Gobarjenje 2012

Začel/a Lemedis, 01 Januar 2012, 18:35

Prejšnja tema - Naslednja tema

Alco

Pozdravljeni, mi lahko determinirate gobo, hvala

lp Alen

slavko

Na posnetku je poletni goban (Boletus aestivalis), ki je užiten.

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

vengo, na posnetku je rjavkasta livka (Clitocybe gibba).

Lep pozdrav,
Slavko

murrober

pozdravljeni
no pot pa me je zanesla tudi v gozd pri poljčanah, kjer sem po kosilu pri babici šel malo na sprehod. joj pa kako sem bil presenečen! nabral em polno košaro gob. največ je bilo golobic, vseh možnih barv. potem veliko cigančkov, kostanjek tudi nekaj. našel sem pa tudi že poprhnjene livke. sem mislil da rastejo še enkoliko kasneje. ogromno je v gozdu tudi ostalih vrst gob. pobral sem tudi nekaj zavitih širokolistk, katere so v taki mešanici gob kot sem nabral prav dobrodošle. le gobanov ni za najt v teh gozdovih. no mogče rastejo na keterem reatišču pa še ga nisem našel.
na rahlo sem se vprašal, kakšen smisel ima, da se vozim 100 km gor in dol na pohorje, ko pa imam zelo bluzu veliko vrst gob pred nosom. seveda je odgovor da so to gobani, samo jih je pa dovolj koliko jih naberem 1 ali 2 krat.
lp
robert m.

janko

Lp

Po pozebi v Maju, dolgem vročem polletju, je jesen odlična. Vseh darov narave se najde na vsakem koncu.

Zanima me mnenje ali lahko to sezono pričakujemo še Lišičke.Cel oktober je še pred nami...

Prosil bi za nasvet katere gobe naj vsebuje dobra gobova juha.

Še nekaj zanimivih posnetkov

Lep pozdrav vsem

Janko

slavko

Kot ste opazili, je diverzitetea gob res velika. Težko je napovedati kaj vse bo še zraslo. Možno pa je napovedati, da se bo diverziteta gob s hladnejšim vremenom zmanjševala.

Meni je všeč gobova juha z več vrstami gob, ki razvijejo svoje arome.

Lep pozdrav,
Slavko

TarPiee

Jaz sem danes prvič nabrala mraznice, pregledal jih je kolega, ki je v gobarskem društvu. Zanima me, kako je z prekuhavanjem. Ne bi jih vlagala, raje bi jih porabila za omake ali juhe. Je v redu, če jih kuham 10 minut, odlijem vodo in nato v juho (ali pa v zmrzovalnik za kasnejšo uporabo)?

Gledam recept za juho s štorovkami, vendar ne piše, če so bile pred dušenjem posebej prekuhane ali ne.

Hvala, Katarina

Nagi Bator

@TarPiee
Naj bi vrele vsaj 5 minut, tako da je 10min vec kot dovolj. Voda se odlije in zavrze.

TarPiee

HVala Nagi Bator!

Prekuhala sem jih že, so pa med kuhanjem neprijetno dišale, skoraj po ribah:)

Nagi Bator

#1074
Citat od: TarPiee dne 08 Oktober 2012, 02:16Prekuhala sem jih že, so pa med kuhanjem neprijetno dišale, skoraj po ribah:)
Malo cudno tole ?! Vonj mraznic je vsaj meni izredno prijeten. Svezih in tudi medtem, ko jih prekuhavam.

-------------------
Zdaj zjutraj ob sestih je temperatura po pohorskih vrhovih le par stopinj nad nulo. Konkretno na Rogli 2°C.
A tiste 4°C, ko bi se naj rast gob ustavila pomeni, da bi naj bilo cel dan 4 in manj, ali pa ze taksni nocni padci temperature opazno vplivajo na rast gob?

slavko

Micelij se prehranjuje tako, da prebavne sokove spusti v okolico in nato presnovne produkte v obliki tekočine vsrka nazaj. Zato je potrebna temperatura, ki je višja od 4°C. Vemo, da se pri tej temperaturi prične voda zgoščevati in pri nižji temperaturi spremeni agregatno stanje iz tekočine v led. Takrat se proces prehranjevanja glive ustavi. To pa velja, ko je temperatura konstantno tako nizka, ne le čez noč, tudi čez dan in ko se pod to temperaturo ohladijo tla.

Zato je v hladnejših mesecih nabiranje gob problematično, sploh takrat, ko temperatura čez noč zelo pade (pod 0°C), čez dan pa se otopli nad 4°C. Nastane situacija, da gobe pomrznejo in se ponovno odtalijo. Proces se lahko večkrat ponovi in goba izgubi na kvaliteti. Še več, pogosto jo napade plesen. Ta je dobro vidna pri zimski kolobarnici (Tricholoma portentosum), po domače sivki ali snežki, ki je sicer užitna. Na lsitičih in prizadetih delih gobe je moč opaziti rdečkasto barvo, ki je dejansko nižja gliva, plesen. Če pojemo preveč takih primerkov gob (tudi prekuhanih - vloženih), se lahko zastrupimo.

Lep pozdrav,
Slavko

ajezovnik

Sobota, AREH.

jurhakl

Ima kdo kakšen dober recept za gobjo pašteto ?   je dobra če jo nardimo samo z jurčki ?  hvala !

slavko

En preizkušeni recept je na naši spletni strani, http://www.gobe.si/Recepti/Recepti#erika. Za prste polizat...

Lep pozdrav,
Slavko

Martin

 :P
pozdrav
Včeraj sem gobaril tu pri men v šentilju in to popoldan ob 15h. Ja gozd je bil precej pobran saj je bilo dost gobarjev soboto in nedeljo dopoldan vseeno pa mi je uspelo nekaj najti. Nabral sem tud zelo lepe kozjenoge mesnatovce z bero sem bil več kot zadovoln. Mislim pa,da bo gobja rast pričela upadat .... :-[


lp
martin