. Zdaj vem v katero smer iskati naprej.
LP

dennis

Lepo pozdravljen

Ponovno vas prosim za pomoč.

Za odgovore se Vam lepo zahvaljujem.

jernej

pozdrav!

1. rjavkasta livka- Citocybe gibba www.gobe.si/Gobe/ClitocybeGibba
2. pisana ploskocevka- Trametes versicolor www.gobe.si/Gobe/TrametesVersicolor
3. ne vem
4. grbasta ploskocevka- Trametes gibbosa www.gobe.si/Gobe/TrametesGibbosa
5. lahko da je kakšna lisička, če ima letvice (na sliki niso vidne) www.gobe.si/Mikologija/Cantharellus
6. eden izmed luknjičarjev z večjimi luknjicami, mogoče satjasti luknjičar www.gobe.si/Mikologija/Polyporus

cordyceps

3 - neki Oligoporus (=Tyromyces=Postia)
5 - Pseudocraterellus sinuosus

dennis

Lep pozdrav!

Ponovno vas prosim za pomoč(upam da vam nisem že tečen).

Tale gobica ni večja od 3 mm premera(posamezna "kuglica") in mehka na otip.

Tale goba spada med luknjičarke,trosovnica živo rumena,meso svetlo rumeno,na prerezu ne pomodri.

Tale raste na trhli brezi.

Je ta golobica morda Rússula áurea, Zlatolistna golobica, vem da ne greni.

In še ta,za katero mislim,da je Rússula rhodópoda, Rdečebetna golobica.

Zahvaljujem se Vam za odgovore.

dennis

Sumim, da je na tretji sliki Bóletus régius, Kraljevi goban.

LP

cordyceps

Dennisove gobe:

1 - Lycogala epidendron
2 - Pluteus leoninus
3 - Boletus appendiculatus
4 - Piptoporus betulinus
5 - Nije Russula aurea. Moguæe Russula aurora (=Russula velutipes) ili možda Russula velenovskyi (ali ona ima narebran rub klobuka).
6 - Nisam baš siguran za Russulu rhodopodu (ona ima sklizak viskozan klobuk i raste pod smrekama). Mislim da je ovo neka druga Russula, možda Rususla lepida.

dennis

Lep pozdrav!

Mi lahko prosim, kdo pove slovenska imena za: Lycogala epidendron,Russula lepida in Russula aurora.

Hvala.