Determiniranje 2012

Začel/a Lemedis, 01 Januar 2012, 18:37

Prejšnja tema - Naslednja tema

vicac

V našem smrekovem gozdu je vse polno takšnih gob. Toliko, da jih je nekdo vandalsko razbijal ali pa so to naredile kakšne živali, ker so smreke še male in goste, da je ljudem zelo otežen prehod. So to mogoče užitne in zelo dobre kostanjevke ali katere druge polstenke? Fotografija z gozda je slaba zaradi slabše svetlobe in narejena z mobilcem, se pa vseeno vidi uničene gobe.

simon2

Pod brezo sem našel tole gobo na sliki, pa ne vem, če je to brezov goban, ker ima tako ogomen čvrst bet.



slavko

vicac, na slikah so ovčarske lupljivke (Suillus ovinus), ki so užitne in okusne gobe.

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

simon2, na slikah je brezov ded (Leccinum scabrum), užiten.

Lep pozdrav,
Slavko

ddivancic

pOZDRAVLJE PRIJATELJI GOB  :)

Danes sem nabral ti gobi, rad se bi samo prepričal da gre za užitne turke. Ker jih še do zdaj sam nisem nabiral, vedno s prijateljem.
Če ve kdo kako ga hitro in dobro pripravit , mi naj prosim napiše!!
Lp

slavko

Na prvih dveh fotografijah od zgoraj navzdol imate kostanjasto polstenko (Xerocomus badius), užitna in okusna goba, ki na prerezu pomodri. Barva igine, ko gobo termično obdelate.
Na zadnji fotografiji pa sta turka (Leccinum). Bet se ne vidi najbolje, mislim pa, da sta hrastova turka (Leccinum quercinum), užitna. Vsi turki so užitni, ne glede na vrsto.

Lep pozdrav,
Slavko

simon2

A je na sliki žametni goban in ali je užiten. Fotografiran pod Pohorjem.


slavko

Na sliki so žametasti gobani (Boletus erythropus), ki so pogojno užitni. To pomeni, da so surovi strupeni, prekuhani pa užitni. Goban ob prerezu močno pomodri, barva pa pri kuhajnu izgine.

Lep pozdrav,
Slavko

vicac

Hvala za odgovor! Desno so torej ovčarske lupljivke, levo pa..? Prosim še za detekcijo le teh. Videti so kot golobice.

vicac

V velikih količinah rastejo tudi te sive gobice za katere nimam nobene ideje, katere vrste bi lahko bile. Za odgovor se že vnaprej zahvaljujem.

slavko

Levo od kulice so najverjetneje kolobarniške koprenke (Coprinus glaucopus), užitne. Splošno pravilo pri ločevanju koprenk je, da so užitne tiste vrste, ki imajo ob prerezu belo meso, prijetnega vonja in okusa.

Na spodnjih fotografijah pa mislim, da so rumeneče kolobarnice (Tricholoma scalpturatum), užitne. Splošno pravilo pri ločevanju kolobarnic pa je, da užitne vrste ne grenijo ali ne pečejo in nimajo neprijetnega vonja, razen pegasta kolobarnica (Tricholoma pardinum), http://www.gobe.si/Slike/TricholomaPardinum?slika=2, ki je strupena, kljub prijetnemu vonju in okusu mesa.

Lep pozdrav,
Slavko


tina123

G.Slavko hvala za odgovor  :)

Lojze07

#373
Pozdravljeni!

Ena vem, da je polstenka. Za druge pa mislim, da so žametni gobani - a me dva nekoliko begata (tisti na levi, in oni levo od polstenke). Klobuček ni bil tako rjav in je bolj kot ne gladek, bet pa tudi bolj gladek, vlažen in ne tako rdeče poprhnjen, bolj rumen kot ne... Sicer pa se ob prerezu "obnašata" kot žametni gobani? Mi lahko kdo potrdi ali pa ovrže moje sklepanje? Že vnaprej hvala!

LP
Le hodi po gobe, dokler je čas;
kajti pride čas, ko ne bo več čas;
in ta čas bo vsak čas:
šel boš po gobe.

slavko

Tisto bi lahko bila škrlatna gobana (Boletus rhodopurpureus), pogojno užitna.

Lep pozdrav,
Slavko