gobarjenje 2011-2del

Začel/a jazzz, 15 Avgust 2011, 11:59

Prejšnja tema - Naslednja tema

slavko

#15
Žalostno je, da se nekateri člani foruma obnašajo tako nezrelo kot dixccon in meni nič tebi nič izbrišejo celo temo. Ker je bilo na omenjeni temi, ki jo je sicer odprl uporabnik dixccon kar nekaj zanimivih prispevkov, ki niso samo njegova last, je to še toliko bolj nerazumljivo.

Ker je to javni forum, apeliramo na vse člane, da v bodoče ne počenjajo tega, kar je naredil uporabnik dixccon. Dodatno pa bomo preverili tudi nastavitve, da bi uporabnikom foruma v prihodnje onemogočili takšno ravnanje.

Lep pozdrav,
Slavko

Nagi Bator

#16
Sicer smo zavili offtopic vendar je splosno pravilo na forumih, da clani lahko spreminjajo svoja sporocila, kot tudi to, da imajo delno kontrolo nad debato, ki jo sami pricnejo.
Morda bi tako bilo se najboljse, da taksne "pomembnejse debate", ki imajo tendenco da trajajo celo leto ali se vec, pricnenjajo uporabniki z visjimi privilegiji (moderatorji/administratorji) sami, ter da nato moderator eventualno podvojene teme sproti zaklepa.


slavko

To bi bila škoda, saj je veliko bolje, da so začetniki tem uporabniki, ker imajo čudovite ideje. Zgodilo se je nekaj, česar nismo pričakovali. Je pa kolega sedaj zadevo rešil na sistemskem nivoju in tovrstnih težav ne pričakujemo več.

Lep pozdrav,
Slavko

Nagi Bator

#18
Ja seveda. Mislil sem samo glede teh "važnejših" debat.
Pol backupa ni bilo  ???
Poznam obcutek  :P

Ce se vrnemo na temo...
Vcerajsnja bera s Pohorja, ki semjo omenil na prejsnji strani:



Tisti tastari bodo za zimsko zupco.

Leon

Zdravo

Včeraj sem gobaril v okolici Dravograda- približno med 700 in 1000m.n.v. Našel sem tudi večjega borovega glivca in nekaj drugih gob vendar je v gozdu kar suho. Še nekaj slik :)

tdk

No po dolgem času gobarski pozdrav z Goričkega!

Danes sem po prijetnem slanem dopustu spet gobaril; prejšnji teden je bilo baje kar nekaj jurčkov;danes sem našel 15-20 večinoma kar starih primerkov. Za juho bo nekaj malega.
Sem pa nabral polno košaro zelo lepih mladih,praktično zaprtih cigančkov(pšenična poprhnjenka). Nameravam jih vložiti v kis;še kakšen drug kulinaričen namig?

lp tdk

slavko

Pšenična poprhnjenka (Rozites caperata), ali po domače ciganček, je užitna in okusna goba, tudi če jih pripravite samostojno, npr. z jajčko, v juhi ali samo pražene.

Prava specialiteta pa so panirane v pivskem testu. Poskusite.

Lep pozdrav,
Slavko

ROGLA

Citat od: tdk dne 16 Avgust 2011, 17:45
No po dolgem času gobarski pozdrav z Goričkega!

Danes sem po prijetnem slanem dopustu spet gobaril; prejšnji teden je bilo baje kar nekaj jurčkov;danes sem našel 15-20 večinoma kar starih primerkov. Za juho bo nekaj malega.
Sem pa nabral polno košaro zelo lepih mladih,praktično zaprtih cigančkov(pšenična poprhnjenka). Nameravam jih vložiti v kis;še kakšen drug kulinaričen namig?

lp tdk


mi doma cigančke,kakor tudi druge gobe...borov glivec,ježke,lisičke,..ind..vlagamo tudi v olje,česen in šalotko dodamo na koncu,gobe prej dobro odcedimo...so boljše v olju kot v kisu,niso tako kisle,olje pa uporabimo kasneje od vloženih gob za dodatek k solati

kragulj

Rogla, lahko zapišete točen recdept kako vložiti gobe v olje.

