Katera goba je to?

Začel/a beko.star, 29 Maj 2007, 20:50

Prejšnja tema - Naslednja tema

jernej

Ker zgleda, da so vsi bolj ali manj na dopustu vam bom poskušal jaz pomagati, čeprav ne znam določiti vseh spodaj podnih vrst vrste :).

Ja na prvi sliki bi lahko bil eden izmed plutačev, ne vem kateri. Lahko bi bila tudi malo bolj zdelana bukova kresilka.
2. Calocera viscosa - lepljivi rožički
3. težko bo tole določiti, lahko samo ugibam - navadna mokarica (Clitopilus prunulus), lahko tudi navadna podvihanka (Če so v naravi barve ble bolj rjave), lahko pa katera izmed številnih livk (Clitocybe)
4. vrsta ježevke (Hydnellum sp.) iz slike je premalo razvidno
5 mislim da oranžna latvica (Aleuria aurantia) - nisem pa povsem prepričan. nikoli še nisemvidel takšne s tako dolgim betom.
6. vrsta koprenke, podrod Phlegmacium
7 in zadnja slika - mislim, da to nebo ježevka pač pa plutozob (Phellodon), ki so redkejši kot ježevke. Najverjetneje je črni plutozob (P. niger).
8 sploščena pološčenka (Ganoderma lipsiense)

cordyceps

Citat od: jernej dne 27 Avgust 2008, 17:32

3. težko bo tole določiti, lahko samo ugibam - navadna mokarica (Clitopilus prunulus),

I ja mislim da je Clitopilus prunulus zbog silaznih listiæa.

5 mislim da oranžna latvica (Aleuria aurantia) - nisem pa povsem prepričan. nikoli še nisemvidel takšne s tako dolgim betom.

Prelijepa gljiva beko.star. Nisam nikad našao ništa slično. Molim te da ako imaš još slika ove gljive gdje se vide i stručci da ih pošalješ na forum. Ovo je sigurno prilično rijetka vrsta.
Jernej, dobro si primjetio da ima dugačak stručak (bet) pa se radi ipak o nekoj drugoj vrsti Aleurie, odnosno Sowerbyelle. Mislim da bi to mogla biti Sowerbyella rhenana (=Aleuria rhenana). Ima još nekih sličnih vrsta Sowerbyella, ponajprije Sowerbyella imperialis, odnosno Sowerbyella unicolor.

http://MIČOlogia.net/g3/Aleuria-rhenana
http://MIČOlogia.net/g3/Sowerbyella-imperialis/Sowerbyella_imperialis_okerr

6. vrsta koprenke, podrod Phlegmacium

Moguæe Cortinarius purpurascens, odnosno Cortinarius purpurascens var. largusoides koja raste u bjelogoričnim šumama

7 in zadnja slika - mislim, da to nebo ježevka pač pa plutozob (Phellodon), ki so redkejši kot ježevke. Najverjetneje je črni plutozob (P. niger).

7 slika mislim da je Phellodon niger, a zadnja (9) mogla bi biti Phellodon confluens.

jernej

Ja tista zaprtotrosnica je zanimiva vrsta. Blaž ste nabrali mogoče kaj primerkov? Če ste naredite osuške in nam jih pošjite na društvo. Aleurie rhenana ni v seznamu gliv Slovenije.

beko.star

Lep pozdrav  ;D

Aleurie rhenana... osuške sem danes oddal na pošto, tako da jih boste kmalu dobili. Dodatnih fotografij pa žal nimam saj sem posnel samo eno. Če bodo gobe spet zrasle jih bom poslikal. Lepo prosim, če me obvestite za katero vrsto točno gre, ko boste preverili osuške.

Poovno pošiljam nekaj fotografij in vas prosim za pomoč pri določanju:

Na naslednjih treh fotografijah gre za isto koprenko, katere sliko sem poslal tudi prejšnjič,
mogoče bo iz teh slik bolje razvidno za katero koprenko gre:

In še ena slika kolobarnice... po klobuku je rahlo zelenkaste barve. Pri mlajših
primerkih pa je zelena barva izrazitejša:

lp
Blaž  ;D

Grega

Živjo!

Evo jst sm tudi bolj nov pri gobarjenju in še ne poznam lih dosti gob... tkole zadnjič sem našel tele lisičke (če sploh so lisičke), ki so v bistvu zelo podobne klasičnim le da so bolj oranžne (rastle so dokaj skupaj,  poleg klasičnih lisičk-tj bolj rumene barve, medtem ko so te korenčkasto oranžne)..

Upam da niso kašna zaščitena vrsta :)

Drugače pa me še zanima za tele spodnje slike..
1)

Za to me zanima če spolh spada pod glive.. sem jo pa že dostikrat opazil.
2)

3)
Je to hrastov ostrigar?

4

5)

Tej podobnih sem še veliko najdel (rumene , rjave, rdečkaste), pa me zanima kako določiti pri teh vrstah ali gre za užitno ali ne..?

Se opravičujem za kvaliteto slik, sem imel samo mobitel na izbiro.

Me pa še zanima kako to npr. da ni bilo nobenih jurčkov, glede na to da je bilo tistih z rdečkastim in rumenkastim betom zelo veliko, ampak zares veliko.. je možno da bi nekdo vse pobral ali pa je možno da trenutno še ni pravih pogojev?..

