Gobarjenje 2012

Začel/a Lemedis, 01 Januar 2012, 18:35

Prejšnja tema - Naslednja tema

samantha1

Ne bom rekla, da nisem mislila na medveda, ker tam kjer sem jih nabirala, vem, da so.  S prijateljico imava vsaka svojo piščalko in sva kar lepo piskale in pobirale jurčke. Pa tud zelo globoko v gozd nisem upala. Pa tudi psa sem pustila doma, čeprav vedno z mano nabira gobe, saj pravijo, da lahko privabi medveda.

martinko

Bila sem v Kočevju in nabrala cca 12 kg čudovitih jurčkov, res jih je veliko upam da bodo tudi na primorskem

jurhakl

Ve kdo kaka je kaj situacija na pohorju (šumnik , klopni vrh)?  Martin , nič nisi napisal kakšne so ble bere čez tedn.....

slavko

V soboto smo z društvom gobarili v okolici Areha in Zarje. Našli smo preko 140 različnih vrst. Lahko rečem, da so jurčki pričeli rasti, saj so bili tisti, ki smo jih našli, predvsem mladi.

Lep pozdrav,
Slavko

krobnik

Kolega je v soboto našel tole v gozdu: http://instagram.com/p/Pl220ROqy4/
kar sem na hitro ocenil, da je Žvepleni lepoluknjičar, sedaj ga imam tudi doma in sem slikal še trosovnico


predvsem me zanima, če sem ga pravilno določil, ker to gobo vidim prvič v živo. Zraven pa me zanima kako je z užitnostjo, na tujih spletnih straneh sem bral, da občasno povzorča alergije, nekateri ljudje pa celo trdijo, da je neužiten, če raste na lesu iglavcev - predvsem me zanima ali je to kakšna gobarska bajka, ki ponavadi ne držijo :D

pipo

Danes sem šel malo pogledat v Postojnske gozdove in našel 11 mladih jurčkov in par dežnikov... tako da je začelo tudi na primorskem nekaj brcat ven!!!

L.p.

Lukap8

Kaki bajsek !!! :D  (najdem v listnatem gozdu)

Luka Prezelj

slavko

krobnik, čeprav je fotografija nekoliko nespretno posneta, se vendarle vidi, da ste našli žveplenega lepolukničarja (Laetiporus sulphureus), ki je pogojno užiten. To pomeni, da je v surovem stanju strupen, prekuhan pa je užiten. Vsebuje termolabilne strupe, ki se pri višji temperaturi uničijo.

Glede alergije pa je težko kaj povedati. Tisti, ki so alergični na gobje beljakovine, bodo gotovo tudi na beljakovine iz te vrste. Sicer pa je goba okusna. Okus spominja na piščančje meso. Nekajkrat sem ga že jedel in mi okus ustreza.

Vendar je goba primerna za uživanje le ko je mlada. Meso mora biti mehko in sočno. Ko postane meso trše, goba ni več primerna za uživanje.

Lep pozdrav,
Slavko

bobo72

Pozdravljeni, zanima me a je kdo hodil kaj v gozdove na Goričko in seveda če so gobe že pognale?????

lp
boris

počasna

Danes blizu Kaple  :D


gobar666

Lep pozdrav vsem..Dans bil v gozdu,vse so pobrali čez vikend ::),se prou vidi,da so bile velike količine ljudi v gozdu,jurčkov pa tudi.Našel sem samo une,k so jih drugi spregledali :D,tko da sm kr zadovoljen,samo sm pa tudi hodil 4ure ::)..Tko,da bo vsaj pr nas konec,edino,če bo še kaj raslo po padavinah..Ewo še slikica:P


bratfran

gobar666 kar dosti so ti pustili ali pa tako hitro rastejo na katerem koncu pa gobariš :o

murrober

pozdravljeni

sem bil včeraj malo spet v halozah. gobanov nič. v gozdu pa je tako svetlo oz. veliko dreves je že skoraj čisto odvrglo listje, tako da imaš občutek da hodiš po gozdu novembra. ja suša je kar veliko dreves izčrpala.
sem pa na obronkih gozda našel gabrove dede, ki jih je bilo na kupu vsak 20. no pa še slikica, da ne bodo samo slike gobanov. tiste slike od gobarja666 so mi že prav nagravžne.
lp
robert m.

Martin

 ;Dpozdrav
Danes gobaril na pohorju gobarjev tolko,da nimas kam parkirat avta .No večina jih hodi z vrečami in............................

Kaj se tiče gob zelo veliko je mladih golobic jurčkov pa bol za vzorec saj vsakega sproti poberejo-poberemo,
so pa sami mladi.Potem sem se iz šumika odpravil v nižje predele proti lovrencu 600mnv.In tam sem pol našel kar nekaj lepih mladih jurčkov,ki  so pognali bol v listnati podlagi.

Zdaj pa nekaj kar ze en cas opazujem, in to so močno požrti razžrti jurčki. Prvo sem mislil,da jih miši glodajo a sem dans opazil da so hrošči ,ki jih je na stotine. Požrejo vs bet oziroma celo gobo večina ostane sam olupek od gobe takih gob sem dans našel preko15.Hroščov pa kok češ po celem gozdu
nevrjetno ko je goba mal večja je od beta še sam olup

G.slavko imate izkušnje z temi hrošči? ??? ???
prilagam sliko :police:

Martin

 :P