gobarjenje 2011-2del

Začel/a jazzz, 15 Avgust 2011, 11:59

Prejšnja tema - Naslednja tema

Lojze07

Jazzz oz. Jure!

Dokler ti g. Slavko ne odgovori, kaj pa tole - http://www.gobe.si/ - poglej objave tam na desni strani...

Misliš, da te ne bodo vzeli s sabo, sploh, če se boš včlanil?

Vse dobro!

LP

Le hodi po gobe, dokler je čas;
kajti pride čas, ko ne bo več čas;
in ta čas bo vsak čas:
šel boš po gobe.

jazzz

Lojze lepo napisano ni kaj,jaz sem star 38 let in nabiram gobe ze tudi 20 let ampak imam vmes po nekaj let pocitka saj ves pa je treba hiso,druzina,mali otroci,delo.Sedaj zadnje 2 leti se PA GOBARJENJU KAR VELIKO POSVECAM in moram priznati sem kar noter padu,pa ne samo zaradi gob,tudi narava me zmeraj ocara.Imam pa jaz iz lanskega leta en kiks pri gobAH zato bi se rad bolj poucil o gobah.

Sem lepo gobaril na Smrekovcu in sem poleg lepih jurckov videl marelo.Ta marela ni bila prava amapak vrazja marela klobuk mali in seveda obrocek ni  gibljiv (to sem vse ugotovil prepozno).Pridem lepo domov in pripravim jurcke z jajcko in marelo :angel:.Ker so bili starsi od zene na obisku sem pripravil gobe za vse,mi lepo jemo gobice,in ker moja zena obozuje deznike ga je seveda pojedla. Po cca 4 urah mi rece da jo nekaj dusi in da nekam tesko diha, gre na okno in res malo otezeno diha sem mislil da se zajebava, Z MANO VSE OK OTROCI OK skratka z vsemi vredu, in mi takoj kane da je samo ona jedla marelo, v avto v celjsko bolnico ze v avtu ji je bilo slabo, v bolnici praznjenje zeloca,aktivno oglje in prezivela je noc v bolnici :-[ :-[

Pa se to da sem dobil vprasanje od zdravnika ali imava v zakonu vse postimano, ga vprasam da ne razumem vprasanja mi odgovori ce je sum da sem jo hotel zanalasc zastrupiti bi mogel poklicati policijo. Ja Slavko tako je to ce mislis da vse ves :laugh: :laugh: pa se marel zena ne sme videti v hisi ostale gobe pa ze pocasi konzumira

tudi jaz sem se razpisal pa se pozna ura je ampak ni problema saj imam celi teden dopust (GOBE PA NE RASTEJO) :laugh: :laugh:

Lojze07

#77
Jure, hvala za tvoje pričevanje. Je namreč, vsaj zame, zelo dragoceno! In hvala Bogu, da se je s tisto nesrečno vražjo marelo oz. tvojo ženo in vsemi vami potem vse srečno izšlo.

Upam, da takšna izkušnja naredi vse nas vsaj malo bolj previdne pri nabiranju gob in nam pomaga k temu, da se v gozdu ne predajamo samo veselju ob nabiranju, temveč nas stalno spremlja tudi določena mera straho-spoštovanja pred bolj ali manj nepoznanim obširnim svetom gljiv.

Tista nora in domišljava misel, "da vse vemo" je namreč tudi pri gobarjenju, podobno kot še mnogokje v življenju, lahko dobesedno pogubna!

Vse dobro.

LP
Le hodi po gobe, dokler je čas;
kajti pride čas, ko ne bo več čas;
in ta čas bo vsak čas:
šel boš po gobe.

Nagi Bator

#78
No, podobno kot ti Jure, sem tudi sam imel gobarsko pavzo kaksnih 10 let. Pa ne zato, ker ne bi imel casa.
Mladost-ludost pac! Hmm, morda pa res nisem imel casa ;)  
V otrostvu sem precej hodil s fotrom po gobe, skoraj vsak vikend, ko je bila sezona ter se seznanil s kar precejsnjim stevilom vrst. Najvecja sprememba od takrat pa do danes, je stevilo gobarjev v gozdovih.
V tistem casu sem tudi sam imel neprijetno izkusnjo z zastrupitvijo. Opisal sem jo v eni od tem "gobarjenje" iz lanskega leta. Slo pa je za Pegasto kolobarnico.
Zadnjih nekaj let pa spet vec gobarim. Nazadnje, ko sem stel, sem prisel do stevilke 36 razlicnih vrst, ki jih nabiram za prehrano. Ce k temu pristejem, se nekatere vrste novih golobic in polstenk, ki sem jih v zadnjem casu dodal v repertoar, je ta stevilka ze kar precej cez 40.

