Gobarjenje 2012

Začel/a Lemedis, 01 Januar 2012, 18:35

Prejšnja tema - Naslednja tema

som

Pozdrav
V Beli krajini tam na nadmorski višini cca 3oo metrov pa višje obilje marel, drugega zaenkrat bolj kot ne ni.
lp

uli

Citat od: počasna dne 07 September 2012, 10:02
Citat od: pipo dne 06 September 2012, 18:06
Ravnokar sem prišel iz gozda! Našel sem enega in edinega jureta s katerim se je narava malo poigrala z njim! Nabiral sem v trnovskem gozdu, ki je precej suh kljub nedavnim padavinam... n.m.v. 600-700 m

L.p. iz primorske

tudi s tem se narava poigrala  ???
zdaj me pa res zanima, kako se jurčki razmnožujejo  :D

Vsi čakamo na dež,morda pa jurčki potrebujejo Viagro

slavko

PrviProgram na sliki je modrikasta golobica (Russula cyanoxantha), užitna. V Sloveniji raste okoli 200 vrst golobic. Če ločite golobice od drugih vrst, si lahko pomagate s pravilom - tiste vrste golobic, ki ne pečejo in niso grenke, lahko gredo v košaro.

Lep pozdrav,
Slavko
 

jeggy

Prosim za identifikacijo tele gobe, ki sem jo danes našel.





Hvala. LP

Lukap8

Danes 3 ure v gozdu nabral sem za večerjo nekaj lisičk in enega starega gobana .
Luka Prezelj

mato2

pOZDRAVLJENI JAZ SEM DANES ŠEU V NAŠE GOZDOVE OKOLI KIDRIČEVEGA IN NAJDO 9 MAREL ENA ODPRTA DRUGE GREM JUTRI POBRAT ;D. MARTIN KAK KAJ Z VLAGO NA POHORJU. A VE KDO KAK KAJ V HALOZAH JE ŽE KJE KAJ ZA PIPAT? LP MATEJ

Lukap8

Citat od: mato2 dne 08 September 2012, 11:12
pOZDRAVLJENI JAZ SEM DANES ŠEU V NAŠE GOZDOVE OKOLI KIDRIČEVEGA IN NAJDO 9 MAREL ENA ODPRTA DRUGE GREM JUTRI POBRAT ;D. MARTIN KAK KAJ Z VLAGO NA POHORJU. A VE KDO KAK KAJ V HALOZAH JE ŽE KJE KAJ ZA PIPAT? LP MATEJ

Ti jih kar hitro poberi pa jih daj v lonek z vodo pa se ti bodo odprle u nekaj urah preden ti kdo drug ne pobere ;)
Luka Prezelj

Lukap8

Luka Prezelj

Lukap8

ali kdo mogoče ve kako se pripravi brezov goban nekaj sem jih videl..? baje je tudi okusen
Luka Prezelj

ROGLA

TREPETLJIKOV TUREK IN ČE POGLEDATE DREVO POD KATERIM STOJIMO BOSTE VIDELI, DA JE TO TREPETLJIKA. TEMU SE REČE SIMBIOZA ALI SOŽITJE. MED GOBO IN DREVESOM. TUREK JE IZVRSTNA GOBA. POZNAMO TUDI RJAVEGA TURKA. TE SO VEDNO TAKŠNE RDEČKASTO ORANŽNE BARVE. PRI TURKIH LAHKO SPODNJI DEL BETA MIRNO ZAVRŽEMO.
POGLEJTE, KER JE DOSTIKRAT ŽILAST. TA DEL JE PA ZA POJESTI. NAJ VAS NE MOTI, ČE TUREK NA MESTU KJER GA ODREŽEMO OSTANE ČRN. NIČ HUDEGA.



NA RAZLIČNE NAČINE JIH LAHKO PRIPRAVLJAMO. DAMO JIH LAHKO V GOBOVE JUHE. POTEM Z JAJCEM. LAHKO JIH DELAMO NA ŽARU. LAHKO JIH VLAGAMO V KIS. SO PERFEKTNI.
SUŠIMO JIH BOLJ REDKO, AMPAK SE DAJO TUDI SUŠITI.
VSESTRANSKO UPORABNA GOBA. PO KAKOVOSTI SE LAHKO MIRNO KOSA Z JURČKI. SAJ JO TUDI UVRŠČAMO V DRUŽINO GOBANOV. TAKO KOT JURČKE.
ZAKAJ SE PA IMENUJE TUREK?
ZANIMIVO VPRAŠANJE. VERJETNO ZARADI TEGA, KER SO IMELI TURKI VELIKE RDEČE TURBANE IN JE LJUDSKA DOMIŠLJIJA DALA IME TEJ GOBI PO NEKDANJEM SOVRAŽNIKU.

Lukap8

Citat od: ROGLA dne 08 September 2012, 14:17
TREPETLJIKOV TUREK IN ČE POGLEDATE DREVO POD KATERIM STOJIMO BOSTE VIDELI, DA JE TO TREPETLJIKA. TEMU SE REČE SIMBIOZA ALI SOŽITJE. MED GOBO IN DREVESOM. TUREK JE IZVRSTNA GOBA. POZNAMO TUDI RJAVEGA TURKA. TE SO VEDNO TAKŠNE RDEČKASTO ORANŽNE BARVE. PRI TURKIH LAHKO SPODNJI DEL BETA MIRNO ZAVRŽEMO.
POGLEJTE, KER JE DOSTIKRAT ŽILAST. TA DEL JE PA ZA POJESTI. NAJ VAS NE MOTI, ČE TUREK NA MESTU KJER GA ODREŽEMO OSTANE ČRN. NIČ HUDEGA.



NA RAZLIČNE NAČINE JIH LAHKO PRIPRAVLJAMO. DAMO JIH LAHKO V GOBOVE JUHE. POTEM Z JAJCEM. LAHKO JIH DELAMO NA ŽARU. LAHKO JIH VLAGAMO V KIS. SO PERFEKTNI.
SUŠIMO JIH BOLJ REDKO, AMPAK SE DAJO TUDI SUŠITI.
VSESTRANSKO UPORABNA GOBA. PO KAKOVOSTI SE LAHKO MIRNO KOSA Z JURČKI. SAJ JO TUDI UVRŠČAMO V DRUŽINO GOBANOV. TAKO KOT JURČKE.
ZAKAJ SE PA IMENUJE TUREK?
ZANIMIVO VPRAŠANJE. VERJETNO ZARADI TEGA, KER SO IMELI TURKI VELIKE RDEČE TURBANE IN JE LJUDSKA DOMIŠLJIJA DALA IME TEJ GOBI PO NEKDANJEM SOVRAŽNIKU.

Rogla - se ti zahvaljujem!!!! hvala :))
Luka Prezelj

Lukap8

Citat od: jeggy dne 08 September 2012, 09:09
Prosim za identifikacijo tele gobe, ki sem jo danes našel.





Hvala. LP

Mislim da ste našli ali RUMENEGA GOBANA   

http://www.gobe.si/Gobe/BoletusAppendiculatus

Ali pa še bolj verjetno FECHTNERJEVEGA GOBANA ...

http://www.gobe.si/Gobe/BoletusFechtneri
Luka Prezelj

slavko

jeggy na sliki je rumeni goban (Boletus appendiculatus), ki je užiten. Po kuhanju razbarvanost izgine.

Lep pozdrav,
Slavko

martinko

Sem iz primorske, tista obupana, ki ne  najde gob. Prosim povejte kdaj bodo. hvala

jeggy

lukap8, slavko: hvala za odgovore.