Gobarjenje 2012

Začel/a Lemedis, 01 Januar 2012, 18:35

Prejšnja tema - Naslednja tema

Mitja

@Robertino tudi z takim načinom,če jo majhen kos odrežeš ali odlomiš lahko tudi vidiš,če je še klobuk zdrav in tako kot si ti rekel preveč zrel.Sam sem že dostikrat preveril na tak način-preden,ko sem gobo pobral.
Robertino jaz tudi podobno naredim,če je goba majhna,ter je nemogoče videt kake vrste je.Če je podobna jurčku jo majhen košček odrežem ali odlomim in če pomodri oziroma je kake druge sestave kot jurček vem,da ni prava in jo pustim tistim ki tako gobo jedo.Jaz sam jih ne pobiram,ker nevem katere vrsta je sploh pa,če je užitna.
Drugače pa,če slučajno nimaš zraven noža gre tudi z nohtom očistit gobo.Sam sem se že nekajkrat znašel v taki situaciji in ena rešitev je tudi,da vzameš kakšno trdnejšo palčko ali vejico še bolje kaki oster kamen,če je pri roki in se,da gobo tudi očistit.
Lp! Mitja

jurhakl

Fino je zalilo jurčke. Mislite bo pognalo kaj ? ;D

darkoh

  Za 27jagrov
 
   Goba katero vam je prinesel sosed je vrjetno
   Hrastova razvejanka,katera je mlada užitna.
   Goba je precej redka.

     lep  pozdrav
           

gobar666

Lepo pozdravljeni..evo včerajšnja bera okoli 20 jurčkov ::)




gobar666

Pa še današnja bera zjutraj,dobrih 50 jurčkov in lisičk za dobro kosilo :P ..



jurhakl

gobar 666 ali naj ti rečem kar gozdni barbar ??? Kljub čudovitim jurčkom, za katere ti je potrebno čestitati , mi gre ob pogledu na večino tvojih slik na bruhanje.  Na skoraj vsaki tvoji sliki, je kljub velikim količinam zdravih mladih jurčkov, možno zaslediti kakega starega , na pol razpadlega jurčka z včasih že skoraj črnimi trosovnicami. Ne razumem kako je lahko človek tako pohlepen , da ob polni košari še utrga na pol razpadlo gobo. Takih gob gobarji ne nabiramo pa če sta v košari samo goban ali dva, ti pa si jih nosiš domov kljub vsakodnevni beri okrog 30 jurčkov. Sram te naj bo, da se tako izživljaš nad naravo in dobesedno iztrebljaš terene. Razumel bi te, če bi delal to za preživetje, a glede na to, da uporabljaš internet in računalnik mislim , da imaš kaj druga za jest kot ostarele gobane. Probaj kdaj premagati svoj nagon po pobiranju vsega kaj je v gozdu in daj kakšnemu jurčku možnost , da poskrbi za ohranjanje vrste. Mogoče pa te naslednje leto nagradi .  LP

gobar666

Hahaha..no saj je vredu..ne nabiram jurčkov z črnimi trosovnicami,torej ali ne vidiš dobro,ali pa je tako slikano..vzamem pa tudi starejše,ker so super za sušit,tako da ne pribijaj..mogoče vidiš kakega neočiščenega??pri vsakem jurčku pustim več kot 2cm beta,torej odrežem vsaj par cm višje od začetka beta.Raje malo poglej kake tukaj eni slike dajejo gor(neočiščene,itd.)..Če ti gre pa na bruhanje,pa bruhaj ali pa ne glej slik ;D..te nobeden ne sili..Sploh pa ti še nekaj povem,danes sem pustil v gozdu vsaj 40 velikih gobanov,pa verjami mi,da jih jutri ,ko bom šou spet,ne bo več tam,pobrali jih bojo pa oni,ko so oh in sploh gobarji in ko tako skrbijo za naravo,da me kr glava zaboli-dvoličneži..Zatorej ne rabim nobenih komentarjev kako jst iztrebljam naravo,ker še prekleto dobro gledam kaj poberem in pustim take količine jurčkov v gozdu,da se ti še sanja ne.. ::)