Cez kaksna dva tedna imam namen oditi na Jadran, malo po otokih ter ce bo doli vsaj malo zmocilo,
tudi obuditi temo dalmatinski raport, ki sem jo zacel lansko leto.

Martin

 ;)
pozdrav
Danes sva z punco šla malo pogledat na pohorje bilo je prijetno vroče in suho kljub suši je njej uspelo najt dva jurčka.Šla pa sva tud prvič na pesek super kraj in seveda sem probal pri koči tud njihov pasulj.

Moje mnenje glede rasti gob,ko bo prvi konkretnejši dež bo gob na pretek.

Pa lep pozdrav
Martin

slavko

#80
Spoštovani gobarji!

Veseli me, da vas gobe tako zelo zanimajo. Kot ste že sami ugotovili, na forumu vendarle ne morete izvedeti vsega kar vas zanima. Drugače je, če gobe vidiš v živo, na rastišču, kot pa na sliki.

V gobarskem društvu počnemo prav to: z gobarskimi ekskurzijami izobražujemo naše člane v živo. Pred gobarsko sezono pa imamo začetni in nadaljevalni tečaj o gobah, pa tudi vrsto predavanj o gobah. Tako konstantno ponavljamo snov o gobah in sčasoma to pride "v kri".
Kot vidite na tej strani, http://www.gobe.si/ProgramDela, imamo skozi leto cel kup aktivnosti. Jutri, denimo gobarimo v okolici hotela Zarja na Pohorju. Naslednjo soboto bomo pripravili gobarsko razstavo v avstrijskem delu Gornje Radgone. Od 26. - 28.9. je razstava gob v Mercator centru. Upam, da se vidimo vsaj na razstavi gob. Tja lahko prinesete tudi gobe, ki jih ne poznate. Veseli jih bomo.

Že zadnjič sem napisal, da se k naši ekskurziji lahko pridruži tudi kak nečlan. Toleriramo enega do dva gobarja, da si ogledata kako takšna ekskurzija poteka. Včasih si kdo želi le ogledati kako poteka gobarjenje v društvu. Torej, Jure (JAZZZ), vabljeni ste, da se nam jutri pridružite pri gobarjenju. Dobimo se ob 7.00 uri zjutraj pred sedežem DU TABOR, Gorkega 48.

Lep pozdrav,
Slavko

markok

  Jure in Lojze, z veseljem sem v teh sušnih dnevih prebral vajine slabe izkšunje z gobami, pa bom še jaz dodal mojo najbolj nesrečno zgodbo
iz moje gobarske kariere.
  Par let nazaj sem zadnji dan pred odhodom na dopust nabral košaro raznih gob (1,99 kg, da ne bo pomote), same meni znane gobe katere nabiram že
čez 30 let (gobani, lisičke, cigančki, golobice). Med njimi je bila tudi biserna mušnica, vendar mislim, da ta ni bila kriva za moje kasnejše težave.
Skuhal sem si krepko gobovo juho in se najedel, da so mi gobe iz ušes ven gledale, pa še ostalo jih je dosti. Ker so me starši učili, da se hrane ne meče stran in ker sem doma na gorenjskem koncu Trojan, sem gobjo juho lepo zapakiral v plastično posodo in jo vzel s seboj na morje v Istro.
Naslednji dan sem gobe pogrel in se še enkrat nažrl. Takrat pa so se začele težave. Postalo mi je slabo, gobe so mi obtičale v želodcu kot kamen.
Izmenoma sta me oblivala hladen pot in vročina, v prsih sem čutil nenavadno tesnobo, dobil sem krče v desno stegno, v glavi so se mi začeli odvijati
najbolj črni scenariji o urgenci in smrti in ne vem še kaj.. Pa še na Hrvaškem sem bil brez ustreznega zdravstvenega zavarovanja, pa moja žena ne vozi avta itd.. Na zadnje je pomagal en čisto majhen požirek viskija, kateri me je pognal v intimni objem WC  školjke. Ko sem se izpraznil, se je stvar počasi umirila.
  In kaj sem se naučil iz te izkušnje?  Ne jej pogretih gob in jej jih zmerno. Zadnje čase tudi ne hodim po gobe zaradi trofejnih gobanov, kater so itak neuporabni ampak grem rajši s kolesom na izlet v gozd in če najdem kaj ali pa nič, izlet je še vedno prijeten in koristen.

