Determiniranje 2012

Začel/a Lemedis, 01 Januar 2012, 18:37

Prejšnja tema - Naslednja tema

slavko

Gobe na sliki so podobne pšenični poprhnjenki (Rozites caperata), ali po domače ciganček, ki je užitna in okusna goba, pripravljena na poljuben način. Predpostavljam, da ste vse gobe nabrali skupaj. Le tista najmanjša na prvi sliki mi je nekoliko sumljiva. Sicer so takšne pšenične poprhnjenke ko so še mlade, vendar je v taki fazi določitev najbolj problematična.

Lilasta koprenka (Cortinarius traganus), ki je strupena, je še najbolj podobna tisti mali gobi iz prve slike, vendar ima neprijeten vonj, ob prerezu pa je meso vijolične barve.

Lep pozdrav,
Slavko

kripta

Hvala :) :)
Bom vse majhne prerezal in preveril :)

lisjak

A

A

A

A

A

B

B

B

Ne vem, kaj imam tokrat, A je verjetno kakšen star ostrigar, za B pa ne najdem ničesar podobnega, čeprav sem prepričan, da sem to gobo že večkrat videl
lp

slavko

Prva goba je nekoliko podobna ostrigarju. Ta ima mlad čvrsto in mehko meso, s starostjo pa ni več mehko. Školjkasta strjenka (Lentinus conchatus), ki je na sliki pa ima že mlada takšno meso kot ostrigar v starosti.
Na drugi sliki je rumeneči bradač (Creolophus cirrhatus), zelo zanimivih oblik. Ta goba je užitna in zelo okusna.

Lep pozdrav,
Slavko

darkoh

Prosim za determinacijo. Goba je precej žilava. Predvidevam, da je to Steklasta mehkocevka.

Lep pozdrav !
Darko.

slavko

Meni je goba bolj podobna lojasti štrlinki (Sebacina incrustans).

Lep pozdrav,
Slavko

lisjak

Katera golobica je to, ni pekoča, ima nekoliko neprijeten vonj, prožni lističi, na prerezu skoraj ne spremeni barve
lp

slavko

Na sliki je lahko modrolistna golobica (Russula delica) ali rumenolistna golbica (Russula pallidospora), ki imata obe nekoliko manj goste lističe in sta užitni.

Lep pozdrav,
Slavko

darkoh

Prosim za determinacijo!

Predvidevam da je Žoltorobi rjavopor (Phaeolus schweinitzii)

Mislim da je Sadni plutač (Phellinus tuberculosus)

Lp,Darko

slavko

Bo kar držalo.

Lep pozdrav,
Slavko

BubikolRamios

Vse na Pokljuki.

1.V šotnem mahu, ampak to verjetno ne pove nič, pač da je tam vlaga
http://agrozoo.net/jsp/Galery_one_image.jsp?id_galery_obfuscated=5938869cafa3407dbf663c143d8e904e

2. Na preperelem smrekovem lestu, več takih v skupini. Klobuk s starostjo postane konkaven.Me sominja na tole: http://agrozoo.net/gallery/Rickenella-fibula ampak po moje ni.
http://agrozoo.net/jsp/Galery_one_image.jsp?id_galery_obfuscated=426fdbdd5efc4858bfafbf66adf7a8e2

3. Klobuk rahlo lepljiv
Bet votel ? Tamle kjer je ovtel je nekdo po moje odtrgal klobuk, sicer je v centru mehkejši 'stržen'
http://agrozoo.net/jsp/Galery_one_image.jsp?id_galery_obfuscated=8690c15dcc44418aaa855d4cc287c1e6

slavko

1. Verjetno Galerina sphagnorum ali pa katera njena najbližja sorodnica, saj je gobica še zelo mlada in ni videti vseh značilnosti.
2. Verjetno Rickenella swartzii, saj je R. fibula bolj oranžne barve.
3. Ena zelo mlada mlečnica in ker raste na iglicah, najbolj verjetno Lactarius zonarioides.

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

1. Oranžni lupinar (Amanita crocea).
2. Russula variata - podobna je modrikasti golobici (Russula cyanoxantha) in včasih rahlo peče.
3. Verjetno stari jelovi koreničnik (Heterobasidion annosum).
4. Podaljšana mušnica (Amanita spissa var. excelsa).
5. Najverjetneje luskata livka (Clitocybe squamulosa). Luskice na klobuku so zelo fine in so vidne le z lupo.
6. Bukova trhlička (Antrodiella hoehnelii). Goba je že malo stara, vendar se še vidi značilno rumenkasto obrobje klobuka.
7. Navadna lisička (Cantharellus cibarius). Takšna je videti v suši.

Lep pozdrav,
Slavko

Sfinx

Pozdrav
Do sedaj Biserk nisem nabirala, zato nevem natanko kako izgledajo. Glede na opisane gobe na vaši strani mislim, da imam ta pravo, edno kar mi je čudno - goba nič ne pordeči pri prerezu, zato bi prosila za pomoč (preden jo pojem).
Širina klobučka 9cm, lističi beli, bet ozek dolg - na dnu ima nekoliko rdečkaste lise,  (žal se je obroček takoj strgal..)
Slika: