Katere gobe so to?

Začel/a bojan, 13 September 2012, 12:02

Prejšnja tema - Naslednja tema

BarbaraKočevar

Pozdravljeni,

kot prvo najlepša hvala za odgovor, sem pa poslikala še enkratin prilagam še novi fotografiji. Glede tistega zelenega deda, ta goba ko jo imam jaz ima veliko bolj ozko in dolgo steblo, ki kar močno pomodri ko ga prerežeš (malce je videt na sliki).
Tukaj pa je še povezava do novih slikic https://www.dropbox.com/sh/qfmbdkgqor45nen/5cnuM88Mqb (oranžna ima klobuk kar močno spodvihan - je tudi vidno na slikici).

Hvala in lp

slavko

Pri dedih in turkih je tako, da imajo mladi debel bet, kasneje pa se bistveno stanjša. Če ste dedka našli v bližini brez, bi lahko bil modrinasti ded (Leccinum thalassinum), ki je tudi užiten, vendar na rdečem seznamu, saj je redek. Turek pa je trepetlikov.

Lep pozdrav,
Slavko

BarbaraKočevar

Ojoj, pa je res bil pod brezami, samo vsako leto jih je vsaj 50 na tem mestu, rastejo kot nori, pa tudi drugače sem take opazila v gozdu (Bela krajina)) in jih je precej :) (letos sem se spravla pa povprašat kako in kaj glede njih).
Naložila sem še eno slikico v album, ki mi je zanimiva saj so gor neke zeleno/modre gobice, niti centimeter premera, mogoče veste kaj bi bilo to?
Zelo lepo od Vas da si vzamete čas in odgovorite na vprašanja! lp

Lukap8

Mogoče veste kaj več o tej gobi ???
Luka Prezelj

slavko

#19
BarbaraKočevar, prosim vas, če nam na naš e-mail, gdlmb1@gmail.com, lahko pošljete nekaj fotografij tega deda. Zraven nam še sporočite vaše podatke, da vas navedemo kot avtrorico.

Na fotografiji na deblu sta dve vrsti gob. Tista, ki je podobna grivi (medvedjim tačkam), je cvetoča grmulja (Atromyces pyxidatus), neužitna. Tiste drobne zelene pa so zeleni zelenivci (Chlorociboria aeruginosa), neužitni.

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

Lukap8, mislim, da ste našli škrlatnega gobana (Boletus rhodopurpureus), ki je pogojno užiten.

Lep pozdrav,
Slavko

Lukap8

Citat od: slavko dne 16 September 2012, 12:45
Lukap8, mislim, da ste našli škrlatnega gobana (Boletus rhodopurpureus), ki je pogojno užiten.

Lep pozdrav,
Slavko

Hvala g.Slavko imam še nekaj zanimivih gob pa vas bom tekom tedna še malo zaposlil če lahko hehe :)
Se vam zelo zahvaljujem!!!!
Luka Prezelj

sajko

Živjo,
potreboval bi še eno strokovno mnenje. Na sprehodu po pašniku sem našel spodnje gobe. Po obliki in rastišču mislim da so travniški kukmaki oz šampinjoni, vendar imajo klobuček rahlo bolj luskast kot gojeni, pri katerih je čisto gladek. Starejši jih nabirajo, jaz pa se raje prepričam če tukaj :)
Zahvaljujem se vam za odgovor, Nejc.

BarbaraKočevar

Za te kukmake - s sestro smo jih našle zadnjič na travniku, pa so bili zelo veliki in meni osebno so kar smrdeli, tako da sem jih označila za karbolne kukmake in jih vrgla na gnoj. Travniški kukmaki so majčkeni, ja še nism vidla tak velkega premera, pa tudi dost hitro se zravnajo. Pravi kukmak meni osebno diši zelo lepo, karbolni pa mi prav smrdi.
LP

slavko

sajko, na sliki so najverjetneje travniški kukmaki (Agaricus campestris), ki so užitni. Preden jih pobirate, morate preveriti ali je travnik onesnažen ali ne, saj gobe posrkajo s tal vse snovi, tudi strupe, pesticide, težke kovine in podobno.
Pri kukmakih je treba preveriti tudi barvo v dnišču beta. Če rumeni, gre za neužitne in strupene vrste, če rdeči, pa za užitne.

Lep pozdrav,
Slavko

matjazz

zdravo!
Prosim za determinacijo :)

1.) tobačni trosni listi
3.) 900 m nadmorske višine

Tič

Kolega mi je poslal tole fotografijo zanimivih gobanov. Določil sem jih kot "Kraljevi goban - Boletus regius". Seveda s pripombo "verjetno je ...".




Ali sem pravilno določil?

L. P.: Tič

anica

LP vsem gobarjem! Hvala vsem, ki objavljate čudovite slike, predvsem g. Martinu, Gobarju666 in Samanti. Včasih mi pomagate do lepih sanj.
Zvečer pogledam slike in ponoči vidim rjave klobučke. Pri nas v Prekmurju je namreč v gozdovih žalost. Ko bi zrasla vsaj ena strupena goba!
Nič, čisto nič. Res ni bilo dežja skoraj 3 mesece, zdaj je pa precej mokro, pa kljub temu nič. Verjetno je še prehitro, pa ne mislit, da ne vem
izračunat koliko dni po dežju začnejo rasti jurčki, saj sem kar nekajkrat ujela prvi dan rasti. Neučakana sem kot vsi gobarji, hudo je, ko ti še
pri poročilih poročajo o vrhuncu gobarske sezone, jaz pa pridem iz gozda in sem tri dni v šoku!

LP A.

slavko

tič, lahko bi bil kraljevi goban, a se mi zdi nekoliko premalo rdeč. Preverite če spremeni barvo. Kraljevi goban je ne spremeni. Če bolj ali manj modri, je lahko tudi rumeni goban (Boletus appendiculatus), ki je tudi užiten.

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

matjazz, od leve proti desni:

Mislim, da je zaobljena kučmica (Galerina uncialis), ker ima tako zaobljen klobuček, neužitna. Druga je najbrž rdečkasta bledivka (Laccaria laccata), užitna, tretja pa predirna plamenka (Gymnopilus penetrans), neužitna.

Lep pozdrav,
Slavko