Katare gobe so to?

Začel/a bojan, 17 September 2012, 08:45

Prejšnja tema - Naslednja tema

bojan

Zanima me, katere gobe so na priloženih slikah. Ali sta na sliki pod št. 6 še vedno hrastova turka, čeprav sta precej temnejša od drugih hrastovih turkov? Najdena sta bila v hrastovem gozdu.

Za odgovor se vam že vnaprej zahvaljujem.

LP.

slavko

Od zgoraj navzdol: so najverjetneje
- modrikasta golobica (Russula cyanoxantha)
- jagodna golobica (Russula paludosa)
- temnoškrlatna golobica (Russula fuscorubra)
- trda golobica, zbledeli različek (Russula lepida var. speciosa)
- slanikova golobica (Russula xerampelina)
- nekoliko starješa in posušena hrastova turka (Leccinum quercinum)

Lep pozdrav,
Slavko

bojan

Zanima me, katere gobe so na priloženih slikah.

LP.

slavko

Skledice in njim podobne gobe je po slikah težko natančno določiti, ker so si nekatere zelo podobne. Zato bom ocenil kaj bi lahko bilo. Od zgoraj navzdol:
- oslovsko uho (Otidea onotica)
- aleuria rhenana
- sočna skledica (Peziza succosa)
- raznolična skledica (Peziza varia)
- rjavi belotrosnik (Gyroporus castaneus)
- svetla podvrsta žametastega gobana (Boletus erythropus ssp. discolor)

Lep pozdrav,
Slavko

bojan

Lep pozdrav
Bojan

slavko

Od zgoraj navzdol so najverjetneje:
- na prvih dveh posnetkih karbolni kukmak (Agaricus xanthoderma)
- sledi velikotrosni kukmak (Agaricus macrosporus)
- Agaricus subrufescens
- hrapava trnovka (Echinoderma asperum)
- čokati kukmak (Agaricus macrocarpus)

Lep pozdrav,
Slavko

firbec

Pozdravljeni,
katera goba pa je tole? Najdena je zraven štora ob robu gozda na Zaplani.

Vnaprej najlepša hvala za pomoč!

bojan

Lep pozdrav
Bojan

slavko

firbec, na posnetku je jesenski loputar (Helvella crispa), užiten.

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

bojan, od zgoraj navzdol:
- morda dvoletni polluknjičar (Abortiporus biennis), če ima luknjičasto trosovnico
- navadna ledenka (Pseudohydnum gelatinosum)
- sivi zajčki (Lyophyllum fumosum)
- rjavi zajčki (Lyophyllum decastes)
- užitne sirovke (Lactarius deliciosus)
- smrekove sirovke (Lactarius deterrimus)

Lep pozdrav,
Slavko

firbec

Super, hvala!
So bili na Wikipediji površni? "Jesenski loputar je strupen. Raziskave so pokazale, da vsebuje metilhidrazin, ki lahko sporadično povzroči hudo zastrupitev in je morda tudi karcinogen." (http://sl.wikipedia.org/wiki/Jesenski_loputar)

(Hm, še z angleške: "Although some guidebooks list this species as edible, the genus is now regarded with suspicion by many. Research has established this species contains methylhydrazine, which can cause severe sporadic intoxications, and may be carcinogenic. It has been reported to cause gastrointestinal symptoms when eaten raw.")

slavko

Glede užitnosti pri gobah je precej različnih stališč. Raziskovanje snovi v gobah postaja zmeraj bolj dovršeno, zato se spreminjajo tudi opisi užitnosti. Pri viru, ki ga omenjate, je navedeno, da jesenski loputar povzroča prebavne motnje, če ga uživamo surovega. Tak status imajo pogojno užitne gobe. Ko jih dobro prekuhamo in tekočino odlijemo, se izloči večina termolabilnih strupenih snovi in goba ni več strupena.

Pri nekaterih vrstah lahko zaporedno uživanje večjih količin (več kot pol kilograma dnevno po osebi) povzroči zastrupitev, tudi smrtno. To so ugotovili pri zelenkasti kolobarnici (Tricholoma equestre), po domače vitezovki, ki je zmeraj veljala za užitno. Ni pa poročil, da bi občasno uživanje te vrste povzročilo težave.

Na splošno gob naj ne bi uživali v prevelikih količinah in ne prepogosto. Če boste uživali tu in tam manjše količine, ne bo težav.

Meni je jesenski loputar okusen in si ga občasno privoščim, seveda prekuhanega. Odločitev za uživanje jesenskega loputarja pa prepuščam vam.

Lep pozdrav,
Slavko

firbec

Najlepša hvala za izčrpen in poučen odgovor!

pipo

Pozdravljeni!

Zanima me za katere vrste kolobarnic gre na spodnjih treh slikah (zimsko ali milnato)? Je zelo pogosta v listnatem gozdu in raste v skupinah!

Katera vrsta gobana je na zadnjih treh slikah? Klobuk je svetlo rjave barve, trosovnico ima rumeno, bet pa je mrežast, pri vrhu rdeče in proti dnu vijoličaste skoraj rjave barve! Našel sem ga v listnatem gozdu, ima izredno oster vonj!

Hvala za vaš odgovor!

Milan

slavko

Mislim, da ste našli belorjavo kolobarnico (Tricholoma albobrunneum), ki je strupena. Goban pa bo glede na močan vonj najverjetneje dišeči goban (Boletus fragrans), ki je užiten in zaščiten.

Lep pozdrav,
Slavko