Determiniranje 2012

Začel/a Lemedis, 01 Januar 2012, 18:37

Prejšnja tema - Naslednja tema

slavko

Fotografije so slabe. Lahko potrdim, da je na levi vrsta mraznice, ki so pogojno užitne. Zraven je žametni goban (Boletus erythropus), pogojno užiten. Golobica je verjetno trda golobica (Russula lepida), užitna. Tista temna pa je verjetno črneča golobica (Russula nigricans), neužitna.

Lep pozdrav,
Slavko

sehlica

Je tole mogoče kaka od rdečelistk?

Hvala vnaprej in lep pozdrav.

sehlica

Goba je rasla v mešanem bukovem in iglastem gozdu, velika 12 cm, z močnim, rahlo neprijetnim vonjem.

slavko

Na posnetkih je poprhnjena livka (Clitocybe nebularis), po domače meglenka, pogojno užitna.

Lep pozdrav,
Slavko

registrirana

Na zelenici na Štajerskem sem včeraj (16. 10.) znotraj cvetličnega grma našla veliko količino gob. Zanima me, katere gobe so to in ali spadajo med užitne ali ne.

Lep pozdrav.

slavko

Na posnetkih so rumenovenčne mraznice (Armillaria gallica), po domače štorovke, ki so pogojno užitne. Pred uporabo morajo vsaj 5 minut v vrelo vodo, da se izlužijo termolabilni strupi.

Lep pozdrav,
Slavko

mačka27

Spoštovani, lepo prosim za determinacijo in podatek o užitnosti štorovk. Rastejo v velikih šopih, eno pa sem si dovolila vzeti- za determinacijo. Že vnaprej se opravičujem za slabo kakovost fotografije.

http://shrani.si/f/3D/Fi/2UeSg36W/fotografija0072.jpg

http://shrani.si/f/1l/fn/2anqoKNT/fotografija0073.jpg

http://shrani.si/f/G/uE/1pavrwtY/fotografija0074.jpg

Manjše gobe so temno rjave barve- vedno bolj proti koncu klobuka je barva vedno bolj svetlo-rjava do rumeno rjava. Spodnji del klobuka je rumeno-rjav. Goba ima tudi priraščen obroček.

Lp in velik gobarski pozdrav,

MM

slavko

Na posnetkih so sivorumene mraznice (Armillaria mellea), pogojno užitne. Pred uporabo morajo vsaj 5 minut vreti, potem jih lahko uporabite za različne jedi. Veliko jih te gobe vlaga v kis.

Lep pozdrav,
Slavko

lukar

pozdravljeni

Doma so mi okoli jablane zrastle, po mojih priročnikih sodeč črnomekinaste mraznice.
Prilagam fotografijo.
Hvala v naprej.

Lep dan še naprej,
Luka

slavko

Ne bo držalo. Na posnetkih je hrapavi luskinar (Pholiota squarrosa), ki je sicer pogojno užiten, a ni primeren za uživanje.

Lep pozdrav,
Slavko

mačka27

Citat od: slavko dne 17 Oktober 2012, 10:48
Na posnetkih so sivorumene mraznice (Armillaria mellea), pogojno užitne. Pred uporabo morajo vsaj 5 minut vreti, potem jih lahko uporabite za različne jedi. Veliko jih te gobe vlaga v kis.

Lep pozdrav,
Slavko

SUPER!!! NAJLEPŠA HVALA ;-)

barbarari

Pozdravljeni! Mi lahko prosim poveste katera goba je to? Vnaprej hvala in lep pozdrav

tom70

Pozdravljeni,

mi morda lahko kdo pove katera goba je na sredini slike?

Lp Tomaž

roscho

Prosim za določitev užitnost gob na sliki. Na sredini sta dve, ki mogoče nista iste sorte kot ostale. Nabral sem jih v bukovem gozdu.
Hvala v naprej.

slavko

Prosim, da gobe, ki jih želite spoznati, slikate posamično.

Lep pozdrav,
Slavko