Katare gobe so to?

Začel/a bojan, 17 September 2012, 08:45

Prejšnja tema - Naslednja tema

slavko

bojan, golobice od zgoraj navzdol:
- trda golobica (Russula lepida),
- češnjeva golobica (Russula sanguinaria),
- škrlatna golobica (Russula krombholzii),
- verjetno krhka golobica (Russula fragilis),
- sivomodra golobica (Russula parazurea),
- brezovinska golobica (Russula betularum).

Lep pozdrav,
Slavko

vouhca

Res hvala za vaš odgovor. Vaša spletna stran je enkratna.
Dobro poznam le kakih 10 vrst gob in prinešene gobe raje proč vržem.  Posebno ker te polževke ne dišijo preveč lepo, ko jih skuhaš v vodi.
Kar nekaj primerov zastrupitve z zeleno mušnico poznam,ki so končali v bolnišnici, potem ko so jedli že pripravljene panirane "marele", prinešene od soseda...
Lep dan s prašnico izpod Debelega vrha,
Vouhca

bojan

Zanmiva me, katere vrste gob so na priloženih posnetkih.

Za odgovor se vam že vnaprej lepo zahvaljujem.

LP.

slavko

Od zgoraj navzdol:
- kraljevi goban (Boletus regius)
- lepi goban (Boletus pswudoregius)
- rdečerumeni goban (Boletus rhodoxanthus)
- rdeča polstenka (Xerocomus rubellus)
- mislim, da je milnata kolobarnica (Tricholoma saponaceum)
- verjetno usnjasta golobica (Russula integra)

Lep pozdrav,
Slavko

vouhca

Danes pred Rakitno sva v pol ure nabrala dve košari sirovk in polževk, par štorovk - večina je bila že močno prevelikih, gobanov ni bilo, ostalih gob razen zelene mušnice pa žal nisva poznala. Ker sem sveža gobarka, me je množica različnih gob osupnila.
Prilagam nekaj slik in lepo prosim za identifikacijo. Izjemno lepe so bile povsem vijolične gobe, tudi bet je bil ob prerezu povsem vijoličen, potem je potemnel. Na zgornji tretjini beta je komaj opazen oranžen obroč - kot bi jo nekdo posul z oranžnim prahom, vonj me spominja na vonj kukmaka. Klobuk je na otip žameten !
Potem sem našla gobo z rjavim,dokaj sluzastim klobukom, katere lističi in meso v sredini je bilo blede vijolične barve. Pa cel kup nekakšnih trobent žoltooranžne barve, ko je posijalo sonce so bile zelo lepe. Pa večje bele gobe s podvihanim robom, ki so rasle skoraj v zemlji, pa male gobice z rjavim spodvihanim sluzastim klobukom prevera do dva cm...
Marsikje so bila tla posuta z malimi grivami - kot bi bila kosmata. Žal sem imela s seboj le telefon za slikanje.

vouhca

Dodajam še preostale slike in se zahvaljujem za čas in voljo.
LP
Vouhca

slavko

vouhca, na prvih treh posnetkih je vijoličasta koprenka (Cortinarius violaceus), užitna. Sledita dva posnetka ozkolistne golobice (Russula chloroides), užitna, na zadnjem posnetku pa je smrekova sirovka (Lactarius deterrimus), užitna.

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

vouhca, na prvem posnetkuje uhati drhtavež (Tremiscus helvelloides), užiten, sledita dva posnetka osmojene kolobarnice (Tricholoma ustale), nato pa posnetki ene od koprenk (Cortinarius). Težko je reči katere natančno, verjetno kafrna koprenka (cortinarius camphoratus), neužitna.

Lep pozdrav,
Slavko

LK

Pozdravljeni

Prosim za identifikacijo teh gob..

1. slika: Brezov ded?


2-4 slika: žametni goban




najlepša hvala

slavko

#39
Glede na oražnorjavo barvo beta in ne preveč črne kosmiče sklepam, da ste našli hrastov turek (Leccinum quercinum), ki je užiten, kot vse druge vrste turkov. Na naslednjih fotografijah pa je svinjski goban (Boletus luridus), pogojno užiten, saj je lepo vidna izrazita mrežica na betu.

Lep pozdrav,
Slavko

LK

aha.Hvala za odgovor.

1. Hudimana. Predvideval sem da je brezov ded, ker sem šel namenoma na območje, kjer naj bi rasli brezovi dedi (pa še breze so bile:))...letos sem ji prvič nabiral in glede na ostale informacije sem bil siguren da gre za brezovega deda. Čisto mogoče je, da gredo ljudje tja po brezove dede, domov pa nosijo hrastove turke..hmmm

2. Svinjski goban. Res je. Ne žametni goban - sem tudi sam predvideval da je svinjski zaradi strukture beta, vednar ne vem zakaj sem napisal žametni..

hvala za odgovor

LK

Malo sem še pobrskal po spletnih straneh, ker sem še vedno v dilemi, da so to hrastovi turki, ker tam ni bilo nobenega hrasta. Našel sem jih v brezovo-smrekovem gozdu, zelo verjetno je bila kje tudi kakšna trepetlika, na kar žal nisem bil pozoren. Glede na to, da meso ob prerezu postane modro-vijoličasto, bi lahko to bili trepetlikovi turki ali lisičji turki (čeprav ni bil borov gozd).

Turki naj bi bili vsi užitni, vendar za trepetlikave turke tudi piše, da surovi povzročajo sindrom surovih gob. Ne bi se igral s tem...
Me pa zelo zanima kako ločit med temi tremi vrstami turkov (hrastov, lisičji, trepetlikov), da bom tudi sam v prihodnje bolj siguren, kaj sploh nabiram.

Hvala za odgovore in pomoč.

slavko

#42
Tisti največji od turkov na posnetku ima svetel bet, brez črnih kosmičev, kar je značilno za trepetlikov turek (Leccinum aurantiacum). Zato je možno, da ste našli to vrsto. Prepričan sem, da ne uživate surovih gob. Trepetlikovi turki pa niso tako strupeni, da bi zaradi tega bili v skrbeh.

Treteplikov turek: bet močan, belkast, sprva pokrit z belimi luskicami, ki kasneje postanejo rahlo rjavkaste in šele pri zelo starih gobah so vršički lusk nekoliko črnikasti.
Hrastov turek: bet valjast, pogosto ukrivljen, poln, trd, proti dnišču je nekoliko razširjen, luskast, z rdečkastim nadihom, bele luskice sčasoma porjavijo, dnišče pa ima pogosto zelenkaste lise.
Lisičji turek: bet belkast, v dnišču prekrit z rjavimi do črnimi kosmiči, ob dotiku sčasoma spremeni barvo, proti zgornjemu delu beta posivi ali počrni z vijoličnim odtenkom, v dnišču pa pomodri, je valjast do stožčast.

Lep pozdrav,
Slavko

bojan

Zanima me, katere gobe so na priloženih slikah.

Za odgovor se vam že vnaprej zahvaljujem.

LP.

slavko

Na vseh slikah so golobice (Russula). Od zgoraj navzdol so najverjetneje:
- queletova golobica (Russula queletii)
- ustrojena golobica (Russula alutacea)
- olivna golobica (Russula olivacea)
- gabrova golobica (Russula carpini)
- obledela oblika škrlatne golobice (Russula krombholzii fo. depallens)
- sivomodra golobica (Russula parazurea)

Lep pozdrav,
Slavko