rene

Pozdrav še iz moje strani!
Počasi se bo začela akcija tudi na višjih legah. Trenutno je situacija v nižjih predelih vsaj pri nas bolj slaba, a za kakšno kosilo se že najde ;D
Gobar666 očitno imate res place na pravih lokacijah( kapo dol), da rastejo že čez cel mesec tako množično :laugh: Jaz ne vidim nobenih starih gob kot te nekateri obtožujejo(so še vse za uporabo). Me pa res zanima a to vi prodajate al zakaj tolko gob?
Drugače pa res škoda kaj se dogaja z tem našim Pohorjem. Gozdarji vsako leto bolj sekajo drevesa in njim po domače povedano dol visi za nas gobarje in pohodnike, če čez par let sploh več nebo gozda. In za moje pojme so oni v večji meri krivci, da gobe več ne rastejo tak kot bi mogle. Sploh ne počistijo za seboj. Štore kar v zemlji pustijo pa vejevje tudi. Samo poglejte si Klopni vrh kako daleč je vse skupaj prišlo, da jih ni sram bande!
Gobarski zdravo! ;)

gobar666

Rene lep pozdrav..Vse pojemo ::) in podarim tudi dosti,prijatelji,sorodniki,itd..V življenju še ene nism prodal,bi jih pa brez problema lahko prodajal :laugh:..Samo namesto,da jih prodajam, jih ,kar je viška podarim..

Mitja

Lepa bera gobar666 :o
Lahko kdo pove,če ima vpliv na trenutno rast gob toplota oziroma samo sončna,ter južna lega zaradi večje toplote?Ali pa jih samo jaz ne najdem na severni nesončni strani.Zanimivo je,da višje,ko je tudi trenutno temperatura postala višja še ni pognalo kaj dosti gob le tu pa tam kakšna divja in par malih lisičk.To govorim za Pohorje saj sem se slučajno ustavil ob gozdu,ko sem imel pot do znanca za vikend.Čemu je tako? lp

Lojze07

Čestitke vsem, ki ste že v gozdovih in veselo nabirate...

Gobar666 - pa kje ti to nabiraš? V Kočevskih gozdovih?  8)  ??? Nam lahko zaupaš vsaj približno lokacijo?? Res me matra firbec.  ;D

Vsekakor - čestitke!! In dobro bero še naprej!

LP
Le hodi po gobe, dokler je čas;
kajti pride čas, ko ne bo več čas;
in ta čas bo vsak čas:
šel boš po gobe.

slavko

Mitja že star slovenski pregovor pravi "raste kot gobe po dežju". Za rast gob je torej potrebna vlaga, pa tudi toplota. Gobe ne potrebujejo sončne svetlobe, lahko rastejo tudi ponoči, če je le ustrezna vlaga in temperatura. Vendar sta to le dva od številnih pogojev za rast gob. Če bi bilo tako enostavno, ne bi bilo zanimivo. Verjamem, da bodo tudi na področju, ki ga vi preiskujete, zrasli lepi primerki in potem boste vaše veselje delili z ostalimi na forumu.

Lep pozdrav,
Slavko

Mitja

#297
Hvala za obrazložitev. Kako pa,da recimo zdaj,ko so temperature višje kot jeseni,ko je tudi rast gob večja in so nižje temperature ni vseeno kaj dosti gob na Štajerskem-pohorje,...Primanjkuje vlage?


Lp! Mitja

T1000

jurhakl:
Pohlep ki ga ti vidiš ob slikah Gobarja666, izvira bolj iz tvoje že znane "slovenske" zavisti do tistega, ki nekaj zna ali ima več kot ti!
Jaz se ob teh slikah lahko samo smejim, ker z vsem srcem privoščim človeku ta užitek ob nabiranju take količine gob. Ker sam točno vem, kako je ko dobiš polno košaro gob.
Zame je že rekord ( pa sem iz gorenjske ) da naberem 50 jurčkov in verjemi da tudi takrat ne bom puščal kak dan starejše gobe v gozdu, razen če je goba že totalno gnila. Ker točno vem, da bo nekdo za mano pobral tisto gobo in ponavadi so to ravno pametnjakoviči kot si ti.
Tako da ne soli pameti z izjavami kot so " jaz starih gob ne nabiram, tudi če imam prazno košaro", ker to razen tistih pravih poznavalcev in ljubiteljev gob ne počne nihče drug.

Privošči mu tak gobarski uspeh in z ostalimi tukaj na forumu deli svoje gobe, ne pa da znaš samo pljuvat po tistih, ki znajo in imajo nekaj več kot ti.

lp




slavko

Mitja običajno na Pohorju prvi val jesenskih gobanov požene okoli polovice julija, naslednji pa proti koncu avgusta. To velja za rastišča okoli 1000 m visoko. Takrat je tam tudi prijetnejša temperatura kot v dolini. Seveda ni vsako leto enako.

Lep pozdrav,
Slavko