Determiniranje 2012

Začel/a Lemedis, 01 Januar 2012, 18:37

Prejšnja tema - Naslednja tema

dras

Pozdravljeni Tič,

glede borov - so rasli v bližini vseh gob na slikah.

Hvala, LP, Draš

aljosak

Prosil bi vas za določitev naslednjih gob. Nabrane so bile danes v nižinskih gozdovih.
1. Črneča golobica?
2. Zelenkasta golobica?
3. Golobica?
4. 2 vrsti golobic?
5. Polstenka?
6. Rdečebetna polstenka?

aljosak

Ali gre pri tej za vijoličasto kolesnico?

sLOVEnia63

Lep pozdrav! Po nekaj dnevih spet v gozdu in spet nova vprašanja ???

Katere vrste gob so na sliki

Nabral sem marele in nekatere od njih ob prerezu pordečijo -- zakaj?

Lep pozdrav!!

slavko

Tič, določitev bo kar v redu.
4. verjetno ena od prašnic (Lycoperdon), ki je že stara.
5. Pri mladih kukmakih so lističi še beli, nato rožnati in šele pri odrasli gobi rjavi. Mislim, da so na sotografiji odsekani kukamki (Agaricus essettei).

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

aljosak, 1. in 2. je pravilno določeno.
3. Verjetno trda golobica (Russula lepida), ki je užitna. Vendar prej poskusite majhen košček gobe. Če peče, je druga vrsta in ni užitna.
4. Modrikasta golobica (Russula cyanoxantha), užitna. Pri tej vrsti je nekaj variacij.
5. Verjetno marelična polstenka (Xerocomus armeniacus), užitna.
6. Za redečebetno polstenko je premalo rdeč bet. Glede na svetel klobuk bi lahko bil anvadna polstenka (Xerocomus subtomentosus), užitna.

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

aljosak, fotografija sicer ni najboljša. Ni videti koprene, tako da bi lahko bila vijoličasta kolesnica (Lepista nuda), pogojno užitna.

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

sLOVEnia63, od zgoraj navzdol:
- na prvih dveh fotografijah je prožna lupjicka (Suillus bovinus), mlada užitna
- na naslednjih štirih mislim, da so modrikaste golobice (Russula cyanoxantha), užitena
- na naslednjih dveh so rumeni ježki (Hydnum repandum), užitni
- na zadnji so betičaste porašnice (Lycoperdon perlatum), mlade užitne

Rdečijo rdečeči dežniki (Macrolepiota rhacode), ki so užitni. Verjetno ste našli to vrsto.

Lep pozdrav,
Slavko

sLOVEnia63

Hvala za odgovore! Moram pa spet vprašati  ::),  prašnice mlade ..... ali so dobre za vlaganje, modrikaste golobice ... sedaj na slikah morda vleče barva na modro, vendar v gozdu ko so rasle so bile prej zelene kot modre! V vsakem primeru pa gre za golobico ? So te že prevelike za v kis ;D ?
Ježki grejo v kis al  ne ?

Pa se že vnaprej zahvaljujem!

slavko

Načeloma gredo lahko vse gobe v kis. Stvar okusa pač.

Pri golobicah poskusite košček mesa. Če ne greni in ne peče, jo lahko uporabite. Tudi ježki so za v kis, vendar predhodno očistite bodičke, ki grenijo. Mlade prašnice izluščite, dokler so še čvrste. Pol pa v kis...

Lep pozdrav,
Slavko

Rak

Sem popolnoma nov na tem forumu, zato lep pozdrav vsem. Na forum sem zašel slučajno, ko sem poizvedoval za determinacijo meni doslej nepoznanih treh gob.
Prilagam tri fotke, za katere je možno videti več detajlov in opisov na linku:
https://picasaweb.google.com/105542164406791269945/NepoznaneGobeKdoJihPozna#

slavko

Na zgornji sliki bo najverjetneje šarasta koprenka (Cortinarius varius), ki je užitna. Užitne so tiste vrste koprenk, ki imajo na prerezu belo meso, prijetnega vonja in okusa. Sledi poprhnjena livka (Clitocybe nebularis), pogojno užitna. Nekaterim ustreza, drugim ne. Na zadnji sliki pa je verjetno žolčasta koprenka (Cortinarius vibratilis), neužitna.

Lep pozdrav,
Slavko

dragec

Slavko, pozdravljeni, prilagam sliki in prosim za determiniranje. Na levi je verjetno eden od dedov, na desni pa eden od neužitnih gobanov, pa ne vem kateri.
Hvala in lp

PS: pošiljam še enkrat, ker mi je javilo napako.

vicac

Imam golobice, ki čakajo na "potrditev" in potem priprava za konzumacijo. Naj bi bile modrikaste golobice, toda raje vidim, da mi gospod Slavko to še prej pogleda. Ježek na tretji sliki je pa najbrž prašnica.

Rak

Slavko hvala! Šarasti koprenki sem bil zelo blizu.