gobarjenje 2011-2del

Začel/a jazzz, 15 Avgust 2011, 11:59

Prejšnja tema - Naslednja tema

janko


Danes sem gobaril v okolici Ljubljane. Na moje presenečenje sem našel dva popolnoma lepa jurčka. Trije pa so bolj puhli, Ostal je samo klobuk. Lisičke ni bilo nobene.
Za eno kosilo jih je dovolj. V senčnih legah z dovolj vlage so tudi golobice... Sončne lege pa se kar svetijo od suše. Ponoči je tudi pri nas malo deževalo.
Jaz temu pravim da je to "dež za prah". Je kdo mogoče gobaril na Krimu...

Lep vroč poletni pozdrav

Janko

Lojze07

Je bil kdo kaj na Pohorju?

LP
Le hodi po gobe, dokler je čas;
kajti pride čas, ko ne bo več čas;
in ta čas bo vsak čas:
šel boš po gobe.

spacko

Na Smrekovcu rastejo gobe v polnem teku

kragulj

Kje pa je Smrekovec?

lp,

Lemedis

Kragulj Smrekovec je 1577m visok vrh večjega Smrekovškega pogorja, ki se dviga med Črno na Koroškem na severu in Mozirjem na jugu. Skratka čisto malo severneje kjer so Golte. Smrekovec je pa tudi en izmed vrhov na Golteh. Ampak mišljeno je tisto prvo najverjetneje.
lp,
Luka
Prepustimo se naravi, učimo se od nje!

traser

Včeraj sem gobaril na Smrekovcu, gobe lepo rastejo, našel sem že prve štorovke (sem bil zelo presenečen).
Za tiste  bolj izkušene gobarje je izbira kar lepa.

lp

murrober

pozdraljeni
no, pa me je pot ponovno zanesla na pohorje. pravzaprav smo imeli družisnki izlet in sicer na roglo. podali smo se med drugim tudi na lovrenška jezera.
namen seveda ni bil gobarjenje, vendar nisem mogel drugega, kot da sem kdaj pa kdaj pogledal pod katero smreko ob poti. no našel semnekaj jurčkov, nekaj kostanjevk, ter veliko pšeničnih poprhnjenk (cigančkov) upam da so to na sliki.
sicer je pa ogromno gob prevrženih in da ne govorim o papirju, ki ga je ob poti ogromno.
lp
robert m.

borova

Pozdravljeni!

Meni je letos kar všeč pohajat malo višje po Pohorju. Formula: družinski izlet + gobarjenje. Vedno dobra košara vsega (gobani razni, golobice, polstenke razne, žemljevke, cigančki, bisernice, lisičke, sirovke, mlečnice, ...). Včeraj po brezpotjih okoli Osankarice (slike).

Lep pozdrav,

Blaž

dr.boletus

Petek,soboto in danes smo se hladili na Rogli. Gobe rastejo vremenu primerno(torej zmerno podpovprečno).Na poti proti Lovrenškim se da nekaj nabrati,
vsekakor pa je najboljše pregledati čimbolj senčna pobočja med 1300 in 1500 v.m.Drugje je gob malo,so stare in suhe.Drugače pa tako:kdor je pravi
gobar,jih bo v 1 uri našel dovolj za kosilo.Za ozimnico pa ob bolj primernem času(verjetno po 10.septembru pa dokler bo kaj rastlo).
Pa še nekaj o tem,kar me moti pri občasnih gobarjih.V košari imajo 3-4 prastare,50%objedene jurčke in 5-6 mladičkov od 2-3 cm,ki jih ponosno
razkazujejo.Doma pa zvečer vidijo,da se bo lahko s tem kar so nabrali,lahko posladkal samo en član družine.Sam v glavnem v gozdu pustim vsaj
1/3 % najdenih gob in verjamem da tako delajo tudi ostali pravi gobarji.
                                                                                                   LP in dobro bero.

Martin

 ;)pozdravljeni

Vrnil sem se iz kratkega oddiha na morju in voda tam je še vedno slana vidim pa po vaših prispevkih,da se še gobice dajo lepo najti.

Glede nabiranja gob se strinjam z vami dr.boletus,da bi se stare in čist majhne gobe morale pustit v gozdu. Jaz osebno puščam večino starih gob v gozdu kajti pravi gobar že takoj prepozna katera goba ni več za uporabo.Če pa na videz tega ne prepoznam pa jo sam primem in vem kok je ura gobe ne vtrgam in razrežem ampak jo pustim stat .

Ker so padavine napovedane za konc avgusta in na začetku septembra mislim,da bodo takrat tud jurčki in seveda ostale gobe spet množično pognale ter rastle vse,do mraza. Tiste so tud man črvive in bol čvrste primerne za vlagat. ;D

Pa prijetno gobarjenje
Martin

Lojze07

Citat od: Martin dne 22 Avgust 2011, 09:33
;)

pravi gobar že takoj prepozna katera goba ni več za uporabo.Če pa na videz tega ne prepoznam pa jo sam primem in vem kok je ura gobe ne vtrgam in razrežem ampak jo pustim stat .

Martin

Mene pa kdaj zanese - v gozdu mi zgleda goba še dobra, ko pa jih dajem doma iz košare, pa se včasih čudim samemu sebi, zakaj sem jo vzel  ???

V gozdu je suho, presuho za bujno rast, se še pa kaj najde...

LP
Le hodi po gobe, dokler je čas;
kajti pride čas, ko ne bo več čas;
in ta čas bo vsak čas:
šel boš po gobe.

jazzz

DEJMO HITRO INDIJANSKI PLES MOGOCE BO DEZEVALO,TAKO JE SUHO DA SE IGLICE SPREMINJAJO V PRAH :laugh: :laugh: :laugh:

Martin

 >:(
pozdravljeni
vroče preveč vroče.

V soboto in pol v začetku septembra je napovedan dež in upam,da bodo napovedi držale.Če bodo lahko v začetku septembra pričakujemo pravi gobji bum.Seveda,če bo sam vihta pol to nič ne pomeni a mislim,da bo septembra deževalo več. Zato bom z naslednim tednom spet začel spremljat pohorske terene mislim,da še nas čaka zelo dobra gobarska sezona.

pa lep gobarski pozdrav
Martin 

kripta

kakšno mnenje ali bodo jutri na Pokljuki gobe?  ;D :)

sajmon

Glede na to,da ne obeta neki po dežju,bi jst odsvetoval izlet na Pokljuko,kolega je bil 2 dni nazaj,so bili samo stari jurčki (črvivi) majhnih nič.

l.p.

Sajmon