Lojze07

Markok,  ;)

khmm, kmhmh, jaz zaenkrat še nisem imel slabih izkušenj z gobami - če izvzamem vse tiste, ko sem se že vnaprej veselil dobre bere, pa so se mi vse gobice poskrile...  ;D

Res je: ne le pri nabiranju, tudi pri konzumiranju se je dobro držati prave mere. Če drugega ne - pa iz preventivnih vzgibov.  8) In postane verjetno res niso priporočljive. A tega jaz ne vem - ker vedno vse do konca pojem!  :-*  ;D

Sicer pa - dež je obiskal našo deželo, pa tudi grmelo je.  :angel: Ko sem bil še mali in me je bilo grmenja ob poletnih nevihtah strah, me je oče tolažil: "ne boj se, Bogec nam gobe sadijo!"

Vse dobro in LP
Le hodi po gobe, dokler je čas;
kajti pride čas, ko ne bo več čas;
in ta čas bo vsak čas:
šel boš po gobe.

jazzz

Ja decki kuhajte gobe kolikor jih lahko v prvem poskusu pojete :laugh: :laugh:,to vem da se gobe ne pogrevajo,dez je cudovito danes v celju kar lepa ploha ne vem kako je bilo na pohorju ampak to je pomoje premalo bo se treba pocakati da se dezuje

Lojze tiste lesnikove golobice ki si jih slikal,sedaj mi je zal ko se spomnim koliko sem jih pustil v gozdu sedaj jih sigurno ne bom :laugh:
Drugace pa komaj cakam letos bi rad naredil eno turo na pokljuki ce gdo zeli se lahko prijavi peljem brezplacno samo termin je treba dorect.

lp Jure

Lojze07

Jure, meni pa niti ni preveč žal, da sem tisto (oz. tole spodaj) lešnikovo golobico oni dan pustil v gozdu - res je bila lepa, a je bila ena sama... Pa še gotov nisem bil, kaj bi lahko bila oz. če sploh je golobica... Sicer pa poglej, s čim vse jo lahko zamenjamo, če je res dobro ne poznamo: http://www.gobe.si/Gobe/RussulaMustelina
Naj torej tudi tebe tolaži misel: morda pa so bile tudi katere od tistih, za katere sicer misliš, da so bile lešnikove, katere od onih drugih.   ;)

Tudi Pohorje je nocoj dobilo približno enourno porcijo dežja. Kaj jutri ne moreš z Lisičko na Pohorje? G. Slavko te je posebej povabil...  ???

LP
Le hodi po gobe, dokler je čas;
kajti pride čas, ko ne bo več čas;
in ta čas bo vsak čas:
šel boš po gobe.

jazzz

Zdajle sem se vrnil iz Pohorja bil na izobrazevanju :laugh: z gd lisicka (HVALA Slavkotu na povabilu), jaz sem bil navdusen lepo nabiranje gob 2 uri kaj najdes das v kosaro in potem sledi razvrscanje poimensko gob ter predavanje
Jernej zelo profesionalno predavanje,Skoda LOJZE da te ni bilo, sedaj ti lahko povem da lahko brez skrbi nabiram golobice Jernej in Slavko tako lepo razlozita pokazeta da razumes takoj,res pa je da je boljse da znanje izpopolnjujes postopoma. Seveda potem pojedina da te kap komaj sem se peljal domov.Skratka hvala druscini in Slavkotu na izredno poucnem in kulinaricnem dnevu,seveda komaj cakam da se spet kam gre :laugh: :laugh:

