Determiniranje 2012

Začel/a Lemedis, 01 Januar 2012, 18:37

Prejšnja tema - Naslednja tema

slavko

Prva od zgoraj navzdol je verjetno prosojna črnivka (Psathyrella piluliformis), na ostalih slikah pa mislim da je marčna rdečelistka (Entoloma saundersii). Na enem od posnetkov se vidi slivova koščica. Po tem sklepam, da na parceli raste sadno drevje. Pod sadnim drevjem pa pomladi raste nekaj vrst rdečelistk, ki so užitne. Paziti pa je treba jeseni, kajti med tistimi je veliko strupenih.

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

BubikolRamios od zgoraj navzdol:

1. Lahko bi bila Hyphoderma radula
2. Take razpoke ima običajno Xylobolus frustulatus
3. Verjetno je Peniophora pini
4. Tintnica brez lisk je mogoče Coprinus leiocephalus. Tintnica s poprhom pa bi lahko bila Coprinus truncorum.
5. Verjetno Hypoxylon fuscum
6. Najverjetneje je stara, posušena Ustulina deusta

Lep pozdrav,
Slavko

matjazz

Verjetno vrsta črnivke (votel bet, sivo-črni trosni prah) in vrsta čeladice;

slavko

Mislim, da so vse gobe na slikah iz rodu kučmic (Galerina). Prva od zgoraj navzdol je zelo podobna jesenski kučmici (Galerina autumnalis), smrtno strupena. Na odraslem primerku, kjer so vidni lsitiči, je opaziti svetle barve. Če bi šlo za črnivke, bi trosovnica bila bolj temna. Spodnja pa bo zelo verjetno mokrotna kučmica (Galerina heterocystis), neužitna. V tem rodu ni užitnih gob, je pa med njimi kar nekaj smrtno strupenih vrst. Nevarna je zamenjava z malo štorovko (Kuehneromyces mutabilis) in pomladno štorovko (Kuehneromyces vernalis), ki sta užitni.

Slike kučmic so lepe in bi jih na naši spletni strani objavili, če dovolite. V tem primeru nam pošljite e-mail: gdlmb1@gmail.com in zapišite vaše ime in priimek, ki bosta navedena pod vašimi slikami.

Lep pozdrav,
Slavko

matjazz

Seveda, samo bi se rad prepričal o prvi.
Malo nenavadno je da bi se jesenska kučmica našla aprila.
Prinesem spore za determinacijo.

Stukl1

Pozdravljeni zanima me idetifikacija teh gob ali so užitne ali ne katera vrsta??
Gobe mi vedno zrastejo na v domačem sadovnjaku, gobice rastejo v skupini jih je več.Rastejo pa zraven dveh sliv in dveh jabolk.Na sliki se vidi pod klubukom taka rdečkasta barva to ni prava barva, prava barva je take svetlo sivkaste barve.Skor pozabil tla so deloma ali malo pokrita z mahom. Hvala za odgovor :)

kragulj

Pozdravljen,
prosim za determinacijo. Za prvo predvidevam, da je opasani kukmak (rastel je na njivi, kjer je bil deponiran hlevski gnoj), za rumeno pa mi ni najbolj jasno kaj bi naj bilo (raste v šopih na posešenih koruznih steblih, ob njivi).
lp,
Ivan

slavko

Stukl1 pomladi pod sadnim drevjem rastejo različne vrste rdečelistk, ki so užitne. Vaše so verjetno marčne rdečelistke (Entoloma saundersii). Če sadovnjaka ne škropite, lahko gobe pojeste.

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

kragulj mislim, da je kukmak določen pravilno, one rumene pa so smetiščarji (Bolbitius). BubikolRamios je dobro določil.

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

BubikolRamios mislim, da je tista goba z Jalovca žvepleni lepoluknjičar (Laetiporus aulphureus), ki je pogojno užiten. Prekuhan spominja na piščančje meso.

Lep pozdrav,
Slavko

BubikolRamios

Ja tudi meni zgleda tako , ampak, jaz jih vedno najdem izključno na kostanjih in to 'mrtvih' , ne živih.
Tistole pa je iglavec in kolikor vidim živ.
Zato razglabljam, da bi bilo kaj drugega.

slavko

Morda je res Laetiporus huroniensis. Seveda brez mikroskopiranja tega ne moremo ugotoviti. Žvepleni lepoluknjičar sicer ne raste le na živem drevju. Našel sem ga že na lesenem telefonskem drogu, torej na mrtvem lesu. Pri nas je velikokrat na sadnem drevju, najde se pa tudi na štorih hrasta, topola in podobno.

Lep pozdrav,
Slavko

Stukl1

Slavko ali se je ta goba cela ali samo klobuček??