lp,
Ivan

cocun

Lepo pozdravjeni.
Včeraj sem imel gobarski dan na Pohorju,kateri je trajal dolgih 9ur.
Rezultati so bili naslednji:
Včasih smo rekli da ima vsaka goba svojega gobarja,za včeraj morem rečti da ima vsaka smreka svojega človeka,v glavnem ogromno ljudi za povrh pa še po gozdovih na veliko rijejo motoristi namesto divjih svinj.
Na NM 1000m dober kg malih jurčkov,nekaj golobic in lisičk,na NM 1200m podoben rezultat za razliko,da so gobe zelo požrte od polžev.
vlage je bilo videti zaenkrat dovolj.
Danes sem bil pa v bližini Svetega Jurija,kjer pa jurčkov sploh ni,so pa velike količine cigančkov,katerih sam ne nabiram-kdor jih naj gre po njih-če bo imel srečo bo jih našel razen če jih kateri ljubitelj nogometa ne bo prej zbrcal-katastrofa.
Nato sem se odpravil v okolico Lenarta,kjer je pa bilo nekaj lisičk in golobic in seveda cigančkov.Po mojih izkušnjah rastejo jurčki še zaenkrat na Pohorju,čeprav ne vem kako bo v prihodnjih dneh saj napovedujejo visoke temparature,kar pomeni da bo gozd v kratkem zelo suh.

Lemedis

Dve gobici iz današnjega gobarjenja v Slovenskih Goricah. Najdejo se cigančki, veliko vrst golobic, rdečkaste mušnice, tu in tam kakšen goban. Je pa gozd ponovno že precej suh.
1. Cesarska mušnica ali karželj (Amanita caesarea) ; Kragulj tale je zate :)


2. Črni kuštravec (Strobilomyces strobilaceus)




lp, Luka


Prepustimo se naravi, učimo se od nje!

Martin

 :P
pozdrav

tak kak vidim je temo zbrisal dixscon nemoram vrjet halo ja upam da nebo ta tema tud čez čas zbrisana

zdaj pa k gobarjenju
Leon lepe gobe si našel superca ::)

No tud jaz sem včeraj spet gobaril na pohorju sicer po bol neznanih terenih in se je tud nekaj dalo najd. Je pa tak,če nebo dežja ne bodo več rastle kajti suho je že kar precej tako da upajmo na dež.

pa lep gobarski pozdrav
Martin

ROGLA

Citat od: kragulj dne 16 Avgust 2011, 21:03
Rogla, lahko zapišete točen recdept kako vložiti gobe v olje.

lp,
Ivan

jurčki v olju
vloženi jurčki v olju
delikatesna ozimnica z mladimi jurčki, kuhanimi v začinjenem kisu, vloženimi pa v olje
2 kg majhnih jurčkov
1 l kisa
pribl. 1 l olja
sol
črni poper v zrnu
1 lovorov list
2 vejici majarona
2 vejici timijana
Na enak način lahko vložimo tudi nekoliko večje čvrste jurčke, le da očiščene razkosamo na polovice ali četrtine.



O gobah so obširno pisali že Stari Rimljani in Stari Grki. Aristotel in Teofrast sta jih delila na "mykes" (navadne gobe), "hydnon" (gomoljike) in "pezis" (prašnice).
predpriprava
■  Kozarce za vlaganje s pokrovčki temeljito operemo, odcedimo in obrišemo.
■  Gobe temeljito očistimo , večje razpolovimo.
priprava
■  Kis pristavimo s 5 decilitri vode, lovorovim listom, majaronom, timijanom, soljo in poprovimi zrni.
■  Del očiščenih jurčkov vložimo v vrel kis; kuhamo jih približno 5 minut;  Potem na enak način pripravimo vse jurčke. Kuhane sproti pobiramo iz kisa ter polagamo na čiste kuhinjske krpe, da se posušijo.
■  Na dno steklenega kozarca nalijemo malo olja, na katerega zložimo vrsto gob. Postopek ponavljamo do približno 2 centimetra pod rob kozarca. Gobe z oljem povsem prekrijemo, na vrh pa položimo vejico majarona. Tako pripravimo vse gobe, nazadnje pa z dnom kozarcev nekajkrat udarimo ob kuhinjsko desko, da iztisnemo zračne mehurčke;  Nazadnje gobe pasteriziramo kakor sadje;

serviranje
Jurčki v olju ali vloženi jurčke v olju so lahko hladna predjed ali priloga, zlasti k nekaterim narezkom.

nadomestek
Jurčke lahko nadomestimo s kukmaki ali z drugimi gobami s trdim mesom.

izboljšanje
Klasično rastlinsko olje nadomestimo z (dražjim) ekstra deviškim olivnim oljem.

Nagi Bator

#28
Ej ROGLA, daj se sem napravi copy/paste, da se ne izgubi v poplavi sporocil v tej temi ;)

Mimogrede, a sem dobro razumel, vlagas malo vecje kose gob, oz. cele, ce so manjse?
Ker pri nas doma drugace za vlaganje v kis narezemo gobe na majhne kose.

kragulj

Rogla, hvala za recept.

Vprašal bi še samo glede kisa. Zdi se mi zelo močna koncentracija 1l kisa in 5 dl vode??? Ko vlagam v kis imam koncentracijo na 1l vode 2 dl kisa.

lp,
Ivan