ŠTOROVKE ALI KAJ DRUGEGA ZA VLAGANJE?

Začel/a dLOOK, 20 September 2012, 13:48

Prejšnja tema - Naslednja tema

dLOOK

Pozdravljeni,
priložil bom fotografiji, za kar sem najprej mislil, da so štorovke in so se mi že cedile sline, kako jih bom vložene mastil pozimi, sedaj pa malo preglejujem opise gob na vaši strani,pa mi veselje malo pojenja.
Kakorkoli, za kakšno pomoč bi bil zelo hvaležen.
Nabrane so bile v velikih šopih na in ob štoru - žal ne vem, za kakšno drevo gre. Steblo je svetlorumenkasto do rjavkasto, velikosti tudi do 10-12 cm in širine do 0,5 cm. Klobučki so bili vlažni do mastni, sedaj po 2 urah niso več, so pa lepe svetlo rjavkast barv, ki se preliva bolj proti rumenkasti, ko se klobuk stika s steblom.

matjazz

Ni ravno terna. Opečnata žveplenjača. Prekuhana sicer užitna, ampak ne preveč dobrega okusa.
Ne pa se zanašat na ta odgovor, nisem določevalec.

slavko

Bo kar držalo, da je na sliki opečnata žveplenjača (Hypholoma sublateritium), ki je pogojno užitna. Kot je zapisal matjazz ni preveč okusna.

Lep pozdrav,
Slavko

dLOOK

#3
Hvala vama, sem še sam malo pregledal in so popolnoma enake, kot tiste na fotografiji ga. Sabine Mali, ki je objavila fotografije na vaši strani pod omenjeno vrsto gob.

Sem pa navdušen nad vašo stranjo, urejenostjo le-te, in ker sem Mariborčan, bi se želel tudi včlaniti.


Ko smo že pri razpoznavanju, bi me še lahko kdo usmeril, kam bi lahko tole gobo razvrstil. Kar nekaj sem jih videl v gozdu. So praktično celotne rumeno-oker barve - mene spomnijajo na kakšnega jurčka. Kaj pa vi mislite?


slavko

Seveda se lahko včlanite. V ponedeljek bomo na Preradovičevi 1, ob 18.00 uri, ko imamo mikroskopiranje. Lahko prinesete tudi gobe, ki ste jih nabrali, pa vam jih pomagamo določiti.

Lep pozdrav,
Slavko