Determiniranje 2012

Začel/a Lemedis, 01 Januar 2012, 18:37

Prejšnja tema - Naslednja tema

Lemedis

sebastijan našli ste vijoličasto koprenko (cortinarius violaceus), ki je užitna.
Lep pozdrav,
Luka
Prepustimo se naravi, učimo se od nje!

Lemedis

matej03, našli ste eno od mraznic (armillaria), ki so vse pogojno užitne. To pomeni, da jih morate prekuhati vsaj slabih 10 minut in vodo odliti.
Druga goba je rdečkasta mušnica ali bisernica (amanita rubescens), tudi ta je pogojno užitna.
lep pozdrav,
Luka

Lemedis

TarPiee, goba, ki ste jo našli na štoru je jetrasta cevača (fistulina hepatica), užitna in dobra dokler je mlada. Uvrščena je na Rdeči seznam gliv!
Vprašanje glede polstenk z rdečimi kapljicami je zanimivo. Sam še nikoli nisem videl polstenke, ki bi imela na trosovnici kapljice. Od dežja gotovo ne bi bile rdeče. Če je možno prilepite sliko teh polstenk, ki ste jih našli.
Lep pozdrav,
Luka

matej03

TarPiee

Luka, hvala!
ZDaj razmišljam, da bi bile tiste gobe s kapljicami lahko lupljivke? Bom poskusila narediti kako sliko, če jih še najdem.

Za jetrasto čevačo mi je pa res žal, ker je na rdečem seznamu. A kaj pomaga, če jo odnesem na isto mesto, da vsaj trosni prah tam odpade?

Katarina

nat

Luka, hvala za pomoč pri določitvi.
Tu imam pa še enega gobana, za katerega sem mislila, da je Fechtnerjev, pa mi je en češki mikolog pod sliko napisal, da gre pravzaprav za težkega. Kaj menite pa pri vas?

Fechtnerjev goban by natalija2006, on Flickr

LP Natalija

Lemedis

TarPiee probajte poslikati gobo, ki je imela kapljice na trosovnici. Pri lupljivkah je ta pojav znan; npr. ovčarska lupljivka (suillus granulatus).
Za vsako glivo je iz vidika razmnoževanja dobro, če smo jo našli in je bila že pobrana, da jo zataknemo za kako rogovilo, da lahko oddaja trose. Glede jetraste cevače (fistulina hepatica) je tako : na Rdečem seznamu ima kategorijo ogroženosti R (rare), kar pomeni redka. Pri takih spremljamo njihovo številčnost, da se lahko ob morebitnem padcu le tega odzovemo z varstvenimi ukrepi.
Lep pozdrav,
Luka

JANEZ L

Lp!

Citat od: Lemedis dne 12 Oktober 2012, 20:35
Janez L na sliki je starejši borov goban (boletus pinicola).
Lep pozdrav,
Luka

Luka, Hvala! Pri nas so Borovi gobani dokaj redki, tako, da največkrat poletni goban, ki zraste v prelomu jeseni, deluje kot borov.

Lovski zdravo
Janez L

...nor je tisti, ki ne poskusi in poskusiti ni greh...

Lemedis

nat meni osebno je goban na vaši sliki bližje težkemu gobanu (boletus torosus) predvsem zaradi izrazitega modrenja na klobuku in močnega rdečenja ob dnišču beta. Navadno je bet pri težkem gobanu krajši od širine klobuka. Vsekakor pa menim, da je kadar smo nesigurni determinacija zgolj po sliki le približna. Tako vrsto se nato pogleda natančneje, kar vključuje tudi mikrografske značilnosti, ki nam jih odstre le uporaba mikroskopa.
Lep pozdrav,
Luka

nat

Luka, še enkrat hvala.  :)

tina21

Sem nova na tem forumu.

Zanima me determinacija gob, ki sem jih nabrala. Mislim, da gre za kukmake, nisem pa prepričana za katero vrsto gre in ali so užitni. Našla sem jih v gozdu kak teden nazaj.

tina21

Če so užitne, kakšna je najboljša možna priprava?

matej03

Po mojem mnenju gre za psenicno poprhnjenko ali cigancke...  Vendar pocakaj raje na mnenje od strokovnjaka

matej03

Zdravo. A je naslednja goba vrsta celadnic?

Hvala za odgovor.

[SkA]

Živjo,
tole me je zavedlo, med iskanjem jurčkov. :)

Za začetek - tole bi glede na kapico skoraj rekel, da je, ampak je bet nekoliko tanek? So pa mejhni primerki. Premer beta 2cm, klobučka 5,5 cm.

Drugo sta ta dva večja primerka, kapica sluzasta in rjava, ampak trosnica umazano bele/sivkaste barve, bet pa v enem primeru čisto preveč tanek in vijugast? Premer klobuka 12cm, premer beta 2 cm.

Pa še tale, ki ima klobuk (precej) sluzast, rumenkast bet in tros, celo meso ob trosu, potem pa belo meso:

Najlepša hvala za vaš čas. :)