Determiniranje 2012

Začel/a Lemedis, 01 Januar 2012, 18:37

Prejšnja tema - Naslednja tema

slavko

Nagi Bator, je vijoličasta kolesnica (Lepista nuda). Meni je okus všeč.

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

nebivedu, goba na posnetku je najverjetneje poprhnjeni polstenec (Boletellus pruinatus), ki je užiten.

lep pozdrav,
Slavko

nebivedu

slavko, kolikor berem opis od poprhnjenega polstenca, bi skoraj zagotovo znala biti ta.
To gobo sicer srečavam bolj poredko, gobarim pa na višini od 1100m pa tam do 1300m.
Je možna kakšna usodna zamenjava? Kako je s to modro-zelenkasto barvo, jo izgubi pri kuhanju? Rad bi kakšno mlado vložil ali pa jo dal v skrinjo.
Nekateri pač pobiramo ostale gobe ker jurčkov ne vidimo :)

LP in hvala!

slavko

Pri gobah, ki imajo belo, rumeno ali zeleno trosovnico iz cevk, je najbolj usodno to, da najdete vrsto, ki greni. Zato je smiselno takšne vrste pred uporabo preveriti.

Lep pozdrav,
Slavko

nat

Pozdravljeni,

zanima me, če sem prav določila tele gobice:

oslovska ušesa

Oslovsko uho by natalija2006, on Flickr

Oslovsko uho by natalija2006, on Flickr

Peckova ježevka

Peckova ježevka by natalija2006, on Flickr

Peckova ježevka by natalija2006, on Flickr

bezgova uhljevka

Bezgova uhljevka (judeževo uho) by natalija2006, on Flickr

Lep pozdrav,
Natalija

Lojze07

Vijolična koprenka, predvidevam. Je res ali se motim?

Le hodi po gobe, dokler je čas;
kajti pride čas, ko ne bo več čas;
in ta čas bo vsak čas:
šel boš po gobe.

Lojze07

Je to tudi koprenka? Če je, katera? Je užitna?

Že vnaprej hvala za odgovor.

LP
Le hodi po gobe, dokler je čas;
kajti pride čas, ko ne bo več čas;
in ta čas bo vsak čas:
šel boš po gobe.

Lojze07

Verjetno kateri od gozdnih kukmakov?  ??? Spodaj je bil lepo čokoladno rjav, po klobuku pa čudno pisan - bel in rdeče vijoličen...  ???

LP
Le hodi po gobe, dokler je čas;
kajti pride čas, ko ne bo več čas;
in ta čas bo vsak čas:
šel boš po gobe.

Nagi Bator

#653
Citat od: slavko dne 15 Oktober 2012, 14:53
Nagi Bator, je vijoličasta kolesnica (Lepista nuda). Meni je okus všeč.
Vprašal bi še, ali jih je potrebno pred uporabo prekuhavati kot recimo mraznice,
ali je dovolj že to, da jih pač toplotno obdelamo, ko jih pripravljamo?
Tudi tokrat že vnaprej hvala.

slavko

nat, lepi posnetki in pravilna določitev.

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

#655
Lojze07, na prvem posnetku je vijoličasta koprenka, sledi verjetno lojasta koprenka (Cortinarius sebaceus), užitna in verjetno gozdni kukmak (dež je spral kosmiče s klobuka). Pri koprenkah velja splošno pravilo, da so užitne tiste vrste, ki imajo ob prerezu belo meso, prijetnega vonja in okusa. Z določitvijo pa je težava, ker so si nekatere med sabo zelo podobne in jih je možno pravilno določiti šele z mikroskopom.

Lep pozdrav,
Slavko  

slavko

Nagi Bator, vijoličasta kolesnica je pogojno užitna, kar pomeni, da je surova strupena. Termolabilni strupi so neškodljivi šele pri višji temperaturi. Zato poudarjamo, da je treba gobe prevreti oz. kako drugače toplotno obdelati vsaj 5 minut. Če toplotna obdelava ni zadostna, nam je lahko po jedi slabo.

Lep pozdrav,
Slavko

storž

Pozdravljeni,

pri nabiranju štorovk sem našel štor smreke (opcija je jelka vendar manj verjetno) na katerem rastejo "štorovke". Pri samem določanju imam manjši ali večji problem. Na slikah so po moje štiri različne vrste, velika mraznica, črnomekinasta mraznica in dve vrsti žveplenjač. Zanima pa me, če je morda na sliki katera od kučmic. Za vsak slučaj gob iz tega štora nismo nabirali tudi zaradi morebitne prisotnosti trosov kučmic.

Zanimiv je obroček pri štorovki, ker je pri mladih bel, rjavo obrobljen vendar kasneje ni obstojen oz malo viden, luskice na klobučku pa so opazne.

slavko

Mislim, da sta na slikah dva predstavnika dveh gobjih rodov, vendar v različnih fazah rasti, mraznic in žveplenjač. Na posnetku mladih mraznic je lepo viden odebeljen bet, kar je značilno za čebulno mraznico (Armillaria cepistipes), pogojno užitna. Pri žveplenjačah pa verjetno gre za stare opečnate žveplenjače (Hypholoma sublateritium), pogojno užitna, ki bolj ali manj greni.

Lep pozdrav,
Slavko

lukar

pozdravljeni
zanima me determinacija sledečih gob.
Za vrhnjo gre menda za eno od golobic, je taka zelo čvrsta  in ima po steblu ravno tako odtenke rdeče barve, okol so bile še druge bol rdeče iste gobe.
Tista spodnja leva mi deluje kot ena od polstenk, odspodaj je rumena, vendar nevem kera.
Desna goba je ravno tako kot prva zelo čvrsta in močna, zraven je imela še dve priajteljici ki sta bili v velikosti dveh teh.
Te hobotnice pa so menda tudi ene izmed pogojno užitnih štorovk oz mraznic če se ne motim ?
Hvala v naprej za odgovor.

Lep pozdrav,
Luka.