LP
Grega

jernej

Hvala G. Blaž. Gospoda Slavkota sicer trenutno ni, bodo pa na društvu sigurno shranini osuške. Tako da, ko bo utegnil bo gobo tudi verjetno mikroskopiral in vam sporočil rezultate in to za katero vrsto gre, če se bo dalo ugotoviti.

Ja nisem čisto prepričan, če so to iste koprenke kot zadnjič. Zadnjič je na sliki izgledal kobuček bolj masten oz. lepljiv, ta pa ima očitno suh klobuček. Koprenk je izredno veliko in mnogo jih je takšnih vijolčnih, tako da vam tako iz slike vsaj jaz ne znam svetovati. Tud za kolobarnico ne vem najbolje. Rečimo vretenasta kolobarnica (Tricholoma sejunctum), čeprav bo nekdo uporekal in rekel, da raste bolj pozno v jeseni. Pri gobah pač nikoli ne veš kdaj bodo zrastle. Lahko samo ugibaš.

jernej

Gospod Grega!

Tisto na prvih dveh slikah so lisičke (lisičke spoznmo po tem, da njihovo trosovnico sestavljajo žilam podobne tvorbe "žilice" in ne lističi kot npr. pri mušnicah ali dežnikih). Res je, da je to druga vsta lisičke; žametna lisička http://www.gobe.si/Gobe/CantharellusFriesii , ki je zaščitena in ponekod zelo redka in ogrožena, zato je po uredbi ne smemo nabirati. razen mogoče na zelo močnih rastiščih, kjer je je zares veliko. Pri tem pa pazimo, da nabiramo le večje primerke in da na rastišču ne delamo škode. Če pa vas pri tem početju zaloti inšpektor pa boste v vsakem primeru plačali kazen, saj je takšno dejanje kaznjivo.

Na ostalih fotografijah so:
čreslov cvet (Fuligo septica),
žametna podvihanka (Paxillus atrotomentosus)
hrastov ali jelkin glivec (Sparassis brevipes) oba sta zaščitena
zraščei mesnatovec (Albatrellus confluens) - užiten
rumena griva (Ramaria flava). Grive med sabo izjemno težko ločimo (zagotovo le z mikroskopom). Poleg tega tudi užitne vrste niso kaj prida, zato jih ne bi priporočal za nabiranje. Če že se nabirajo samo mladi trosnjaki, ki so živorumene barve ali bolj zlati (ne oranžni), saj med živorumenimi vrstami ni znanih strupenih vrst. Lahko se nabiraja tudi rdeča griva, ki je mlada bolj rdečkasta. Sicer pa vse grive delujejo kot odvajalo in pred uporabo jih je priporočljivo prekuhati in vodo odliti.

Jurčov ni veliko, ker ni pravih pogojev za njihovo rast. Sicer pa so glive izredno "samosvoje". Nikoli ne moreš vedeti kdaj bodo pognale trosnjake. Gobe tudi ne morejo biti vedno in vsako leto v enakih količinah. Tudi pri drevesih je isto. včasih je letina plodov večja, včasih pa izredno majhna, četudi so zadovoljivi pogoji.

Grega

Hvala Jernej za odgovor.

Žametnih lisičk je (na srečo) bilo tam kar zelo veliko, domov sem vzel zgolj nekaj primerkov :) No glavno da sedaj vem kako in kaj glede teh lisičk.

Škoda da je tisti Hrastov glivec zaščiten, k tko lepo zgleda :)

lp

gobarXXL

mogoče ve kdo katera goba je to?? sem iskal po knjigah pa je nisem našel..nabrana pa je bla blizu slov. bistrice danes 20.9.2008

slavko

Zelo verjetno ste našli grmovnato polževko (Hygrophorus arbustivus), http://www.gobe.si/Gobe/HygrophorusArbustivus.

Med polževkami ni strupenih vrst. Večina gob iz tega rodu je užitnih in okusnih, kot tudi ta vrsta, ki ste jo našli. Podobna je gozdna polževka (Hygrophorus nemoreus), http://www.gobe.si/Gobe/HygrophorusNemoreus, ki je prav tako užitna.

Lep pozdrav,
Slavko

gobarXXL

gobarXXL

dober dan, mene zanima katera goba je to. Upam na odgovor.

jernej

porhnjena livka - Clitocybe nebularis

andymann

pozdravljeni,

mi prosim pomagate determinirat dežnike na slikah:
1. ta dva sta čisto majhna premer klobuka okoli 4 cm, obroček se lahko premika

2. tudi ta dva sta bolj majhna, premer klobuka je okoli 5 cm, obroček kot da je nalepljen na bet, dišijo pa prijetno, kot orjaški dežniki.

3. ali so tile rdečeči dežniki?

hvala za pomoč.

slavko

Na prvih dveh slikah je zelo verjetno poljski dežnik (Macrolepiota excoriata), na zadnji pa rdečeči dežnik (Macrolepiota rhacodes).

Na srednjih slikah pa mislim da je rožnolistni kukmakovec (Leucoagaricus leucotithes).

Lep pozdrav,
Slavko