Katare gobe so to?

Začel/a bojan, 17 September 2012, 08:45

Prejšnja tema - Naslednja tema

bojan

Zanima me, katere gobe so na priloženih slikah.

Za odgovor se vam že vnaprej zahvaljujem.

Lep pozdrav
Bojan

slavko

bojan, od zgoraj navzdol najverjetneje:
- školjkasta strnjenka (Panus conchatus), neužitna,
- strupena čeladica (Mycena rosea), strupena,
- črnomodra rdečelistka (Entoloma serrulatum), strupena,
- (če ima pecelj) oranžna pecljatovka (Sowerbiella imperialis), užitnost neznana,
- koničasta vlažnica (Hygrocybe cinica), strupena,
- pripognjena čeladica (Mycena inclinata), neužitna.

Lep pozdrav,
Slavko

jceh

Mene pa zanima kateri dve gobi sta to:

slavko

Mislim, da sta obe gobi iz rodu golobic (Russula). Spodnja je zelo verjetno modrikasta golobica (Russula cyanoxantha), ki je užitna. Pri zgornji je premalo podatkov za določitev vrste. Golobice, ki ne pečejo, so užitne.

Lep pozdrav,
Slavko

winni

Zdravo.
Ve morda kdo kateri sta gobi na levi strani slike? Naprej sem mislil da sta kakšna vrsta prašnic, vendar nista nič podobni prašnicam (na levi strani slike).

slavko

Tri gobe na levi strani posnetka so kukmaki (Agaricus). Nekoliko premajhni so še za zanesljivo določitev.

Lep pozdrav,
Slavko

bezen

slavko

Na posnetku sta gobi iz rodu koprenk (Cortinarius). Ker sta še majhni, določitev ni najbolj sigurna. Verjetno gre za šarasto koprenko (Cortinarius varius). Če koprenk ne poznate, predlagam, da ste previdni, ker je med njimi veliko strupenih.

Lep pozdrav,
Slavko

klementina

Sem v dvomih...naj bi bile štorovke. Odprti klobuki imajo premer do 5cm, zaprti pa med 0,5 do 2 cm. Trosi so rumeno zelene barve. Na drugi sliki naj bi bil maveljček - a je užiten?
Prosim za pomoč. Hvala.

slavko

Na prvem posnetku od zgoraj navzdol so sivorumene mraznice (Armillaria mellea), ki so pogojno užitne (vreti morajo vsaj 5 minut). Sledi posnetek na katerem je kozjenogi ščitar (Scutiger pes-caprae), po domače kozji parkelj, ki je užiten.

Lep pozdrav,
Slavko

klementina

Hvala lepa za odgovor. Mi rečemo drugi gobici maveljček. No sedaj vemo še pravo ime :)

lp

klementina

Danes sem dobila še eno gozdno bero od fanta domov na mizo... zraven poznanih gobic so bile tudi te na spodnji sliki. Katere gobice so to? Klobuki so veliki od 1 do 5 cm. Hvala. Lp

slavko

Na posnetku so rumeni ježki (Hydnum repandum), ki so užitni. Pred uporabo je treba odstraniti bodičke, ki so na spodnji strani klobuka. Sicer bolj  grenijo.

Lep pozdrav,
Slavko

bojan

Zanima me, katere gobe so na priloženih slikah. Posnetki so nastali v letošnjih jesenskih mesecih.

Za odgovor se vam že vnaprej zahvaljujem.

Lep pozdrav
Bojan

slavko

Od zgoraj navzdol najverjetneje:
1. vrsta črnivke (Psathyrella). Mislim, da je Psathyrella longipes
2. in 3. medla mlečnica (Lactarius pallidus)
4. zažetototrosni dežniček (Lepiota ventriospora)
5. višnjeva golobica (Russula turci)
6. žleborobi korenovec (Gymnopus aquosus)

Lep pozdrav,
Slavko