Gobarjenje 2012

Začel/a Lemedis, 01 Januar 2012, 18:35

Prejšnja tema - Naslednja tema

aplevnjak

Pozdravljeni,

pri nas na obrobju Ljubljane tudi še pridno rastejo gobice.
Sem pa danes našla jesenske hrčke in me zanima, če ima kdo iskušnje z uživanjem. Kako pripravljeni so najboljši, ali se jim raje odpovem.. :-)

Hvala vnaprej za kakšno zanimivo informacijo.

gobarski pozdrav Alenka

JANEZ L

Lp!

Najbrž si našla rogljate hrčke (Gyromitra infula) ali pa pri vas, uporabljate besedo "jesenski hrček" za kako drugo vrsto gobe. Jaz osebno vse vrste hrčkov lepo pri miru pustim in naj ostanejo okras gozdov.

Lovski zdravo
Janez L

...nor je tisti, ki ne poskusi in poskusiti ni greh...

slavko

aplevnjak, fotografija pove več kot opis. Če ste našli jesenske loputarje (Helvella crispa), http://www.gobe.si/Gobe/HelvellaCrispa, jih lahko uživate, ker so užitni. Pripravijo se na poljubne načine. Za vlaganje niso primerni, ker so krhki in se polomijo.

Lep pozdrav,
Slavko

JANEZ L

Lp!

Tale je prvi, ki sem ga letos našel. 07. junija... ;D

Lovski zdravo
Janez L

...nor je tisti, ki ne poskusi in poskusiti ni greh...

Nagi Bator

Vceraj sem se po vec letih odpravil v pohorske gozdove prav na nedeljo. Stevilo gobarjev ter predvsem "gobarjev" ter dretje slednjih je bilo kar motece.
Potikal sem se po "mojih placih" na mariborski strani Pohorja, kjer se ponavadi zapeljem proti vrhu, do katerega mi skoraj nikdar ne uspe priti,
saj se ustavim se na kaksnih treh mestih po poti proti vrhu in me pred nedosezenim ciljem zmeraj prehiti tema. Sem bolj popoldanski gobar.
No, stevilo parkiranih avtov, sploh pa mnozica ljudi po gozdovih, se najbolj na spodnji polovici Pohorja, je vceraj bolj spominjala na kak festival,
kot pa na miren gozd. V kolikor nimas namena pustiti avta kar ob robu ceste, je kar tezko najti mesto za prakiranje.
Srecal sem tudi policaje! Po gozdni poti so se z navadnim avtom zapeljali kar globoko v gozd in tam zdeli. Sam tja ne bi sel z avtom.
Verjetno so cakali gobarje s prevec gobami. Ce bi se zapeljali malo visje po lepsi cesti, bi imeli vec "zadovoljstva" s krosarji, ki norijo direktno skozi gozd.
Gobarjev s "prepolnimi" kosarami vceraj verjetno niso nasli, saj so bile v gozdu cele druzine, ki so imeli v edini kosari v najboljsem primeru le pokrito dno.
Tudi sam sem nasel le tri jurcke. Ceprav se zmeraj rastejo a je bilo vse pobrano.
Zato je bil pa toliko vecji uzitek poslusat komentar nekoga v mimoidoci druzini, odhajajoci ob pogledu na mojo, kljub guzvi, polno kosaro.
Dejal je: "Eh cuj, eni kar vse po vrsti pobirajo!", ravno v trenutku, ko sem ocistil in v kosaro polagal velikega, zdravega Kozjenogega mesnatovca!  ;D

Lojze07

Nekaj današnjih...

LP
Le hodi po gobe, dokler je čas;
kajti pride čas, ko ne bo več čas;
in ta čas bo vsak čas:
šel boš po gobe.

6ar

Boletka

Citat od: Lojze07 dne 15 Oktober 2012, 22:33
Nekaj današnjih...

LP

Pozdravljen Lojze07, ali se meni samo zdi ali res fotografiji ena in tri prikazujeta istega jurčka? 

Sicer pa, lep pozdrav vsem gobarjem in ljubiteljem naših prelepih gozdov, mislim, da tako zalilo kot je danes ponoči v tej sezoni še ni, tako, da bomo kmalu spet lahko občudovali lepe fotografije.

Sonček že sije in prihaja indijansko poletje tako, da kar pripravite košarice.  :)

Lojze07

Boletka, res je - a to sem opazil šele sedaj... Enkrat je slikan s flešem, drugič pa brez - in ko sem nalagal fotke, tega nisem opazil... ???

LP
in ta čas bo vsak čas:
šel boš po gobe.

Leon

NEkaj slik iz prejšnjega tedna:
- na prvih dveh slikah od leve proti desni: jesenski, borov in poletni goban
- med vikendom sem našel prve sivke približno na 900 mnv.

LP
Leon

aplevnjak

Pozdravljeni,

izpred par dni dolgujem slikce "jesenskega hrčka". Žal so bili tisti že skuhani. :-).
Sem našla še enega pa mislim, da ne bo dolgo, na drugi slikci v ozadnju je nekdo videti lačen :-).

Slavko hvala za zelo hiter odgovor, Janez tebi pa za slastne recepte, saj ne da drugi ne kuhamo, divjačinske sestavine nam manjkajo :-).

lep pozdrav vsem ki s srcem gobarijo,

Alenka

ajezovnik

Citat od: Lojze07 dne 15 Oktober 2012, 22:33
Nekaj današnjih...

LP

Pozdravljeni Lojze,

kje ste pa nabirali gobe če ni skrivnost ? Pohorje, ali kje drugje ?

Lp ,A

as

Sivke (snežke)
Tudi v bližini Kranja sem včeraj našel prve sivke, moje najljubše gobe.

Lojze07

Ajezovnik, seveda so pohorske...  :), rasle pa so pod Belvijem...

LP
in ta čas bo vsak čas:
šel boš po gobe.

uli

Lep pozdrav
Gobe še kar veselo rastejo.Našli smo tudi veliko starih jurčkov,ki pa so ostali kar v gozdu.