Gobarjenje 2012

Začel/a Lemedis, 01 Januar 2012, 18:35

Prejšnja tema - Naslednja tema

marelar

ja ajdovčki so pognali tudi na gorenskem

slavko

vicac, Boletus31, ravno zaradi takih dilem pri domačih imenih je nastal Seznam gliv Slovenije s slovenskimi strokovnimi imeni gob, z dvotirnim poimenovanjem, enako kot jih imajo latinska strokovna imena. So pa domača imena izročilo, ki ga ne gre zavreči. V Mikološki zvezi Slovenije se ta imena že enkaj časa zbirajo, v načrtu pa je prenova seznama (posodobitev) in vključitev domačih imen. Takrat bo verjetno kar nekaj presenečenj z domačimi poimenovanji.

Ko sem gobaril na Koroškem, sem našel pšenične poprhnjenke (Rozites caperata), ki jih po domače imenujemo cigančki, na Koroškem pa jim je to poimenovanje tuje. Oni jim pravijo gozdni šampinjoni. Srečanje z nabiralci in medsebojno ugotavljanje vrste je bilo nadvse zabavno.

Lep pozdrav,
Slavko

gorenc

Zanimivo
V Tržiču nekateri pravijo pšenični poprhnjenki (Rozites caperata) cigančku, tako kot pravijo na Koroškem gozdni šampinjon ali pa nekateri ji rečejo  tudi "srebernica" Nekateri cigančki imajo malo mčnejši poprh vsaj tisti ki so še zaprti in so jih poimenovali po tem poprhu"srebrnica"

lep gobarski pozdrav

vicac

Glede poimenovanja gob je zame ta internetna stran zakon (in je ta črni jurček imenovan za ajdovčka-borov je pa rdeč), poznam pa tudi kar nekaj domačih imen.
Tako kot jaz bi lahko kateri drugi (ne)član foruma napačno razumel vaš prispevek, Dr.Boletus. Se opravičujem in vam pošiljam lep gobarski pozdrav!

Mitja

Citat od: lukar dne 03 Oktober 2012, 15:14
Pozdravljeni

Po Kozjaku tudi raste polno gob, največ marel in jurčkov. Sem se pa ravno naučil določiti bisernico ki jih je tudi veliko.
Fajn nabirajte pa pustite kaj za seme al pa za drugega gobarja  :D

Lep dan še naprej,

Luka

Pavški Kozjak pri Velenju? Če je to tam imajo moji starši eno izkušnjo od tam: z domačinko(68let) so šli pred kakšnim enim mesecem nabirat gobe tja.Nabirali so jih kar nekaj časa in tudi gobarjev je bilo veliko za srečat.Nato pa nekje na severni strani Kozjaka srečata dva mlada fanta kateri je eden imed njiju rekel,da je lastnik gozda in ju odslovil češ,da puščajo gobarji smeti po gozdu ampak starši so  mi kasneje povedali,da niso videli dobenih smeti nikjer. ???


p.s .. če kdo vidi tam kje parkiran Tomos apn motor je tam verjetno od tega mladega fanta gozd(okoli 23 let) ::) v katerem gobarji očitno niso zaželjeni.Domačinka je tudi povedala,da se ji to še ni zgodilo....
Takšen gozd v katerem "ni zaželjeno nabirat" je tudi v bližini Urha na Pohorju(izvedel po pripovedi enega domačina ;D).
Ampak nenazadnje vseeno ni tako hudo kot na Goričkem,ko je nekdo omenil na tem forumu,da so ostali z izpraznjenimi pnevmatikami,....  :-\
Zanima me,če je gozd v zasebni in ne državni lasti ali ti lahko lastnik prepove zadrževanje v takšnem gozdu?

gorenc

Citat od: vicac dne 03 Oktober 2012, 19:38
Glede poimenovanja gob je zame ta internetna stran zakon (in je ta črni jurček imenovan za ajdovčka-borov je pa rdeč), poznam pa tudi kar nekaj domačih imen.
Tako kot jaz bi lahko kateri drugi (ne)član foruma napačno razumel vaš prispevek, Dr.Boletus. Se opravičujem in vam pošiljam lep gobarski pozdrav!

Zelo lepa Amaníta caesárea-knežja mušnica ,karželj... nikoli je še nisem jedel sem jo videl na razstavah  upam pa da jo bom imel enkrat možnost probati, pravijo da je zelo dobra ampak je ZAŠČITENA.

