Katera goba je to?

Začel/a beko.star, 29 Maj 2007, 20:50

Prejšnja tema - Naslednja tema

beko.star

Lep pozdrav!

Danes sem v gozdu našel zelo veliko medlorumenih mušnic, med njimi pa sem našel še eno mušnico, ki jo ne znam določiti. Sklepam, da gre za Čokato mušnico ali za Rdečkasto mušnico ali pa celo za Panterjevo mušnico.
Po čem lahko prepoznam te tri vrste? Kaj so njihove glavne razlike?

prilagam še sliko... če jo kdo prepozna naj mi sporoči!

lp Blaž :)

Gregor

slavko

Na sliki je zelo verjetno Čokata mušnica (Amanita spissa). Ta je podobna Pegasti (panterjeci) mušnici (Amanita pantherina), vendar ima Čokata mušnica obroček nažlebkan, Pegasta pa gladkega.

Zdi se mi, da je na sliki obroček nažlebkan.

Na sliki ni vidno dnišče beta, ki je tudi pomembno za določitev Čokate mušnice. Panterjeva mušnica ima odebeljen bet, na betu so natrgani obročki ovojnice, dnišče pa ima "stopničke" kot da bi bet vtaknili v lupino. Dobro je viden rob lupine.

Čokata mušnica ima le odebeljen bet in ni roba lupine, saj je dnišče goloboko v tleh.

Če bi na ranjenih mestih mušnica pordečela, pa bi šlo za Rdečkasto mušnico, ki pa ima tudi nažlebkan obroček.

Pegasta (panterjeva) mušnica je strupena, Čokata mušnica je užitna, Rdečkasta mušnica (Amanita Rubescens) pa pogojno užitna in jo je pred uporabo treba prekuhati.

Lep pozdrav,
Slavko

cordyceps

Panterjeva mušnica ne može biti jer ona ima narebran rub klobuka i gladak vjenčiæ.
Na tvojoj se mušnici dobro vidi da nema narebran rub klobuka i da ima narebran vjenčiæ - znači mogu biti samo ili Čokata mušnica ili Rdečkasta mušnica. Po boji klobuka rekao bi da je Čokata mušnica - Amanita spissa.

beko.star

Lep pozdrav!

Najlepša hvala za vaše razlage! Če pa bom spat potreboval pomoč se pa spet oglasim!

Naj se še pohvalim, da sem danes dobil prvega Jurčka (Boletus edulis)!
Pred približno stotimi leti je nek sosed iz Amerike prinesel Tiso (sadike), posadil jih je po travniku... Danes pa je tam gozd, kjer rastejo orjaške tise. Na tem mestu sem danes dobil Jesenskega gobana. Tukaj še nikoli ni zrastel noben goban... in tudi pomlad ni ravno čas za Jesenske gobane, se vam ne zdi? 

cordyceps

Ponekad se Boletus edulis zna pojaviti i u proljeæe, što su rijeði slučajevi. Ali je moguæe. Pogotovo ove čudne godine je sve moguæe. :o
Meni je i čudno što raste u mikorizi s tisami (Taxus), zato jer za takav podatak još nisam čuo.
Ako imate sliku toga Boletusa edulisa, pošaljite ju.

beko.star

lep pozdrav!

Tudi sam še nisem nikjer zasledil tega podatka... glede na to, da tam ne raste nobeno drugo drevo razen Tise je to najverjetneje mogoče.

ni ravno najlepša slika :(
v ozadju pa je deblo Tise.

cordyceps

Onda izgleda da se Boletus edulis može prilagoditi i tisama.
Ako može rasti uz smreke (Picea) i jele (Abies), onda možda
i nije tako čudno što ulazi u mikorizu i s tisama.

Gregor

Citat od: beko.star dne 30 Maj 2007, 14:51
Naj se še pohvalim, da sem danes dobil prvega Jurčka (Boletus edulis)!... in tudi pomlad ni ravno čas za Jesenske gobane, se vam ne zdi?                           

To je verjetno poletni goban, http://www.gobe.si/Gobe/BoletusAestivalis

beko.star

Lep pozdrav!

Tudi sam sem mislil, da sem našel Poletnega gobana... ko pa sem ga odtrgal pa sem spoznal, da sem našel Jesenskega gobana (100 %)!

beko.star

Lep pozdrav vsem gobarjem   ;)

Letošnja gobarska sezona je odlična! Danes sem se sprehodil po gozdu in našel 3 kilograme lisičk, nekaj Poletnih in Jesenskih gobanov, nekaj golobic in ostrigarje.
Prosim, če mi lahko kdo pove katere ostrigarje sem našel.

Prilagam še nekaj fotografij, ki sem jih posnel. Med njimi so tudi fotografije Jesenskega gobana (pri nas so te dni na veliko pognali, kar je zelo nenavadno za ta čas).

Poletni goban

Poletni goban

Poletni goban

Poletni Goban

Jesenski goban

Jesenski goban

Navadna lisička

Navadna lisička

Navadna lisička

LP Blaž :p

trobentica

beko.star ti pa si imel srečo, da si tolko gobanov in lisičk našel.....zelo lepe fotke

slavko

Spoštovani Blaž,

našli ste Poletnega ostrigarja (Pleurotus pulmonarius) http://www.gobe.si/Gobe/PleurotusPulmonarius. Mlad je užiten.

Lep pozdrav,
Slavko

beko.star

Lep pozdrav vsem gobarjem... in ostalim :)

Spet sem naletel na gobo, ki jo ne poznam... v bistvu jo nisem videl še nikoli prej. Kot ponavadi sem jo slikal in se obrnil na vas, da mi svetujete.
Primerki, ki sem jih našel so bili zelo majhi (na prvi fotografiji sta gobi veliki približno 2cm, na drugi pa je goba nekoliko večja 5cm). Trosovnica je rumena, bet je rumen in v spodnjem delu rdeč, površina klobuka pa je lisasta...nekakšen vzorec, podobno kot pri Veličastnem kukmaku. Ob prerezu pa meso postane modre barve, reakcija je zelo hitra in zelo močna.

Še nekaj današnjih fotografij:

Modrikasta golobica

Poletni ostrigar

Poletni ostrigar

Poletni ostrigar

lp Blaž :p

cordyceps

Citat od: beko.star dne 26 Junij 2007, 21:30
Lep pozdrav vsem gobarjem... in ostalim :)

Spet sem naletel na gobo, ki jo ne poznam... v bistvu jo nisem videl še nikoli prej. Kot ponavadi sem jo slikal in se obrnil na vas, da mi svetujete.
Primerki, ki sem jih našel so bili zelo majhi (na prvi fotografiji sta gobi veliki približno 2cm, na drugi pa je goba nekoliko večja 5cm). Trosovnica je rumena, bet je rumen in v spodnjem delu rdeč, površina klobuka pa je lisasta...nekakšen vzorec, podobno kot pri Veličastnem kukmaku. Ob prerezu pa meso postane modre barve, reakcija je zelo hitra in zelo močna.

Mislim da bi to mogli biti mladi spreminjavi gobani -  Boletus pulverulentus