ROGLA

Citat od: jazzz dne 03 September 2011, 15:43
Zdajle sem se vrnil iz Pohorja bil na izobrazevanju :laugh: z gd lisicka (HVALA Slavkotu na povabilu), jaz sem bil navdusen lepo nabiranje gob 2 uri kaj najdes das v kosaro in potem sledi razvrscanje poimensko gob ter predavanje
Jernej zelo profesionalno predavanje,Skoda LOJZE da te ni bilo, sedaj ti lahko povem da lahko brez skrbi nabiram golobice Jernej in Slavko tako lepo razlozita pokazeta da razumes takoj,res pa je da je boljse da znanje izpopolnjujes postopoma. Seveda potem pojedina da te kap komaj sem se peljal domov.Skratka hvala druscini in Slavkotu na izredno poucnem in kulinaricnem dnevu,seveda komaj cakam da se spet kam gre :laugh: :laugh:

jaz sem bil navdusen lepo nabiranje gob 2 uri kaj najdes das v kosaro in potem sledi razvrscanje poimensko gob ter predavanje


mene pa za zanima??a vi to po dveh urah praznite gozd???me prav zanima ...jaz ,pred 3 tedni najdel za košaro KARŽELJEV,pobral samo 3 ,jih dal na forum, pa bil kregan,hahhhaa

slavko

#87
Rogla, vaša pripomba o praznjenju gozda je popolnoma deplasirana.

V gobarskem društvu nabira gobe več ljudi, zaradi tega se nabere večja količina gob. Namen gobarjenja niti slučajno ni praznjenje gozda, pač pa učenje o gobah. Zato po vsaki ekskurziji naredimo razstavo gob s predavanjem. Vse to delamo z namenom, da se člani naučijo spoznavati novih vrst gob, še bolj pomembno pa je, da spoznajo strupene vrste gob.

Tudi na razstavi gob lahko najdete več sto vrst gob, ki so nabrane z namenom izobraževanja. Naše poslanstvo je izobraževanje o gobah in temu je posvečena tudi spletna stran.

Če na forumu najdete kakšnega hvalikavca, to še ne pomeni, da smo takšni tudi v gobarskem društvu. Na forumu se vsak svobodno izraža in izmenjuje mnenja, zato ne omejujemo nikogar. Opaziti pa je, da je na forumu vendarle kritična večina, ki posameznike opozarja kaj ni prav.

Namen "kreganja" kot temu pravite je bilo informiranje o tem, da knežja mušnica (Amanita caesarea) ali po domače karželj, spada med zaščitene vrste gob, ki jih je v Sloveniji prepovedano nabirati. To si lahko preberete tudi v najnovejši Uredbi, http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=201158&stevilka=2723. Razumeti je treba, da je ta forum javni in del izobraževanja je tudi informiranje o vrstah gob, ki so zaščitene in jih je prepovedano nabirati. Kje drugje pa boste dobili takšne informacije?

Lep pozdrav,
Slavko

Lojze07

Krasno, Jure, sem vesel zate in s teboj...  ;D

Jaz (še) nisem uradni oz. registrirani član Gobarskega društva, čeprav se po svojem veselju do gobarjenja, urah, preživetih na gobarjenju in še čem vsekakor počutim kot član velike gobarske družine.  :angel: Vsaj virtualni člani pa smo itak menda vsi, ki visimo na tem forumu...  8) Če ne bi imel danes dopoldan službenih obveznosti bi vsekakor prosil g. Slavka, če bi se lahko tudi jaz pridružil - šli ste namreč čisto blizu mimo mene, da ne rečem, da tudi verjetno na moje place...  ;)

Sem pa popoldan gobaril na drugem delu Pohorja in nabral zelenih golobic, kot še nikoli (približno polovico vseh pobranih) in naletel na enega zrelega Jurčka - torej Jureta, ki zgleda, da se je zgubil v prostoru in času...  ;D

Vse dobro in lep pozdrav.

LP
Le hodi po gobe, dokler je čas;
kajti pride čas, ko ne bo več čas;
in ta čas bo vsak čas:
šel boš po gobe.

Martin

 ;)
pozdravljeni glivari
Dans ste nabirali z društvom na pohorju kako je stanje glede vlage je kaj bol vlažno al ne.Raste kaj mladih golobic in seveda,da ne pozabim ste našli kakega jurčka svežega?

Lojze
Zasledil sem,da ste napisali da je na kapli deževalo a veste morda,če že tam kaj bol poganja na svetlobo gobe mislim seveda.

Mislim,da bi se počasi moglo začet kaj bol dogajat jaz grem spet preverit stanje v sredo na pohorje in na kaplo.

lp
Martin