Martin

 :) ;) ;D :o
pozdravleni vsi gobarji gobarke
Ja jesen je super letni čas vsaj za mene kostanji že padajo jutri jih grem malo nabrat.      No včeraj pa sem bil na deževnem zamegljenem pohorju in, hja gobe se dajo najd. Malo bol se morš potrudit pa se  da nekaj nabrat kljub veliko gobarjev. Tud par kozjenogih mesnatovcev sem našel ja gobaril sem 7h.super za zdravje. ???

Lp
Martin

murrober

pozdravljeni
tud jaz sem danes bil ponovno na pohorju. bil sem že na vsezgodaj. malo kasneje ob 9 uri je že celo pohorje zaparkirano in polno gobarjev. še vedno se da najt veliko gobanov. zanimivo pa je, da je tudi veliko kostanjevk, ki jih pa očitno nihče ne nabira. so pa dobre kostanjevke z jajško, sem danes takoj sprobal ko sem prišel domov.
lp
robert m.

Martin

 ;D
Robert lepe ste najdli in res je po osmi uri je gobarjev da te kap.

vicac

Res, Pohorje je pravi biser. Ogromno gobarjev, v torek so hodili ven s polnimi košarami, pa se je še vedno našlo dovolj. Tudi avtomobil z registracijo GOBAN je bil (mislim) na relaciji Klopni vrh-Osankarica. Čigav je le?

anica

Čestitam vsem gobarjem za lepe slike! Tudi jas še pridno gobarim (3-4 kg na dan).
Le za slikanje in računalnik ni časa. Imam pa eno vprašanje, ali mi ve kdo od vas svetovati kako ohraniti
suhe gobe bele čim dalj časa. Meni vedno potemnijo, sušim jih pravilno na mreži???

Hvala za odgovor! LP

slavko

Priporočam vam, da posušene jurčke zaprete v stekleno posodo. Za vsak slučaj dodajte še nekaj riževih zrn, ki bodo prevzela morebitno vlago iz gob.

Lep pozdrav,
Slavko

Mitja

#1017
 @vivac  tudi sam sem danes po dolgem času šel iskat gobe na Pohorje in res gobarjev,ter avtomobilov veliko.Vendar resnično kljub takšni količini gobarjev se tudi vseeno nekaj gob najde. Sem pa danes tudi srečal jelena blizu Klopnega vrha-bil je oddaljen kakih 40metrov od mene.Bil je zelo velik-z rogovi okoli dva metra.Sem najprej mislil,da bo šel proti meni vendar je odkorakal stran.... :o  Jaz pa za njim z fotoaparatom zato,da bi ujel kako fotografijo njega,ker je bil res velik in še tako velikega jelena nikoli nisem videl v živo.Žal je bil hitrejši preden sem uspel naredit kako fotografijo :D

ddivancic

Pozdravljeni,ponavadi nabiram gobe v Halozah, A me velikokrat prime , da bi odšel pogledat tudi na poher. Velko slišim in preberem , da je tam pravi raj za gobarje. A nevem kam, pohorje je ogromno, a mi lahko kdo kaj predlaga , kam se bi lahko odpravil začetni pohorski gobar?? Ni mi treba  izdat natančni lokacij ,ker jih tako nebi našo. Nevem lahko kraj , al pa če je kaka koča v bližini al  pa vsaj neko točno , da se nebi po pohorju vozu , pa kar nekam v gozd odšel. Od osankarice pa do klopnega vrha je neka za gobarje interesantna pot ( baje), je to pohodniška pot kjer pač gobe nabiraš po poti še ??
Hvala za vse informacije in lp
denis

vicac

#1019
ddivančič,
nisem z bližine, imam pa kar nekaj izkušenj z nabiranjem gob na Pohorju. Res je raj za gobarje in kjerkoli se ustaviš povsod so sedaj gobe.Tudi 2 metra vstran od ceste, v travi in v goščavi. Kljub velikemu številu gobarjev se najdejo tudi že ostareli jurčki. Zelo velik, ogromen je to prostor in izjemno izjemno bogat. Tako da kar hrabro od Treh kraljev, Osankarice, Klopnega vrha, Peska...skratka lahko se dejansko kjerkoli ustaviš, kjerkoli se ti zazdi.