Determiniranje 2012

Začel/a Lemedis, 01 Januar 2012, 18:37

Prejšnja tema - Naslednja tema

lelaivan

In seveda ali so užitne.Hvala

Nagi Bator

#706
@lelaivan
Če imajo luknjičasto trosovnico in dnišče beta rumenkasto, gre za Kozjenoge mesnatovce. Užitni.

TarPiee

Pozdravljeni, vprašala bi za te gobe, ki so v mešanem gozdu v bližini našega kraja izredno pogoste, v skupinah ponavadi okoli iglavca. V prerezu ne spremenijo barve, niti ne izločajo mlečka. Klobuki imajo premer največ 7-8cm.


TarPiee

Katera goba bi bila pa to? Največkrat raste le po ena goba, v bližini smreke, blizu debla. Klobuki so v premeru do 8 cm, na klobuku pa je 'narisan' krog temnejše barve.





Ta goba je iz istega mešanega gozda, so pa večje, okoli 10 cm premera. Ta je že starejša in ima temnejšo trosovnico.



In še to - je kaka nevarnost, da bi bila manjša dežnika na desni strani slike zamenjana za kaj drugega (strupenega)? V bližnjem gozdu pogosto vidim dežnike manjše rasti. Vedno preverim za odstranljiv/premakljiv obroček.   


som

Pozdrav

Saj so to užitni sivi zajčki?
hvala
lp








slavko

6ar, na vaše vprašanje je težko odgovoriti popolnoma eksaktno. Možnost zamenjave zmeraj obstaja. Za polževke velja:

- so večinoma odlične užitne gobe, ki jih srečamo že kmalu po odtajanem snegu, bogata jesenska bera pa se konča z nastopom zime.
- Največ vrst uspeva v jeseni, ko je gozd radodaren tudi z drugimi gobami, ki so povprečnim ljubiteljskim gobarjem bolj znane, zato polževke običajno ostajajo nedotaknjene.
- Te mesnate gobe odlikuje krhko in lažje prebavljivo meso, skozi katerega zdrkne nož kot po maslu.
- Spoznamo jih po debelih, razmaknjenih lističih, ki radi potekajo po betu navzdol.
- Nekatere vrste so precej zajetne in uspevajo v kolobarjih, srečamo pa se tudi z drobnimi gobami in so vse večinoma užitne.
- Redko naletimo na grenko vrsto, neprimerna za jed je prelčeva polževka (Hygrophorus cossus), zaradi neprijetnega vonja.
- Paziti moramo pri belih vrstah, da ne bi namesto polževk nabrali livke, ki imajo tanjše in gostejše lističe.
- Več vrst polževk je močno sluzavih, vse pa imajo bel trosni prah, po čemer jih ločujemo od slinarjev s črnimi trosi.

Upam, da bo sedaj malo lažje.

Lep pozdrav,
Slavko


slavko

lelaivan, na posnetkih so kozjenogi mesnatovci (Albatrellus pes-caprae), užitne in okusne gobe. Pred uporabo s površine klobuka postrgate temno rjave luskice. Uporabljajte le mlade primerke, ker so stari preveč žilavi.

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

TarPiee, od zgoraj navzdol:
- podvihana kolesnica (Lepista inversa), užitna
- na naslednjih dveh posnetkih je navadna podvihanka (Paxillus involutus), smrtno strupena
- sledi vrsta koprenke (Cortinarius); težko rečem katera, ker je prestar primerek
- na koncu je orjaški dxežnik (Macrolepiota procera), užiten.

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

som, žal na posnetkih niso zajčki (Lyophyllum), ampak en od različkov milnate kolobarnice (Tricholoma saponaceum), ki je sicer pogojno užitna, vendar za uživanje ni primerna.

Lep pozdrav,
Slavko

TarPiee

#714
Hvala Slavko, me je čisto prestrašila smrtno strupena Paxillus involutus! Roke sem si po fotografiranju dobro umila, prinesla pa sem jo v isti košari kot tiste tri marele. Ne vem, kako se strup pri gobah prenaša... Je recimo že to dovolj, da so se marele dotaknile tako strupene gobe, čeprav jedli nismo nobenih iz te košare. (Malo pretrašena, ampak raje se prepričam:)

slavko

Brez skrbi. Pri naših razstavah gob ves dan prijemljemo smrtno strupene gobe in jih kažemo obiskovalcem. Tudi če so pomešane z drugimi užitnimi vrstami v košari, se strup ne prenese nanje. Nevarno pa je, če gobo zaužijete.

Navadno podvihanko (Paxillus involutus) so dolgo imeli za užitno in neškodljivo gobo. Zato v starih gobarskih knjigah te gobe ne bodo označene kot smrtno strupene. Sčasoma pa so začeli opažati, da so se po uživanju gob pričeli pojavljati smrtni primeri.

Po večkratnem uživanju navadnih podvihank se je pri posameznikih razvila preobčutljivost za kemično sestavino "difenilciklopepton" v gobah, ki jo imenujejo "involutin". Na to sestavino se organizem odziva z izdelovanjem protiteles, hemolizinov.

Približno eno uro po jedi se pojavi slabost z bruhanjem. Pri ponovnem obroku so težave hujše, pridružijo se bolečine v predelu ledvic. Seč postane krvav zaradi raztapljanja rdečih krvnih telesc (hemolize). Prvi primeri, ki so jih opisali, so se kančali s smrtjo zaradi prenehanja delovanja ledvic.

Lep pozdrav,
Slavko

TarPiee

Hvala Slavko, ko ste povedali, da je navadna podvihanka tako strupena, sem prebrala članek na Wikipediji in je res fascinantno, da strup deluje na tak način, kot avtoimunska reakcija. Piše,da je leta 1944 zaradi te gobe umrl nemški mikolog, pred tem so jih v srednji Evropi celo jedli kot užitne ...


TarPiee

#718
Citat od: TarPiee dne 20 Oktober 2012, 19:25
Ta goba je iz istega mešanega gozda, so pa večje, okoli 10 cm premera. Ta je že starejša in ima temnejšo trosovnico.




Citat od: slavko dne 20 Oktober 2012, 22:34
TarPiee, od zgoraj navzdol:
- sledi vrsta koprenke (Cortinarius); težko rečem katera, ker je prestar primerek
Lep pozdrav,
Slavko

Kako vemo, da gre za koprenko in ne golobico? Kaj so splošni znaki, da eno ali drugo izločimo? Pri mladi koprenki bi se videla koprena, pri moji odrasli je seveda prepozno.

Pa še to: v knjigi pri nekaterih gobah piše, da je meso pekoče, kislo... Ali se okuša surovo gobo? Kako se to naredi, da ni nevarno?

lelaivan


Slavko,Nagi Bator hvala vama za odgovor.Lp